29-07-2019

ZMAGOVALCI TEKMOVANJA NIKON PHOTO CONTEST 2018–2019

Amsterdam, Nizozemska, 29. julij 2019: Nikon Corporation z veseljem objavlja zmagovalce tekmovanja Nikon Photo Contest 2018–2019. Tekmovanje Nikon Photo Contest letos obeležuje svojo 50. obletnico, saj je prvič potekalo že leta 1969. Gre za eno največjih fotografskih tekmovanj na svetu, ki je za leto 2018–19 prejelo rekordnih 97.369 prijav od 33.000 sodelujočih iz 170 držav. Predlogi so bili povabljeni v treh kategorijah: Open (Odprto), Next Generation (Naslednja generacija) in Short Film (Kratki film).

Zmagovalci tekmovanja Nikon Photo Contest 2018–2019

Open Award Gold Prize (Zlata nagrada v kategoriji Odprto): Hope (Upanje)
Thaib Chaidar (Indonezija)

Next Generation Gold Prize (Zlata nagrada v kategoriji Naslednja generacija): Fanghua – (Trenutki v naših mladih dneh)
Tu Jinghan (Kitajska)

Short Film Gold Prize (Zlata nagrada v kategoriji Kratki film): Exulansis
Sara Crochet (ZDA)

Zmagovalce je izbrala neodvisna mednarodna žirija, ki jo je vodil svetovno znani umetniški direktor Neville Brody, ki je ponovil vlogo glavnega sodnika iz prejšnjega leta.

Neville Brody je o letošnjem tekmovanju Nikon Photo Contest povedal:

»To tekmovanje postavlja veliko vprašanj, vključno s tem, kakšna je vloga fotografija v prihodnosti. Fotografija spreminja naša življenja. Je povsod, kamor pogledamo, in dandanes naš svet vidimo več v slikah kot v besedah. Je mednarodni jezik, ki vpliva na to, kakšni smo kot ljudje in kot družba, ter lahko postane samo še pomembnejša. Raznolikost posnetkov, ki smo jih leto sprejeli in predstavljajo pripovedi, povezava in presenečenja, bo navdihnila zanimivo razpravo o svetu, v katerem živimo, in o tem, kako ga vidimo.«

Prejemniki zlatih, srebrnih in bronastih nagrad v vsaki kategorijo so bili izbrani na podlagi različnih meril, vključno z njihovo ustreznostjo za temo kategorije, močjo sporočila in stopnjo ustvarjalnosti. Poleg petih zlatih nagrad je ena prijava prejela nagrado Participants' Choice (Nagrada po izboru udeležencev), druga posebna nagrada pa je bila podeljena za obeleženje 50. obletnice tekmovanja Nikon Photo Contest. Skupaj je bilo podeljenih 47 nagrad.

Zmagovalec glavne nagrade Grand Prize bo objavljen na uradni podelitvi nagrad v Tokiu 23. avgusta 2019.

Vse zmagovalne fotografije in videoposnetke si lahko ogledate na spletnem mestu tekmovanja Nikon Photo Contest 2018–2019 skupaj s podrobnostmi o predložitvi.

Cilj tekmovanja Nikon Photo Contest je obogatiti fotografsko kulturo tako za profesionalne fotografe kot tudi za ljubiteljske. Od prvega tekmovanja leta 1969 je že več kot 440.000 fotografov z vsega sveta poslalo več kot 1.710.000 prijav, zato je to resnično mednarodni dogodek.