27-08-2019

NIKON JE IZDAL NAMENSKO ISKALNO TABELO (3D LUT) ZA VIDEOGRAFIJO N-LOG IN NAJAVIL PODPORO ZA VIDEO IZHOD RAW ZA FOTOAPARATA NIKON Z 7 IN Z 6

Amsterdam, Nizozemska, 27. avgust 2019: Nikon je danes predstavil namensko iskalno tabelo (LUT) za videografijo N-Log, ki je funkcija fotoaparatov Nikon Z 7 in Z 6. Nova posodobitev vdelane programske opreme bo na voljo pozneje v tem letu za fotoaparata Z 7 in Z 6 in bo podpirala video izhod RAW neposredno iz fotoaparata. Ta strojna programska oprema bo omogočala snemanje v obliki videozapisa ProRes RAW prek zaslona/snemalnika Ninja V 4K HDR. Tega izdeluje družba ATOMOS, ki z Nikonom sodeluje pri razvoju tehnologije za video izhod RAW.

Z izdajo te strojne programske opreme bodo fotoaparati Nikon Z 7 in Z 6 postali prvi fotoaparati za splošno uporabo s podporo za video izhod RAW, ki je trenutno na voljo samo pri profesionalnih filmskih kamerah. Videodatoteke RAW vsebujejo najbogatejše podatke, tako kot fotografije v obliki zapisa RAW. Barvna gradacija v postprodukciji bo postala s podporo za video izhod RAW še prilagodljivejša, kar postavlja Nikonove brezzrcalne fotoaparate ob bok profesionalnim filmskim kameram in ti s tem postajajo cenovno dostopna izbira za filmsko produkcijo v najširšem obsegu. Funkcija video izhoda RAW bo zahtevala dodatno notranjo nadgradnjo, ki jo bo morala izvesti lokalna servisna točka Nikon. Ta storitev bo plačljiva.

Namenska iskalna tabela (LUT) za Nikonov N-Log je združljiva z barvnim prostorom Rec. 709 in je na voljo v številnih različicah, kar uporabnikom omogoča preprosto izbiro različnih slogov. Iskalna tabela (LUT) ima tri razsežnosti, saj poleg barv RGB omogoča tudi prilagajanje svetlosti, nasičenosti in barvnega odtenka. Iskalna tabela (LUT) vsebuje prednastavitve barvnih vrednosti RGB, ki se uporabljajo za spreminjanje videza videoposnetkov pri barvni gradaciji v postprodukciji. Snemanje N-Log prek izhoda HDMI fotoaparatov Z 7 in Z 6 je optimizirano za 10-bitno snemanje, s čimer pride do izraza celoten dinamični razpon slikovnega tipala. Funkcija beleži izčrpne podatke o prehodih v svetlih delih in sencah ter tako omogoča bolj prilagodljivo barvno gradacijo.

Iskalno tabelo (LUT) bo mogoče brezplačno prenesti na straneh fotoaparatov Nikon Z 6 in Z 7 v Nikonovem centru za prenose: https://downloadcenter.nikonimglib.com/.

– Za omogočenje video izhoda RAW bo treba spremeniti notranjo nastavitev fotoaparata v okviru servisnega postopka na pooblaščeni servisni točki Nikon. Pri tem bodo nastali lokalni stroški.