22-02-2019

Nikon je razvil novo vdelano programsko opremo za svoja brezzrcalna fotoaparata polnega formata – Nikon Z 7 in Nikon Z 6

Nikon se stalno prilagaja spreminjajočim se potrebam uporabnikov z dodajanjem novih funkcij in izboljšanih možnosti

Amsterdam, Nizozemska, 22. februar 2019: Nikon je predstavil razvoj nove vdelane programske opreme za svoja brezzrcalna fotoaparata polnega formata Nikon Z 7 in Nikon Z 6. Vdelana programska oprema bo omogočila nove funkcije, kot so AF z zaznavanjem oči, izhod videa v obliki RAW in podpora za pomnilniške kartice CFexpress. Poleg tega bosta v fotoaparatih izboljšani tudi funkciji AF/AE.

Serija Z se bo še naprej odzivala na spreminjajoče se potrebe uporabnikov in ponujala najnaprednejše slikovne izkušnje, ki spodbujajo njihovo ustvarjalnost.

Z novo vdelano programsko opremo bodo na voljo naslednje funkcije in možnosti

1. Podpora za AF z zaznavanjem oči za fotografiranje (izdaja je predvidena maja 2019)
AF z zaznavanjem oči je kot nalašč za portretno fotografijo. AF z zaznavanjem oči, ki ga razvijamo, bo deloval tako v načinu ostrenja AF-S (enkratni AF), ki je koristen pri fotografiranju mirujočih človeških motivov, kot tudi v načinu ostrenja AF-C (stalni AF), ki je uporaben pri motivih, ki pogosto prilagajajo svojo držo. Ta funkcija lahko zazna več oči in uporabnik lahko nato izbere, katere naj fotoaparat izostri, kar omogoča večjo prilagodljivost pri fotografiranju več ljudi.

2. Izboljšano delovanje AF/AE (izdaja je predvidena maja 2019)
Poleg trenutnega sledenja AF bo kmalu na voljo sledenje AE (samodejna osvetlitev) v (razširjenem) načinu stalne visoke hitrosti. Zmogljivost AF pri slabi svetlobi bo izboljšana, kar bo tako pri fotografiranju kot tudi pri snemanju videa omogočalo hitrejše samodejno ostrenje v temnih ali slabo osvetljenih okoljih.

3. Podpora za video izhod RAW (datum izdaje bo še objavljen)
Na voljo bo izhod podatkovnega toka v ločljivosti 4K UHD in polni ločljivosti HD v obliki zapisa RAW. Izhodni podatkovni tok v obliki RAW je nato z zunanjim snemalnikom mogoče posneti v združljivi obliki zapisa RAW. To uporabnikom omogoča, da izkoristijo široko 12-bitno paleto barv za prilagodljivo barvno gradacijo.

4. Podpora za pomnilniške kartice CFexpress (datum izdaje bo še objavljen)
Nova vdelana programska oprema bo zagotovila podporo CFexpress, ki je nov standard za pomnilniške kartice in uporabnikom ponuja večjo varnost. Te kartice omogočajo zelo hitro delovanje za učinkovitejši potek dela. Uporabniki bodo lahko po nadgradnji v fotoaparatu izmenljivo uporabljali kartice CFexpress in kartice XQD. Poleg modelov Z 7 in Z 6 bo podpora za pomnilniške kartice CFexpress v prihodnosti dodana tudi za fotoaparate D-SLR Nikon D5 (vrsta XQD), Nikon D850 in Nikon D500.

XQD je blagovna znamka družbe Sony Corporation.
CFexpress je blagovna znamka združenja CompactFlash Association (CFA).