23-08-2018

Nikon predstavlja nov sistem bajoneta Z in na tržišče prinaša dva brezzrcalna fotoaparata polnega formata: Z 7 in Z 6

Amsterdam, Nizozemska, 23. avgust 2018: Nikon z veseljem najavlja izdajo brezzrcalnih fotoaparatov polnega formata FX – Z 7 in Z 6 – ter objektivov NIKKOR Z z novim bajonetom večjega premera.

Podrobnosti o objektivih NIKKOR Z so na voljo tukaj.

Mirrorless Reinvented z Nikonovim bajonetom Z

Sistem bajoneta Z sestavljajo brezzrcalni fotoaparati z bajonetom širokega premera ter združljivi objektivi NIKKOR in dodatna oprema. Sistem je nastal kot rezultat iskanja nove dimenzije optične zmogljivosti. Prevzel je Nikonovo tradicijo kakovosti, izjemne tehnologije obdelave slik, preprostega upravljanja in neverjetne zanesljivosti, ki zaznamujejo digitalne fotoaparate SLR.

V središču novega sistema bajoneta Z je nov bajonet velikega premera, ki ponuja več možnosti oblikovanja objektiva ter nove ustvarjalne priložnosti. Sistem bajoneta Z bo vključeval različne visokozmogljive objektive*, vključno z najhitrejšim objektivom v Nikonovi zgodovini, ki bo imel svetlobno moč f/0,95. Poleg tega bo nov adapter bajoneta poskrbel za združljivost z objektivi NIKKOR z bajonetom F, tako da bodo imeli fotografi na izbiro še več možnosti.

»Z« predstavlja prehod v novo poglavje. Nikonova serija Z predstavlja Nikonov lov za optimalnim delovanjem. Pomeni nove možnosti in fotografom ponuja orodja za večjo ustvarjalnost.

Nikon bo še povečal priljubljenost brezzrcalnih fotoaparatov, saj bo ohranil tradicijo kakovosti in hkrati sledil razvoju tehnologije obdelave slik. Nikon bo z izjemnimi novimi izdelki, ki jih bo ponudil fotografom, še dodatno utrdil svoj vodilni položaj na področju fotografije.

*Pri izmenljivih objektivih za Nikonove fotoaparate SLR in napredne fotoaparate z izmenljivim objektivom

Pregled izdelkov Z 7 in Z 6

Fotoaparata Z 7 in Z 6 vključujeta novo Nikonov tipalo CMOS formata FX polnega formata z osvetlitvijo od zadaj in vgrajeno funkcijo AF z zaznavanjem faze v goriščni ravnini ter najnovejšim slikovnim procesorjem EXPEED 6.

Fotoaparat Z 7 ima 45,7 milijona efektivnih slikovnih točk ter podpira razpon standardne občutljivosti ISO 64–25.600. Fotoaparat skupaj z objektivi NIKKOR Z dosega neverjetne ravni ostrine in podrobnosti vse do robov slike.

Model Z 6 je vsestranski fotoaparat formata FX s 24,5 milijona efektivnih slikovnih točk, podpira pa širok razpon standardne občutljivosti ISO 100–51.200. Z izjemnim delovanjem pri visokih vrednostih občutljivosti in snemanjem videoposnetkov 4K UHD polnega formata in prikazom celotnega števila slikovnih točk se fotoaparat Z 6 znajde v različnih okoliščinah, kot sta fotografiranje pri slabi osvetlitvi in snemanje videoposnetkov.

Osnovne funkcije fotoaparatov Z 7 in Z 6

1. Vključuje novo Nikonovo tipalo CMOS formata FX z osvetlitvijo od zadaj in funkcijo AF z zaznavanjem faze v goriščni ravnini

Slikovno tipalo CMOS z osvetlitvijo od zadaj s točkami AF z zaznavanjem faze v goriščni ravnini je na voljo pri obeh fotoaparatih – Z 7 in Z 6. Fotoaparat Z 7 ima 45,7 milijona efektivnih slikovnih točk ter podpira razpon standardnih občutljivosti ISO 64–25.600 (podprta sta tudi zmanjšanje na vrednost, enakovredno ISO 32, in razširitev na vrednost, enakovredno ISO 102.400). Fotoaparat Z 6 ima 24,5 milijona efektivnih slikovnih točk ter podpira širok razpon standardnih občutljivosti ISO 100–51.200 (podprta sta tudi dodatno zmanjšanje na vrednost, enakovredno ISO 50, in razširitev na vrednost, enakovredno ISO 204.800).

2. Sistem hibridnega AF-a s točkami ostrenja, ki pokriva približno 90 % območja slike

Fotoaparat Z 7 ima 493 točk ostrenja*, Z 6 pa 273, kar omogoča široko pokritost približno 90 % območja slike vodoravno in navpično. Ta sistem hibridnega AF-a uporablja algoritem, ki je optimiziran za tipalo formata FX, da med ostrenjem samodejno preklaplja med funkcijama AF z zaznavanjem faze v goriščni ravnini in AF z zaznavanjem kontrasta. Uporaba objektivov NIKKOR Z še dodatno izboljša natančnost funkcije AF tako pri fotografiranju kot tudi snemanju videoposnetkov.

 *Z območjem slike FX (36 × 24) in omogočeno funkcijo AF z eno točko.

3. Nov slikovni procesor EXPEED 6 za ostre in jasne slike ter nove funkcije za več ustvarjalnosti

Fotoaparata Z 7 in Z 6 vključujeta slikovni procesor EXPEED 6. S pomočjo neverjetne zmogljivosti upodabljanja objektivov NIKKOR Z in NIKKOR F so motivi upodobljeni ostro kot še nikoli. Poleg tega je šum učinkovito zmanjšan.

Parametrom ostrenja Picture Control je bila dodana možnost ostrenja sredinskega dosega. Ta možnost skupaj z obstoječimi parametri ostrenja in jasnosti uporabnikom omogoča, da določene teksture na zaslonu izostrijo ali zmehčajo – to velja za fotografije in videoposnetke*. Fotoaparati poleg tega ponujajo 20 možnosti funkcije Creative Picture Control, ki podpirajo ustvarjalno izražanje. Raven učinka je mogoče nastaviti od 0 do 100.

*Prilagajanje ostrenja sredinskega dosega je na voljo samo za videoposnetke visoke kakovosti.

4. Elektronsko iskalo, ki uporablja Nikonovo izvrstno tehnologijo optike in obdelave slik, omogoča jasen in naraven prikaz

Elektronsko iskalo, uporabljeno v fotoaparatih Z 7 in Z 6, je udobno in enostavno za uporabo ter je primerljivo z optičnimi iskali. Oba fotoaparata vključujeta elektronsko iskalo, za katerega je bil uporabljen zaslon OLED s približno 3.690.000 pikami. Elektronsko iskalo omogoča približno 100-odstotno pokritost kadra, 0,8-kratno povečavo in vidni kot z diagonalo približno 37,0°. Uporablja Nikonovo izjemno tehnologijo optike in obdelave slik, pri tem pa zagotavlja jasen in prijeten prikaz, primerljiv z optičnimi iskali, z zmanjšanimi optičnimi napakami ter minimalnim naporom za oči – tudi med daljšo uporabo. Poleg tega je bila na okencu za zaščito okularja uporabljena fluorova prevleka, ki učinkovito odbija umazanijo. V elektronskem iskalu je mogoče prikazati tudi meni <i>, ki uporabnikom omogoča hiter pregled in prilagajanje različnih nastavitev fotografiranja, vključno z občutljivostjo ISO, načinom delovanja z območjem AF in funkcijo Picture Control – vse to med gledanjem skozi iskalo.

5. Nikonova edinstvena ergonomska oblika omogoča intuitivno upravljanje

Z 7 in Z 6 sta podedovala izjemno upravljanje, ki ga je Nikon dovršil z dolgoletnem procesu razvoja fotoaparatov. Ohišji sta kompaktni, obenem pa omogočata dober oprijem za sproščeno uporabo, gumbe, kot je na primer gumb za podizbiro, AF-ON, ISO ali kompenzacijo osvetlitve, ki so premišljeno postavljeni, da jih je mogoče hitro in enostavno uporabiti. Poleg tega je plošča z zaslonom nameščena na zgornjem delu fotoaparata, kjer so lahko prikazane informacije o nastavitvah, tako kot pri prestižnih modelih digitalnih fotoaparatih SLR.

6. Funkcije videoposnetkov za profesionalno uporabo, kot sta 10-bitni N-Log, ki omogoča širok dinamični razpon, ter beleženje časovnih kod

Fotoaparata Z 7 in Z 6 podpirata snemanje videoposnetkov 4K UHD (3840 × 2160)/30p polnega formata na podlagi formata FX ter videoposnetkov v polni ločljivosti HD (120p). Prikaz celotnega števila slikovnih točk omogoča tudi ostrejše videoposnetke 4K UHD.*¹ Pri snemanju videoposnetkov v kakovosti 4K UHD in polni ločljivosti HD so na voljo tudi aktivna osvetlitev D-Lighting, elektronsko zmanjšanje tresljajev in označitev območja izostritve. Nikonov izvirni N-Log se lahko uporablja tudi z 10-bitnim*² izhodom HDMI. Fotoaparata uporabljata neverjetno barvno globino ter 1300-odstoten dinamični razpon v 12 korakih, tako pa posnameta*³ pravo bogastvo informacij tonov od svetlih delov do senc, kar omogoča bolj učinkovito barvno gradacijo. Časovne kode olajšujejo sinhronizacijo videa in zvoka, posnetih z različnimi napravami. Poleg tega je mogoče z nastavnim obročem, vdelanim v objektive NIKKOR Z, tiho in nemoteno prilagoditi nastavitve, kot sta zaslonka in kompenzacija osvetlitve.

*¹ Za fotoaparat Z 7 je izključen format FX videoposnetka.
*² Hkratno snemanje videoposnetkov 4K UHD z 10-bitnim izhodom na pomnilniško kartico fotoaparata ni mogoče.
*³ Videoposnetki se posnamejo na zunanji snemalnik in ne na pomnilniško kartico, ki je vstavljena v fotoaparat.

7. Nikonov prvi*¹ sistem zmanjšanja tresljajev, vdelan v fotoaparat, s pribl. 5,0-stopenjsko*² učinkovitostjo

V fotoaparata Z 7 in Z 6 je vdelana funkcija zmanjšanja tresljajev (VR). Enota VR omogoča kompenzacijo gibanja na petih oseh. Učinki zmanjšanja tresljajev so enakovredni povečanju časa zaklopa za približno 5,0 stopnje*¹. To funkcijo je mogoče učinkovito uporabiti tudi pri objektivih NIKKOR F, vključno s tistimi brez funkcije VR in z adapterjem bajoneta FTZ (naprodaj posebej)*³.

*¹ Med fotoaparati z izmenljivimi objektivi.
*² Izmerjeno v skladu s standardi CIPA (z objektivom NIKKOR Z 24-70mm f/4 S pri telefoto nastavitvah zooma).
*³ Raven kompenzacije, ki jo je mogoče doseči z uporabo objektiva NIKKOR z bajonetom F je slabša kot pri uporabi objektiva NIKKOR Z.

8. Druge značilnosti

• Operacijski sistem, prevzet od Nikonovih digitalnih fotoaparatov SLR, omogoča intuitivno upravljanje gumbov in stikal
• Ista raven zmogljivosti in trpežnosti ter zaščita proti prahu in kapljanju vode kot pri fotoaparatu Nikon D850, na voljo v kompaktnem ohišju
• 8,0-cm (3.2-palčni) zaslon LCD, občutljiv na dotik, s približno 2.100.000 pik in mehanizmom nagibanja
• Tiho fotografiranje odpravlja tresenje in šum, ki sta posledica sproženja zaklopa. Nova funkcija označevanja ostrenja v slikah*¹ uporabniku omogoča, da potrdi pravilne nastavitve po fotografiranju s pomikom izostritve. Simulirana monokromatska slika s tehnologijo označevanja ostrenja posname, kako bo globinska ostrina prikazana, ko bodo vse slike v programski opremi za urejanje združene s funkcijo sestavljenega ostrenja*²
• Neprekinjeno fotografiranje z veliko hitrostjo (podaljšano)*³ s hitrostjo približno 9 posnetkov na sekundo (Z 7) in 12 posnetkov na sekundo (Z 6) ujame hitre prizore
• Intervalno fotografiranje, ki omogoča ustvarjanje intervalnih videoposnetkov 8K (Z 7)*²
• Razširjen razpon merjenja pri šibki svetlobi*⁴ omogoča uporabnikom, da s samodejnim upravljanjem osvetlitve preprosto posnamejo prizore, kot je prehod s sončnega zahoda v zvezdnato nočno nebo
• Vgrajena funkcija Wi-Fi® za neposredno povezavo s pametnim telefonom prek aplikacije SnapBridge
• Vgrajena funkcija Wi-Fi® omogoča prenos slik in videoposnetkov v računalnik
• Podpora za obstoječo dodatno opremo za digitalne fotoaparate SLR, kot je brezžični oddajnik WT-7 (na voljo posebej), za hiter prenos slik in videoposnetkov prek žične ali brezžične povezave LAN ter radijsko krmiljeno napredno brezžično osvetljevanje, ki omogoča prilagodljivo fotografiranje z več bliskavicami

*¹ Potrditev možna samo s fotoaparatom, s katerim je bil opravljen pomik izostritve.
*² Potrebna je programska oprema drugih proizvajalcev.
*³ Neprekinjeno H (podaljšano) z 12-bitnim formatom RAW, JPEG ali TIFF
*⁴ Pri intervalnem fotografiranju ali snemanju intervalnih videoposnetkov z omogočenima funkcijama tihe fotografije in glajenja prehodov.

Razvoj baterijskega paketa MB-N10

Baterijski paket MB-N10, ki je trenutno v razvoju, bo vključeval dve polnilni Li-ionski bateriji EN-EL15b, kar bo učinkovito povečalo število posnetkov in/ali časa snemanja videoposnetkov za približno 1,8-krat. Vključeval bo zaščito proti prahu in kapljanju vode kot fotoaparata Z7 in Z 6 ter bo podpiral polnjenje prek povezave USB z električnim napajalnikom EH-7P.

Informacije o začetku prodaje tega izdelka bodo objavljene pozneje.

Trgovska imena (podjetja, izdelki, storitve itd.) so blagovne znamke ali zaščitene blagovne znamke njihovih lastnikov.