12-01-2018

Nikonov ambasador Joel Marklung dokumentira življenja Laponcev na Švedskem

Avtohtona in nezastopana skupnost na Švedskem je pobliže predstavljena v seriji izrazitih portretov

Avtohtona in nezastopana skupnost na Švedskem je pobliže predstavljena v seriji izrazitih portretov

Amsterdam, Nizozemska, 12. januarja 2018 – Nikonov ambasador za Evropo Joel Marklund je zaključil edinstveni projekt, v katerem je predstavil švedsko skupnost Laponcev – tematiko, ki mu je zelo pri srcu. Joel je s fotoaparatom D5 in objektivi NIKKOR poskušal razbiti stereotipe, s katerimi je po njegovem mnenju povezana laponska skupnost, in tako s serijo intimnih portretov prikazal njihova vsakodnevna življenja.

Laponci tradicionalno naseljujejo Laponsko, ozemlje, ki se razprostira čez severni del Norveške, Švedske, Finske in ruskega polotoka Kola. Čeprav jih ločujejo formalne meje štirih držav, Laponci obstajajo kot skupina, ki jo združujejo kulturne in jezikovne vezi ter skupna identiteta. Joel je želel prikazati bistvo te identitete in opustiti površinsko percepcijo o »pastirjih jelenov, ki živijo v gorah«.

»Najboljše zgodbe se ne dogajajo vedno na najbolj eksotičnih ali oddaljenih lokacijah,« pove Marklund.Odločen sem bil, da poročam o nečem, v kar verjamem in kar mi zares veliko pomeni. Zgodba o Laponcih ni bila povedana velikokrat. Ker sem odraščal v Bodnu, kraju v bližini nekaj njihovih skupnosti, je bila to zgodba, sem se čutil dolžnega in počaščenega govoriti o njej.«

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Da bi dokumentiral, kaj pomeni živeti kot Laponec na Švedskem, je Joel šest tednov preživel v njihovi skupnosti in se vključil v življenja dvanajstih posameznikov – od pevcev in plesalcev do izdelovalcev bobnov in študentov, da bi povedali vsak svojo zgodbo. Med projektom je uporabljal fotoaparat D5 in objektive AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G, AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G in AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II.

Joelove slike prikazujejo Laponce v njihovem tradicionalnem okolju v tradicionalnih oblačilih »gákti« in vsakodnevnem poklicnem življenju, kjer so bolj vpeti v preostalo družbo. V seriji so jasno vidna kulturna nasprotja.

Joel je denimo Mariko Renhuvud spoznal, ko je družini pomagala pri zakolu jelena, potem pa je po več dnevih fotografiranja ugotovil, da je študentka v baletni šoli v Stockholmu.

Maxida Marak, ki je odraščala v Stockholmu, se je pozneje preselila v tradicionalno laponsko skupnost, nato pa se je vrnila v mesto, da postane uspešna pevka. V drugi zgodbi spremlja Merethe Kuhmunen, študentko, ki promovira pravice skupnosti LGBT na Laponskem.

Posamezne zgodbe lahko preberete na spletnem mestu tukaj.

Marklund sklene, da je moral »biti pravičen do teh ljudi«, zato je bila prava oprema ključnega pomena. Objektiva AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G in AF-S NIKKOR 70–200mm f/2.8G ED VR II sta popolna za reportažno fotografijo, AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G pa se odlično obnese pri fotografiranju pri šibki svetlobi.

Ta projekt je bil zame resnično dobra življenjska izkušnja – ne samo za poklic fotoreporterja, ampak kot Šveda. Da sem lahko fotografiral v domovini in spoznal laponsko skupnost, mi je spremenilo življenje in zelo sem hvaležen, da mi je Nikon omogočil to izkušnjo.«

Program Nikonovi ambasadorji za Evropo

Program Nikonovi ambasadorji za Evropo vključuje talentirane in vplivne vizualne umetnike, ki za predstavitev našega obdobja uporabljajo najnovejše tehnologije v panogi in poznavanje družbenih trendov. Nikon je Joela izzval, da uresniči svoj sanjski fotografski projekt, saj si je že pridobil globalni ugled kot športni fotograf in fotoreporter.

Za več informacij o Joelovem projektu obiščite njegovo stran Posebni projekt.

Oprema

Med projektom je Joel uporabljal naslednjo opremo:

• AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G 
• AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
• AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II    
• D5 

O Joelu

Joel Marklund je priznan fotograf, specializiran za športno fotografijo. Živi v Stockholmu in je glavni fotograf pri najboljši švedski agenciji za športno fotografijo Bildbyrĺn. Joel je deloval v več kot 45 različnih državah in pokrival številne globalne dogodke, vključno z olimpijskimi igrami. Njegova dela objavljajo povsod po svetu, za fotografije pa je prejel več nagrad. Med temi so Picture of the Year International, NPPA Best of Photojournalism in Swedish Picture of the Year Award.

Vse fotografije so avtorsko delo © Joel Marklund.

Več informacij o programu Nikonovi ambasadorji za Evropo poiščite na spletnem mestu www.europe-nikon.com