19-08-2010

AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR: večji doseg

Amsterdam, Nizozemska, 19. Avgusta 2010 – Nikon Europe z veseljem predstavlja popolnoma novi objektiv AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR s petkratnim zoomom, namenjen za fotoaparate D-SLR formata FX. Goriščna razdalja 24–120 mm je še vedno edinstvena značilnost objektivov iz linije NIKKOR, nova različica pa se ponaša s fiksno zaslonko f/4 v celotnem obsegu zooma. Vgrajena ima Nano kristalno prevleko in Nikonov sistem VRII druge generacije.

Zurab Kiknadze, produktni vodja za objektive, dodatno in programsko opremo pri Nikon Europe, pravi: AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR »Ta objektiv ponuja vrhunsko vrednost in učinkovitost v kompaktnem paketu za vse pustolovske fotografe ter je letos že drugi objektiv VR z zoomom in zaslonko f/4, ki razširja možnosti za fotografe, ki uporabljajo Nikonove fotoaparate.«

AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR pokriva obseg zooma od 24 do 120 mm, ki je edinstven za objektive NIKKOR, in je idealen za fotografiranje prireditev ter na potovanju. Fiksna zaslonka f/4 omogoča fotografu učinkovito upravljanje globine polja v celotnem obsegu zooma. AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR z lahkoto opravi z vsemi motivi, od obširnih pokrajin do izoliranih portretov.

AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR je opremljen z Nikonovim sistemom za zmanjševanje vibracije druge generacije (VR II), ki ponuja izravnavo, enakovredno približno štiri korake večji hitrosti sprožilca, in se pri šibki svetlobi odlično kombinira s fiksno zaslonko f/4. Sistem vključuje dva načina: običajnega za splošno fotografiranje z držanjem fotoaparata v roki in dejavnega za kompenziranje frekvenc mehanskih vibracij, ki jih povzročajo letala in premikajoča se vozila.

Zapletena optična zasnova uporablja Nano kristalno prevleko, dva elementa iz ED-stekla in nič manj kot tri asferične elemente objektiva, s čimer pri vseh vrstah svetlobnih pogojev zagotavlja svetle slike z velikim kontrastom. Lise, neenakomerna osvetljenost in barvna odstopanja so zmanjšani, diafragma z devetimi ploščicami pa ustvarja nežen učinek »bokeh« na območjih zunaj izostritve.

Tihi pogon (SWM) je bil zasnovan posebej za edinstvene značilnosti tega objektiva. Zagotavlja zelo diskretno samodejno ostrenje z možnostjo takojšnjega preklopa na ročno ostrenje v načinu delovanja M/A. Krmiljenje zooma in namestitev stikal sta bila skrbno zasnovana za intuitivno (slepo) upravljanje pri gledanju skozi iskalo. Objektiv ima dobro ravnotežje na fotoaparatih D-SLR, kot je D700, na cevi pa so rahle vdrtine, ki zagotavljajo boljši oprijem med uporabo.

Velik obseg zooma je dosežen v zelo kompaktni in robustni konstrukciji, kar je idealno za pustolovske fotografe in tiste, ki veliko potujejo. Zaradi precejšnjega števila sestavnih delov iz magnezija in plastike vrhunskega inženiringa je objektiv zasnovan, da odlično prenaša udarce vsakodnevne uporabe, gumijasta tesnila okoli stikal in nastavka pa pomenijo, da tudi vlažni ali prašni pogoji ne predstavljajo težave.

Objektiv AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR je popeljal koncept »standardnega zooma« na povsem novo raven, s čimer je zadostil zahtevam današnjih fotoaparatov D-SLR formata FX z visoko ločljivostjo, hkrati pa ohranil odlično razmerje med ceno in zmogljivostjo.

Objektivu sta priložena namenski pokrov HB-53 in mehka torbica.

Kliknite tukaj, če želite izvedeti več o AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR