19-06-2018

Look Deeper: Nikon in fotograf Tomas Sentpetery gresta pod površje evropskih popotniških destinacij

Z objektivi NIKKOR FX in DX so na novih fotografijah zajete priljubljene popotniške točke nad površjem in pod njim

Amsterdam, Nizozemska, 19. junij 2018: V ekskluzivni seriji fotografij, ki jih je danes objavil Nikon, je fotograf Tomas Sentpetery izbral globlji pogled in ustvaril različne perspektive priljubljenih evropskih popotniških destinacij tako na površju kot tudi pod njim.

Zavedajoč se, da se v vsakem kraju skriva še kaj več, kot opazimo takoj, je Tomas obiskal pet evropskih turističnih destinacij – London, Pariz, Krakov, Neapelj in južno obalo Španije – da bi ujel izvirno popotniško fotografijo. Opremljen z naborom objektivov NIKKOR FX in DX in ohišij fotoaparatov je raziskoval ter prikazal nenavadne prostore, ki obstajajo pod znanimi kraji. Vse od zapuščenih prehodov v londonski mreži podzemne železnice do osupljivih rudnikov soli v Wieliczki blizu Krakova in prostranstev španskega starodavnega kompleksa jam Barrio de Cuevas, ki je največji v Evropi. Te slike dokazujejo, da so še nepričakovani kraji, ki jih je treba raziskati. Serijo fotografij si v celoti lahko ogledate tukaj.

Londonski Big Ben & in zapuščena postaja podzemne železnice Aldwych.
Slika nad površjem: A F-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR
Slika pod površjem: AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Starodavni burbonski tuneli se vijejo pod neapeljsko regijo.
Slika nad površjem: AF-S DX NIKKOR 10-24mm f/3.5-4.5G ED
Slika pod površjem: AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR

Evropska zgodovinska mesta, različne kulture in svetovno znane znamenitosti predstavljajo raj za popotnike in tudi popotniške fotografe. Tomas pa je želel narediti še korak naprej. Objektiv NIKKOR DX je uporabil s fotoaparatom Nikon D7500, da je fotografiral »površje« evropskih popotniških destinacij*, in objektiv NIKKOR FX s paradnim fotoaparatom Nikon D850, da je zajel še tisto nekaj več.

Barrio de Cuevas v Guadixu v Španiji, kjer je največji kompleks jam v Evropi
Slika nad površjem: AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR
Slika pod površjem: AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR

Nad površjem v Krakovu in rudniki soli v Wieliczki blizu mesta
Slika nad površjem: AF-S DX NIKKOR 10-24mm f/3.5-4.5G ED
Slika pod površjem: AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Tomas Sentpetery je takole pokomentiral projekt: »Vsepovsod okrog nas so skriti svetovi in želel sem pokazati, da priljubljene turistične destinacije lahko ponudijo več, kot morda pričakujemo. Pred potovanjem raziščite, kam greste, in ne bojte se pogledati malo bolj v globino. S pravo opremo in željo po pustolovščini je mogoče ustvariti izjemno popotniško fotografijo.«
 
Tomas je pri fotografiranju uporabil naslednjo opremo:
• Nikon D850 – Najnovejši fotoaparat FX ponuja vrhunsko kombinacijo ločljivosti, hitrosti in svetlobne občutljivosti. Njegovih 45 milijonov svetlobnih točk ujame izjemne podrobnosti in omogoča ostre, jasne fotografije, ki prikažejo tudi najfinejše teksture. Razpon občutljivosti ISO od 64 do 25.600 je še posebej primeren za izpostavljanje živih barv pri fotografiranju v okolju s šibko svetlobo in idealen za raziskovanje tistih temačnejših svetov, ki ležijo pod površjem.
• Nikon D7500 – Fotoaparat Nikon D7500 je ustvarjen za zahtevnega pustolovca, je lahek, ponaša se z dinamičnim slikovnim tipalom formata DX z 20,9 milijona slikovnih točk in tankim nagibnim zaslonom, ki omogoča fotografom, da ostrijo in fotografirajo tudi z najbolj zahtevnih kotov. Ker se ISO razširi do 1.640.000, fotoaparat Nikon D7500 tudi do konca izkoristi razpoložljivo svetlobo v slehernem popotniškem prizoru.

Oprema FX:
• AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED – Ta izjemno svetlobno močan širokokotni objektiv zagotavlja ostrino od središča do roba, ki lahko preseže ostrino primerljivih objektivov s fiksno goriščno razdaljo. Svetlobna moč in nanokristalna prevleka tega objektiva zmanjšujeta podvojene vire svetlobe in notranji odboj, kar pomeni, da se brez težav prilagaja vsakemu popotniškemu okolju.
• AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR – To je najbolj razširjen profesionalni objektiv iz nabora objektivov NIKKOR in prva izbira med širokokotnimi objektivi, ki zagotavlja izjemno zmogljivost pri šibki svetlobi in dosledno osvetlitev v celotnem obsegu zooma. V zahtevnejših okoljih, na katera naletimo na poti, fluorova prevleka na sprednji in zadnji strani objektiva odbije vodo, prah in umazanijo.
• AF-S NIKKOR 20mm f/1.8G ED – Ta lahki in vsestranski objektiv s fiksno goriščno razdaljo je popolna izbira za ustvarjalne fotografe, ki si želijo pretiravati pri perspektivah in pokazati kaj drugačnega. Njegovi ultraširoka 20 mm goriščna razdalja, velika svetlobna moč f/1,8 in kompaktnost pomenijo, da bo objektiv kos izzivu, pa če fotografirate v majhnih zaprtih prostorih ali pa reportažo.

Oprema DX:
• AF-S DX NIKKOR 10-24mm f/3.5-4.5G ED – Ultraširokokotni objektiv z 2,4-kratnim zoomom in visokokakovostno optično zasnovo pomaga pri ustvarjanju fotografij, ki se bodo ponašale z izjemno ločljivostjo, kontrastom in minimalnim popačenjem. Za popotniške fotografe je ta objektiv idealen, če želijo zajeti pokrajino, pretiravati pri perspektivi ali če fotografirajo v majhnih prostorih.
• AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR – Vrhunski vsestranski objektiv za fotografe, ki želijo zajeti popoln pogled. Ima lahko ohišje, veliko svetlobno moč f/2,8–4 in sistem za zmanjšanje tresljajev, kar omogoča preprosto fotografiranje iz roke.
• AF-S DX NIKKOR 18-300mm f/3.5-6.3G ED VR – Zmogljivi objektiv s 16,7-kratnim zoomom in s super telefoto dosegom je popoln za popotniško fotografiranje. Je vsestransko uporaben, ima kompaktno ohišje, vendar pa ni kakovost slike zaradi tega nič slabša, in ima tudi praktično stikalo za zaklepanje zooma, ki poskrbi, da se objektiv ne premika, ko se vi premikate.

­­­­Tomas takole zaključi: »Bodisi da sem fotografiral temačen zaprt prostor ali prostrano, odprto pokrajino, polno kontrastov, so mi objektivi, ki sem jih uporabljal, omogočili, da sem se zlahka prilagodil na izzive vsakega kraja. Ta projekt je dokazal, kako pomembno je imeti pravi objektiv za pravi posnetek in da se ne smeš bati narediti še korak naprej ter gnati sebe in svojo opremo tako, da poiščeš skrito lepoto v vsakem kraju.«

Fotografi, ki jih serija »Look Deeper« navdihuje ter se želijo preizkusiti v popotniški fotografiji in svoje veščine še razviti, lahko izkoristijo promocijske cene fotoaparata Nikon D7500 in objektivov NIKKOR, ki jih je Tomas uporabil.

*Fotografija londonskega Big Bena je bila posneta s fotoaparatom Nikon D800 in objektivom AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED

O Tomasu Sentpeteryju

Tomas Sentpetery,rojen na Slovaškem, deluje pa v Londonu, je izkušen fotograf, ki se posveča predvsem pokrajinam in portretom. Njegov živahen fotografski slog se kaže v fotografijah londonskih najbolj znanih znamenitosti, ki jih obkroža dramatično nebo. Tomas je tudi veliko potoval po Evropi in uživa v odkrivanju skritih in še neraziskanih krajev. S svojo najnovejšo serijo fotografij si želi spodbuditi in navdihniti popotniške fotografe, da pogledajo še malo globlje, ko se bodo naslednjič podali na pustolovščino.

Več informacij o Nikonovih nagrajenih izdelkih je na spletnem mestu www.europe-nikon.com.