16-05-2019

Nikon je izdal strojno programsko opremo različice 2.0 za Nikon Z 7 in Nikon Z 6

Nova strojna programska oprema prinaša AF z zaznavanjem oči, povečanje območja zaznavanja za AF pri šibki svetlobi in uvedbo sledenja AE v načinu neprekinjenega fotografiranja z veliko hitrostjo (razširjenem).

Amsterdam, Nizozemska, 16. maj 2019: Nikon je danes objavil izdajo strojne programske opreme različice 2.0, ki bo še izboljšala zmogljivost brezzrcalnih fotoaparatov polnega formata Nikon Z 7 in Nikon Z 6.

Naslednje glavne funkcije, vključene v tej nadgradnji, bodo še razširile možnosti vizualnega izražanja:

1. Samodejno ostrenje (AF) z zaznavanjem oči v načinu fotografiranja 
2. Razširitev območja zaznavanja za AF pri šibki svetlobi 
3. Dodana možnost sledenja s samodejno osvetlitvijo (AE) v načinu za neprekinjeno fotografiranje z veliko hitrostjo (razširjenem)

Glavne funkcije strojne programske opreme različice 2.0

1. Samodejno ostrenje (AF) z zaznavanjem oči v fotografskem načinu
Nova funkcija AF z zaznavanjem oči samodejno zazna človeške oči in jih izostri v načinu AF s samodejno izbiro območja (AF-S, AF-C). Ko funkcija zazna oči več ljudi, je mogoče z večnamenskim ali s pomožnim izbirnikom izbrati, na katero oko izostri fotoaparat, tudi ko gledate skozi elektronsko iskalo. Ko uporabnik naredi fotografijo, lahko zlahka preveri, ali je izostrena, in sicer tako, da pritisne gumb »OK« in poveča oko, ki ga je nameraval izostriti.

2. Razširjeno območje zaznavanja za AF pri šibki svetlobi
Nova strojna programska oprema omogoča še hitrejše samodejno ostrenje pri posnetkih temnih ali slabo osvetljenih prizorov, pa naj gre za fotografije ali videoposnetke. Območje zaznavanja za AF* razširja z −1 EV na −2 EV pri modelu Z 7 in z −2 EV na −3,5 EV pri modelu Z 6. Ko je pri modelu Z 6 omogočena funkcija za AF pri šibki svetlobi, je razpoložljivo območje zaznavanja za AF* pri šibki svetlobi razširjeno** z −4 EV na −6 EV, tako da bo lahko samodejno ostril v še temnejših razmerah.

3. Sledenje samodejne osvetlitve (AE) v načinu neprekinjenega fotografiranja z veliko hitrostjo (razširjenem)
Osvetlitev se je prej zaklenila s prvim posnetkom v rafalu pri neprekinjenem fotografiranju z veliko hitrostjo. Strojna programska oprema različice 2.0 pa dodaja podporo za sledenje AE v načinu neprekinjenega fotografiranja z veliko hitrostjo (razširjenem), tako da lahko fotoaparati sledijo z osvetlitvijo prav tako kot sledijo z ostrenjem (sledenje AF). To ne zagotavlja samo tega, da so ostre prav vse slike, posnete v rafalu neprekinjenega fotografiranja z veliko hitrostjo, temveč tudi to, da so vse optimalno osvetljene, tudi če se med rafalom spremeni svetlost prizora.

Novo strojno programsko opremo lahko (brezplačno) prenesete iz Nikonovega centra za prenose: https://downloadcenter.nikonimglib.com/

NOTES TO EDITORS
*Pri fotografiranju v načinu AF-S, ISO 100, objektiv f/2,0, pri temperaturi 20 °C
**Območje zaznavanja AF pri šibki svetlobi ne presega −4 EV pri modelu Z 7