10-10-2019

DRUŽINI NIKON Z SE PRIDRUŽUJEJO BREZZRCALNI FOTOAPARAT Z 50 FORMATA DX IN PRVI OBJEKTIVI NIKKOR Z DX

Amsterdam, Nizozemska, 10. oktober 2019: Nikon je danes predstavil Nikon Z 50, prvi brezzrcalni fotoaparat formata DX serije Z, in prva zoom objektiva NIKKOR Z formata DX, NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR in NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR. Povsem novi fotoaparat Nikon Z 50 prinaša izvrstno kakovost slike ter omogoča zajem popolnoma izostrenih fotografij in videoposnetkov 4K z izjemnimi podrobnostmi, globino in barvami. Novi brezzrcalni sistem DX fotoaparata Z 50 v kombinaciji z novimi objektivi NIKKOR Z formata DX omogoča fotografiranje osupljivih slik, od širokokotnega zajema do zajema s teleobjektivom.

Fotoaparat Z 50 vključuje veliko tipalo formata DX ločljivosti 20,9 milijona slikovnih točk, s čimer so optične prednosti Nikonovega brezzrcalnega sistema prenesene v močno, kompaktno ohišje fotoaparata DX. Med funkcijami, ki so ohranjene iz priznanih fotoaparatov Nikon Z 7 in Z 6, sta Nikonov široki bajonet Z in hitri široki hibridni sistem AF (samodejno ostrenje). Fotoaparat Z 50 ima tudi ostro elektronsko iskalo, nagibni zaslon na dotik in globoko držalo, zaradi katerih so Nikonovi brezzrcalni fotoaparati tako udobni za držanje. Zaradi pametnega AF z zaznavanjem oči je fotoaparat Z 50 odličen za fotografiranje portretov, za zajem dogajanja pa je na voljo do 11 posnetkov na sekundo (s funkcijo AF/AE). Fotoaparat Z 50 je popolnoma združljiv z Nikonovim adapterjem bajoneta FTZ, ki omogoča uporabo objektivov NIKKOR D-SLR z bajonetom F skupaj s fotoaparatom.¹

Oba objektiva formata DX z bajonetom Z sta optimizirana za neverjetno zmožnost zbiranja svetlobe Nikonovega širokega bajoneta Z. Ti zoom objektivi omogočajo hitro, tiho in mirno ostrenje, zato so odlični tako za snemanje videoposnetkov kot za fotografiranje. Ultraprenosni objektiv NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR je zoom objektiv, ki je zložen povsem ploščat in s katerim lahko čudovito zajamete tako širokokotne posnetke kot portrete. NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR je kompakten zoom teleobjektiv, ki uporabnikom omogoča gladek, miren in natančen prehod od fotografiranja edinstvenih portretov do zajema oddaljenega dogajanja.

Nikon Z 50 | 0,6 s | f/5,6 16 mm | ISO 200 | NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR

Nikon Z 50 | 1/160 s | f/6,3 250 mm | ISO 400 | NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR

Jordi Brinkman, vodja za izdelke pri družbi Nikon Europe, pravi: »Ne glede na to, ali je vaša strast fotografiranje ali snemanje videoposnetkov, ponuja Nikonov novi brezzrcalni fotoaparat Z 50 čudovito mešanico ustvarjalnosti in zmogljivosti. Poleg novih objektivov NIKKOR Z formata DX je fotoaparat v celoti združljiv tudi z vsemi objektivi z bajonetom Z. Če imate pri sebi objektive in dodatno opremo z bajonetom F, jih lahko prav tako uporabite. Ne glede na to, ali imate Nikonov fotoaparat D-SLR ali prvič uporabljate Nikonove izdelke, vam Nikonov brezzrcalni sistem DX ponuja obilo možnosti za napredovanje.«

Nikon Z 50

Izjemna kakovost slike: Nikonov široki bajonet Z, veliko tipalo CMOS formata DX (APS-C) ločljivosti 20,9 milijona slikovnih točk in hitri slikovni procesor EXPEED 6.
Ostrina vseskozi: hibridni sistem AF (samodejno ostrenje); 209 točk AF na tipalu pokriva pribl. 90 % kadra vodoravno in navpično – za vrhunsko ostrino od roba do roba.
Odličen pri šibki svetlobi: širok razpon občutljivosti ISO od 100 do 51.200 in samodejno ostrenje v slabi svetlobi do –4 EV.
Pametni AF z zaznavanjem oči: samodejno ostri na oči motiva, pa naj bo motiv sam ali zgolj obraz v množici.
Hitro neprekinjeno fotografiranje: do 11 posnetkov na sekundo s samodejnim ostrenjem (AF) in samodejnim načinom osvetlitve (AE).
Tiho delovanje: Nikon Z 50 ostri tiho in ima neslišni način fotografiranja.
Videoposnetki 4K: snemate lahko videoposnetke 4K/UHD pri 30p in počasne posnetke v polni ločljivosti HD brez omejitve faktorja izreza. Kar s fotoaparatom lahko ustvarite pospešene intervalne posnetke 4K.
Gladko delovanje elektronskega iskala (EVF): ultra ostro elektronsko iskalo (2.360.000 pik) lahko prikaže naravno sliko, podobno kot optično iskalo v fotoaparatu D-SLR. Lahko pa si tudi ogledate slike, kot bodo videti z uveljavljenimi nastavitvami.
Velik nagibni zaslon na dotik: visokoločljivostni zaslon LCD (1.040.000 pik) z upravljanjem na dotik v slogu pametnih telefonov. Nagnete ga lahko navzgor ali navzdol, kar omogoča prilagodljivost pri zajemu videoposnetkov ali avtoportretov.
Ustvarjalni učinki: 20 učinkov, vdelanih v fotoaparat, za fotografije in videoposnetke. Intenzivnost lahko prilagodite, ko si vnaprej ogledujete učinek.
Ohišje brezzrcalnega fotoaparata formata DX z vgrajeno izskočno bliskavico: preprosto prenašanje zaradi zgornjega in sprednjega dela, ki sta iz močne magnezijeve zlitine.
Nikonove ergonomske lastnosti: globoko držalo za udobno upravljanje ter premišljeno razporejeni gumbi, vrtljivi gumbi in kontrolniki na dotik.
Preprost sistem menija v slogu fotoaparatov D-SLR: dobro poznan trenutnim uporabnikom Nikonovih fotoaparatov D-SLR in preprost za obvladovanje za nove uporabnike Nikonovih izdelkov.
Hitre povezave: Wi-Fi® in Bluetooth® v kombinaciji z Nikonovo aplikacijo SnapBridge omogočata enostavno pošiljanje fotografij in videoposnetkov v katero koli napravo za skupno rabo ali shranjevanje.
Sistem, ki ga boste vzljubili: združljiv z adapterjem bajoneta FTZ in Nikonovo dodatno opremo za fotoaparate D-SLR, vključno z daljinskimi upravljalniki za fotoaparat, bliskavicami D-SLR Speedlight, mikrofoni in drugim.

NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR

Ultraprenosen širokokotni zoom: objektiv s hitrim ostrenjem z razponom goriščne razdalje od 16 do 50 mm (enakovredno na formatu FX/35-mm formatu: 24–75 mm), ki seže od širokokotne do običajne.
Najmanjša razdalja ostrenja le 0,2 m: omogoča natančno izostritev vseh podrobnosti bližnjih motivov.
Zmanjšanje tresljajev v objektivu: omogoča fotografiranje s časom zaklopa, ki je tudi za 4,5 stopnje daljši kot sicer.² Tako lahko tudi pri šibki svetlobi zajamete jasnejše slike in posnamete stabilne videoposnetke tudi pri snemanju med hojo.
Neslišen nastavni obroč: za najpomembnejše funkcije, kot so ročno ostrenje, upravljanje zaslonke in kompenzacija osvetlitve.
Objektiv v vašem žepu: tehta le 135 gramov in je zložen povsem ploščat.

NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR

Kompakten zoom teleobjektiv: objektiv s hitrim ostrenjem z razponom goriščne razdalje od 50 do 250 mm (enakovredno na formatu FX/35-mm formatu: 75–375 mm), ki seže od običajnega zajema do zajema s teleobjektivom.
Najmanjša razdalja ostrenja (le 0,5 m): omogoča, da povsem izostrite motive, ki so bližje.
Zmanjšanje tresljajev v objektivu: omogoča fotografiranje s časom zaklopa, ki je tudi za 5 stopenj krajši kot sicer.²
Neslišen nastavni obroč: za najpomembnejše funkcije, kot so ročno ostrenje, upravljanje zaslonke in kompenzacija osvetlitve.
Potujte brez odvečne prtljage: objektiv je izjemno kompakten, ko je zložen, in tehta 405 gramov.

¹ S fotoaparatom Nikon Z lahko uporabljate približno 360 objektivov NIKKOR z bajonetom F.
² Na podlagi standardov CIPA.

OMEJITEV ODGOVORNOSTI
Besedna znamka in logotipi Bluetooth® so zaščitene blagovne znamke v lasti podjetja Bluetooth SIG, Inc.; Nikon in z njo povezana podjetja take znamke uporabljajo na podlagi licence.
Wi-Fi® in logotip Wi-Fi Certified sta zaščiteni blagovni znamki združenja Wi-Fi Alliance®.