17-08-2010

Nikon ViewNX 2 – komplet orodij za obdelavo fotografij

Amsterdam, Nizozemska, 17. avgusta 2010 – Nikon predstavlja ViewNX 2, obsežno novo različico priljubljenega kompleta programske opreme, ki uporabnikom omogoča enostavno uvažanje, iskanje, urejanje ter skupno rabo fotografij in D-filmov.

ViewNX 2, ki je nadgradnja uspešne programske opreme ViewNX, je uporabniku prijazen paket z velikim številom funkcij, ki je priložen Nikonovim digitalnim fotoaparatom in na voljo tudi za prenos. Programska oprema zdaj vsebuje tudi niz orodij za urejanje datotek D-filmov, posnetih z današnjimi fotoaparati DSLR in kompaktnimi fotoaparati.

Poleg osnovnih funkcij uvažanja in iskanja podatkov ViewNX 2 vsebuje tudi različne pogosto uporabljene prilagodljive menije in orodja, na primer za spreminjanje velikosti, nadzor svetlosti, obrezovanje ter poravnavo, pa tudi prefinjene funkcije za obdelavo formata RAW.

Zurab Kiknadze, produktni vodja za objektive, dodatno in programsko opremo, pravi: »Za mnoge je ViewNX glavna programska oprema za uvažanje in razvrščanje slik. S paketom NX 2 pa je vse poteka še lažje in bolj gladko, dodatna prednost pa so nove funkcije za urejanje D-filmov«.

ViewNX 2 vsebuje več preprostih in intuitivnih orodij za urejanje, ki uporabnikom omogočajo ustvarjanje videoposnetkov odličnega videza. Programska oprema omogoča obrezovanje ter nato združevanje videoposnetkov, dodajanje različnih privlačnih funkcij prehoda z dodatkom fotografij in glasbe, s čimer boste lahko ustvarili elegantne in animirane filme, ki jih boste z veseljem pokazali družinskim članom ter prijateljem.

Uporabniški vmesnik je bil preoblikovan za kar največjo učinkovitost. Lepa grafika in intuitivna postavitev še dodatno olajšujeta dostop do ustvarjalnih orodij in njihovo uporabo. Dodane so bile različne možnosti prikaza, tako da ga je mogoče popolnoma prilagoditi posameznim opravilom; poleg možnosti brskanja in urejanja je na voljo še funkcija »GeoTag«, ki uporabnikom omogoča ogled slik na zemljevidu, glede na to, kje so bile slike posnete. Da bi bilo ogledovanje in urejanje še očem privlačnejše, je mogoče barvo ozadja prilagoditi glede na svetlost slik.

ViewNX 2 ponuja številne možnosti za urejanje slik, kot so obrezovanje, poravnava, samodejno zmanjšanje učinka rdečih oči in samodejna korekcija obstranskega barvnega odklona, skupaj s pomembnimi funkcijami, kot so pretvorba formata datoteke in vrsta možnosti za označevanje in ocenjevanje, ki olajšujejo pomikanje med velikim številom slik in njihovo razvrščanje. Integrirana obdelava slik RAW omogoča dodatni nadzor nad končnim rezultatom, vsebuje pa številne uporabne funkcije urejanja, na primer nastavitve beline, izravnave osvetlitve, kontrasta, svetlosti, ostrine in še mnogo drugega. Programska oprema tudi povečuje število možnosti tiskanja, saj ponuja nove možnosti, kot so izbira barve ozadja in vključevanje metapodatkov.

ViewNX 2 je tesno povezan s storitvijo my Picturetown, Nikonovo priljubljeno storitvijo spletne digitalne shrambe in skupne rabe. Slike zlahka naložite v storitev, tako da jih povlečete in spustite, uporabniki pa lahko brskajo po slikah v spletni storitvi my Picturetown ali neposredno v programu ViewNX 2.

Z dodatkom številnih novih funkcij, ki temeljijo na povratnih informacijah Nikonovih uporabnikov po vsem svetu, je ViewNX 2 popeljal Nikonov že tako odličen brezplačni paket programske opreme na novo raven in omogočil ustvarjalnim uporabnikom slik z vseh ravni, da lahko iz svojih fotografij izluščijo najboljše.