30-05-2018

Predstavljamo trende v poročni fotografiji za leto 2018

Nikon objavlja predstavitveno mapo za poročno fotografijo, v kateri so predstavljene smernice vodilnih fotografov in oblikovalcev mnenja na tem področju iz vse Evrope.

Amsterdam, Nizozemska, 30. maj 2018: Po ustanovitvi Evropskega poročnega kolektiva Nikon leta 2017 Nikon zdaj predstavlja svojo prvo predstavitveno mapo za poročno fotografijo – ilustrativni priročnik za klasične, trenutne in prihajajoče trende, kot so jih napovedali Nikonovi vrhunski poročni fotografi in oblikovalci mnenja iz vse Evrope.

Kolektiv je na podlagi predstavitvenih map in dolgoletnih izkušenj fotografov napovedal tri nove trende v poročni fotografiji za leto 2018, za katere menijo, da bodo v prihodnjih letih postali še bolj vidni. Čeprav bosta fotografiranje v t. i. »zlati uri« in »uredniški slog« še vedno ostala večni klasiki, kolektiv napoveduje tri glavne trende, ki bodo vse bolj prevladovali v tej sezoni in tudi pozneje.

Fotografijo v »modnem slogu« je posnel Ross Harvey s fotoaparatom D750 in objektivom AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Fotografijo v slogu »preprostost« je posnela Nadia Meli s fotoaparatom D750 in objektivom AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Modni slog

Kolektiv pričakuje, da se bo več parov po vzoru revij z visoko modo in luksuznih poročnih oblek odločilo za oblikovno izrazitejši videz svojih fotografij. Če se bo nevesta odločila za obleko visoke mode, bo najbrž hotela tudi vtis visoke mode na fotografijah – to bo odmik od tradicionalnejših in zaigranih fotografij, ki so bile priljubljene v preteklosti.

Preprostost

Zaradi prevelike usmerjenosti v preveč podrobnosti in čezmerne uporabe poročnih rekvizitov so postali nekateri fotografski slogi pretirani in kolektiv zato pričakuje, da se bo ta trend obrnil v popolno nasprotje. Kolektiv za leto 2018 napoveduje, da se bodo nekateri pari vrnili k osnovam, k bistvu, pri čemer bo poudarek na brezčasnih fotografijah, ki izpostavljajo in izžarevajo preprostost, čistost in zmernost.

Samo profesionalni fotografi

V dobi, ko so družbena omrežja del našega vsakdana, kolektiv že opaža pare, ki svoje goste prosijo, naj ne fotografirajo in delijo fotografij z drugimi med poročnim obredom. V skladu s tem predvidevajo, da se bodo pari še bolj oprli na profesionalno poročno fotografijo, pri čemer bo fotograf z lahkoto zajel sleherni trenutek in čustvo bolj naravno, gostje pa se bodo dogajanju popolnoma posvetili.

Fotografijo v slogu »samo profesionalni fotografi« je posnela Chloé Lapeyssonnie s fotoaparatom D750 in objektivom AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED

Fotografijo v slogu »preprostost« sta posnela Simona Smrčková in Kamil Saliba s fotoaparatom D750 in objektivom AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G

Predstavitvena mapa Evropskega poročnega kolektiva Nikon je opremljena s spektakularnimi fotografijami z resničnih porok in prav vse so bile posnete z Nikonovimi fotoaparati in objektivi NIKKOR. Kolektiv poleg prihodnjih trendov predstavlja tudi svoje najljubše klasične in trenutne trende, ki jih fotografi opažajo pri svojih strankah, vključno z »domiselno uporabo bliskavice«, »kontrastno svetlobo« in »reportažnim slogom«.

Slikam so dodali tudi praktične namige in nasvete o tem, kako poustvariti sloge fotografij, namenjeni pa so nadobudnim in uveljavljenim poročnim fotografom.

Francoska poročna fotografinja Chloé Lapeyssonnie je takole pokomentirala svoj prispevek pri ustvarjanju predstavitvene mape Evropskega poročnega kolektiva Nikon: »V letih svojega ustvarjanja sem bila na stotinah porok in sem lahko iz prve roke videla, kako se poročna fotografija ves čas razvija. Upam, da bodo trendi, ki smo jih skupaj z Nikonom izpostavili, navdahnili fotografe, da si bodo tudi v prihodnje postavljali izzive in iskali nove načine fotografiranja, pa tudi pokazali nadobudnim fotografom, na koliko različnih načinov je mogoče zajeti poroko. V veliko veselje mi je bilo sodelovati z drugimi Nikonovimi fotografi in oblikovalci mnenja na tem področju ter strniti vse naše izkušnje in spoznanja.«

Predstavitvena mapa je na voljo na spletnem mestu Nikon Europe: predstavitvena mapa za poročno fotografijo. Več informacij o Evropskem poročnem kolektivu Nikon si lahko ogledate tukaj.

Nikonova oprema, kot se pojavlja v predstavitveni mapi:

Ohišja fotoaparatov
• D850
• D750

Objektivi
• AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G
• AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
• AF-S NIKKOR 20mm f/1.8G ED
• AF-S NIKKOR 28mm f/1.8G
• AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G
• AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED

Bliskavica
• Bliskavica Speedlight SB-700