17-12-2019

VIDEO IZHOD V OBLIKI RAW ZA MODELA NIKON Z 7 IN Z 6

Amsterdam, Nizozemska, 17. december 2019Nikon je danes objavil, da bo za brezrcalna fotoaparata polnega formata Z 7 in Z 6 omogočen video izhod v obliki RAW. Ta nadgradnja je na voljo z izdajo 2.20 vdelane programske opreme.

Nikon je prvi proizvajalec fotoaparatov, ki omogoča neposredni video izhod v obliki RAW iz brezzrcalnega fotoaparata polnega formata prek vmesnika HDMI. Uporabniki fotoaparatov Z 7 in Z 6 bodo lahko v zunanji snemalnik Atomos Ninja V, ki je vključen v osnovni komplet za snemanje filmov za Nikon Z 6, izvozili 12-bitni videotok v obliki RAW¹ ². Video tok je posnet v obliki zapisa ProRes RAW³, ki ohranja barvno natančnost in razširi svetlost ter podrobnosti v sencah. Snemalcem videoposnetkov bo tako na voljo največja možna prilagodljivosti v poprodukciji brez upočasnjevanja montiranja, kar je kot nalašč za poteke dela v tehniki HDR.

Po prenosu posodobitve različice 2.20 za vdelano programsko opremo bodo lahko podporo za obliko zapisa RAW v fotoaparatih Z 7 in Z 6 namestili v Nikonovih servisnih centrih. Ta storitev je brezplačna za vse fotoaparate Nikon Z 6, ki so bili kupljeni v okviru osnovnega kompleta za snemanje filmov za Z 6.

Vrhunska kakovost slike je osnova serije Nikon Z, zato je omogočanje izhoda v obliki RAW prek vmesnika HDMI nadvse pomembna izboljšava za vse vrste snemalcev videoposnetkov. Serija Z se bo še naprej odzivala na spreminjajoče se potrebe uporabnikov in s prihodnjimi posodobitvami vdelane programske opreme vedno zagotavljala najnovejše funkcije.


¹ Fotoaparat Z 7 ali Z 6 pripravite za 12-bitni video izhod v obliki zapisa RAW. Prenesite posodobitev strojne programske opreme različice 2.20 in nato fotoaparat odnesite v Nikonov servisni center, kjer vam bodo aktivirali obliko zapisa RAW. Potrebno bo plačilo. Za več podrobnosti se obrnite na lokalni Nikonov servisni center.
Vdelano programsko opremo različice 2.20 za Z 7 prenesite tukaj.
Vdelano programsko opremo različice 2.20 za Z 6 prenesite tukaj.
Nikonov servisni center poiščite tukaj.

² Vdelano programsko opremo bo morda treba posodobiti tudi v zunanjih predvajalnikih Atomos Ninja V, da bodo združljivi z Nikonovim zapisom videa v obliki RAW. Več informacij je na spletnem mestu družbe Atomos.
³ ProRes RAW je oblika zapisa videoposnetkov RAW, ki ga je leta 2018 razvilo podjetje Apple Inc.
⁴ Če ste fotoaparat Z 6 kupili v osnovnem kompletu za snemanje filmov za Z 6 in še nima vnaprej nameščene podpore za video izhod v obliki RAW, vam jo bodo brezplačno namestili v servisnem centru Nikon. Potrebno je dokazilo o nakupu.

Več informacij o Nikonovih nagrajenih izdelkih poiščite na spletnem mestu www.europe-nikon.com