11-04-2019

Nikon je osvojil štiri nagrade TIPA World Award 2019 za D3500, Z 6, Z 7 in NIKKOR Z 14-30mm f/4 S

Amsterdam, Nizozemska, 11. april 2019: Nikon z veseljem objavlja, da je prejemnik štirih prestižnih nagrad 2019 Technical Image Press Association (TIPA) World Awards. Nikon D3500 je zmagal v kategoriji »Best DSLR Camera« (Najboljši fotoaparat D-SLR), brezzrcalna fotoaparata pa sta prejela priznanji, in sicer Nikon Z 6 v kategoriji »Best Full Frame Camera Expert« (Najboljši fotoaparat polnega formata za strokovnjake) in Nikon Z 7 v kategoriji »Best Full Frame Professional Camera« (Najboljši profesionalni fotoaparat polnega formata). Nagrado »Best Mirrorless Wide Angle Zoom Lens« (Najboljši brezzrcalni širokokotni zoom objektiv) je prejel NIKKOR Z 14-30mm f/4 S.

Obrazložitev združenja TIPA za fotoaparat Nikon D3500 – zmagovalca v kategoriji »Best DSLR Camera«

Ta kompaktni in lahki D-SLR je namenjen ljubiteljskim uporabnikom, ki želijo narediti korak naprej do fotoaparata, ki v celoti izkorišča širok razpon razpoložljivih objektivov NIKKOR in dodatne opreme za več fotografske zabave in ustvarjalnosti. Opremljen je s tipalom CMS s 24,2 milijona slikovnih točk, ki ima razpon ISO od 100 do 25.600, omogoča neprekinjeno fotografiranje pri hitrosti do 5 posnetkov na sekundo in snemanje videoposnetkov v ločljivosti Full HD 1080/60p. Uporabniki lahko z Nikonovo aplikacijo SnapBridge fotografije preprosto delijo s pametnim telefonom ali povezano napravo. Z aplikacijo lahko tudi sprožijo fotoaparat in dostopajo do brezplačne oblačne storitve Nikon Image Space za deljenje z drugimi in shranjevanje.

Obrazložitev združenja TIPA za fotoaparat Nikon Z 6 – zmagovalca v kategoriji »Best Full Frame Camera Expert«

Z 6 je namenjen fotografom, ki potrebujejo odlično zmogljivost v slabih svetlobnih pogojih in videoposnetke 4K UHD s prikazom celotnega števila slikovnih točk. Tipalo CMOS s 24,5 milijona slikovnih točk, osvetlitvijo od zadaj in slikovnimi točkami za AF z zaznavanjem faze v goriščni ravnini podpira širok razpon občutljivosti od 100 do 51.200 ISO ter deluje z Nikonovim najnovejšim slikovnim procesorjem EXPEED 6. Fotoaparat ima 273 točk ostrenja, kar omogoča široko pokritost približno 90 % območja slike navpično in vodoravno. Možnost ostrenja sredinskega dosega v meniju Picture Control uporabnikom omogoča, da teksturne elemente na zaslonu izostrijo ali zmehčajo tako pri fotografijah kot tudi pri videoposnetkih.

Obrazložitev združenja TIPA za fotoaparat Nikon Z 7 – zmagovalca v kategoriji »Best Full Frame Professional Camera«

Visokoločljivostni brezzrcalni fotoaparat Z 7 ima tipalo CMOS formata FX s 45,7 milijona slikovnih točk, ki posname velike osupljive slikovne datoteke. Podpira razpon ISO od 64 do 25.600 z razširjenim ISO od 32 do 102.400. Elektronsko iskalo ima približno 100-odstotno pokritost z možnostjo nastavitve številnih parametrov fotografiranja med gledanjem skozi iskalo. Med možnostmi za videoposnetke sta med drugim snemanje pri ločljivosti 4K UHD, prav tako pa tudi pri ločljivosti Full HD 120p, in podpora za aktivno osvetlitev D-Lighting, elektronski VR in označitev območja izostritve. Podpora za časovne kode omogoča sinhronizacijo videa in zvoka iz več naprav. Uporaba objektivov NIKKOR Z S-Line omogoča neslišno in gladko prilagajanje osvetlitve med snemanjem videoposnetkov.

Obrazložitev združenja TIPA za objektiv NIKKOR Z 14-30mm f/4 S – zmagovalca v kategoriji »Best Mirrorless Wide Angle Zoom Lens«

Z zasnovo, ki ima skoraj plosko sprednjo lečo, ta 14–30-milimetrski objektiv omogoča uporabo priključkov za filtre (82 mm) na navoju sprednjega elementa. Zgradba objektiva obsega 14 leč, od katerih so štiri iz ED-stekla, in Nikonovo nanokristalno prevleko za zmanjšanje notranjega odboja in podvojenih virov svetlobe. Ima tudi koračni motorček za gladko in neslišno samodejno ostrenje – to je zelo iskana funkcija za fotografije, še posebej pa za videoposnetke. Objektiv je zatesnjen pred prahom in vlago ter ima prilagodljiv nastavni obroč, ki ga je mogoče uporabiti za ročno ostrenje, zaslonko in kompenzacijo osvetlitve. Objektiv je lahek; tehta samo 485 g.

Nagrade, katerih pokrovitelj je združenje Technical Image Press Association (TIPA), svetovna avtoriteta na področju fotografije in obdelave slik, se podeljujejo fotografskim in slikovnim izdelkom, ki so prišli na trg med 1. aprilom 2018 in 31. marcem 2019, zanje pa glasujejo uredniki vodilnih revij o fotografiji in obdelavi slik z vsega sveta.

Za več informacij obiščite spletno mesto za nagrade TIPA World Awards: www.tipa.com