24/10/2012

Družba Nikon predstavlja Nikon 1 V2

Ljubljana, Slovenija, 24. oktober 2012. Družba Nikon je danes predstavila izjemno hitri Nikon 1 V2, ki bo družino Nikon 1 popeljal naprej s polno paro.

Kot prvi fotoaparat v družini, ki je opremljen s tehnologijo Nikon 1, ima Nikon 1 V2 še višjo hitrost v majhnem ohišju, kar je pripomoglo k temu, da je postal sistem Nikon 1 najbolje prodajani sistem kompaktnih sistemskih fotoaparatov v Evropi¹.

Nikon 1 V2 je lahko vsestranski glavni fotoaparat ali pa vrhunski drugi fotoaparat, saj omogoča nove ravni hitrosti in še natančnejše delovanje, hkrati pa ga odlikujejo izjemno dovršene funkcije naslednjih generacij, tako da omogoča popoln ustvarjalni nadzor in brezžičen način prenosa fotografij. Zasnovan je za fotografske navdušence, zato nikomur ni treba sklepati kompromisov pri kakovosti fotografij ali videoposnetkov samo zato, ker bi radi potovali s čim manj opreme.

Jordi Brinkman, vodja izdelkov za kompaktne sistemske fotoaparate Nikon 1, je povedal: „Naslednja generacija hitrosti in inovativnosti pomeni, da je Nikon 1 V2 popoln drugi fotoaparat za fotografe, ki želijo fotografirati z majhnim, prenosnim sistemom, a se nočejo odpovedati ustvarjalni svobodi, odzivnosti in fleksibilnosti, ki jo omogoča menjava objektivov.“

Dodal je še: „Možnost fotografiranja z objektivi 1 NIKKOR ali vašim najljubšim objektivom za DSLR-je Nikon ter ergonomija, ki je navdušencem dobro poznana, pomenita, da bo Nikon 1 V2 prva izbira za lastnike DSLR-jev precej pogosteje, kot si mislijo.“


¹Raziskave tržišča družbe GfK so pokazale, da je Nikon 1 najbolje prodajani sistem kompaktnih sistemskih fotoaparatov od začetka leta 2012 do danes.

Prva generacija tehnologije Nikon 1 je predstavila fotografsko inteligenco in lepoto pri rekordnih hitrostih. Sedaj pa bo Nikon 1 V2 še izboljšal to delovanje, saj ima dvojni slikovni procesor naslednje generacije EXPEED 3A, ki lahko obdeluje fotografije pri neverjetnih 850 milijonih slikovnih točk na sekundo. Hitro fotografiranje do 15 posnetkov na sekundo² neprekinjena samodejna izostritev in do 60 posnetkov na sekundo³ z izostritvijo na fiksni točki omogočata visoko kakovost fotografij celo pri najhitrejšem dogajanju. Motivi so takoj izostreni zaradi naprednega hibridnega sistema AF, ki se ponaša z neverjetno hitrim sistemom izostritve z zaznavanjem faz za hitre premike in AF z zaznavanjem kontrasta za zajem podrobnosti tudi v šibki svetlobi. Senzor takoj preklaplja med 73 območji izostritve z zaznavanjem faz in 135 območji izostritve z zaznavanjem kontrasta glede na sceno, kar zagotavlja vrhunske fotografije in videoposnetke v najrazličnejših okoljih.


²Fotografije polne velikosti lahko do 45 posnetkov zajamete pri hitrosti približno 15 posnetkov na sekundo.
³Fotografije polne velikosti lahko do 40 posnetkov zajamete pri hitrosti približno 60 posnetkov na sekundo. Način izostritve je nastavljen na AF-S (enojni AF), izostritev in osvetlitve za prvi posnetek ni mogoče nastaviti.

S povečano ločljivostjo 14,2 milijona slikovnih točk in občutljivostjo od ISO 160 do 6400 vam Nikon 1 V2 omogoča podrobne fotografije in videoposnetke celo v šibki svetlobi. Nikonov slikovni senzor CMOS formata CX nudi idealno ravnotežje med velikostjo sistema, hitrostjo, občutljivostjo na svetlobo, ločljivostjo in globinsko ostrino, kar omogoča kakovostne fotografije in videoposnetke in popolno prenosljivost. Možnost fotografiranja pri visokih nastavitvah ISO pomeni, da boste zajeli dovolj svetlobe, čeprav fotografirate pri do 60 posnetkih na sekundo, funkcija samodejnega čiščenja slikovnega senzorja pa kar najbolj zmanjša učinke prahu.

Družba Nikon se zaveda, da je ergonomija ključnega pomena, zato je Nikon 1 V2 izjemna kombinacija oblikovanja in funkcionalnosti. Ko ga boste prvič prijeli v roke, vas bo zagotovo navdušila njegova trdnost. Izboljšave vključujejo sprednji del iz magnezijeve zlitine, tako da je hkrati odporen in prenosljiv, na novo zasnovana enota zaklopa pa je bila testirana za do 100.000 ciklov proženja, kar omogoča vrhunsko hitrost in zanesljivost. Sprožilec ima vgrajeno stikalo za vklop/izklop, kar omogoča hiter zagon in takojšnje fotografiranje. Izjemno zmogljivo elektronsko iskalo (EVF) z 1.440.000 točkami je nameščeno na optični osi in pomaga pri kompoziciji. Velik ročaj omogoča, da fotoaparat trdno držite, vgrajena bliskavica pa pomeni, da bo vedno pri roki še nekaj več svetlobe, če jo boste potrebovali.

Ko želite imeti svobodo za fotografiranje scen točno po svojih zamislih, vam gumb za izbiro načina delovanja na vrhu fotoaparata omogoča hiter, neposreden dostop do načinov za nadzor osvetlitve PSAM, do ključnih nastavitev, kot sta ISO in nastavitev beline, pa preprosto pridete s funkcijskim gumbom. S pritiskom ukaznega gumba je sedaj mogoče potrditi izbor ali spremeniti nastavitve, ne da bi odmaknili oko od iskala. Ne glede na to ali želite zamrzniti dogajanje ali zamegliti ozadje, vam nadzor slike v živo omogoča ogled sprememb nastavitev osvetlitve v realnem času, zato vas rezultati ne bodo presenetili.

Tako kot Nikon 1 V1 tudi Nikon 1 V2 izkorišča fenomenalno hitrost fotoaparata ter tehnologijo pred in po zajemu, s čimer vam ponuja inovativne funkcije. Tako so prvič na voljo načini zajem najboljšega trenutka, ki kombinira pametni izbor fotografij z novim počasnim pogledom, da lahko vedno napravite posnetek, ki ga želite. Pametni izbor fotografij hitro zajame do 20 fotografij v polni ločljivosti pred in po tem, ko ste do konca pritisnili sprožilec. Počasni pogled zajame do 40 zaporednih posnetkov v polni ločljivosti in jih v počasnem posnetku prikazuje na zaslonu LCD, tako da lahko izberete točno tisti trenutek, ki ga želite obdržati. Hitra fotografija v gibanju je sedaj shranjena kot ena slikovna datoteka, zato jo lahko preprosto delite: prenesite jo na katerokoli platformo – in že boste lahko pripovedovali zgodbe na povsem nov način.

V naprednem video načinu lahko sedaj s fotoaparatom Nikon 1 V2 snemate videoposnetke v polni visoki ločljivosti Full HD s 60 ali 30 posnetki na sekundo ter hitrostmi 60i, 60p in 30p, hkrati pa imate popoln nadzor nad hitrostjo sprožilca in zaslonko. Če uporabite manjšo velikost okvirja, lahko dosežete dramatične učinke v izjemno počasnem posnetku s hitrostjo snemanja do 1200 posnetkov na sekundo⁴. Če snemate v načinu za videoposnetke, lahko dobite najboljšo kombinacijo, saj lahko zajamete fotografije v polni ločljivosti (razmerje 3 : 2), medtem ko snemate videoposnetek polni visoki ločljivosti Full HD.


⁴Hitrosti snemanja videoposnetkov v naprednem načinu: 400 posnetkov na sekundo za velikost posnetka 640 x 240 ali 1200 posnetkov na sekundo pri velikosti 320 x 120. Najdaljši čas snemanja je 5 sekund.

Skupaj z novim fotoaparatom Nikon 1 V2 predstavljamo tudi novo bliskavico Speedlight SB-N7. Ta močna bliskavica Speedlight, združljiva s sistemom i-TTL, se ponaša z vodilnim številom 18/59 (pri ISO 100 m/čevelj), glava se nagne do 120º, priložena pa je še zunanja plošča za pokrivanje širšega kota. To je idealna oprema za fotografe, ki želijo nadzorovati kakovost in smer svetlobe, da bi fotografijam dodali ustvarjalno noto ali pa osvetlili motive v šibki svetlobi.

Serija objektivov 1 NIKKOR se bo razširila, saj bodo leta 2013 predstavljeni trije novi objektivi. Ti objektivi so v razvoju, med njimi pa so ultraširokokotni zoom, kompakten objektiv z 10-kratnim zoomom in hiter portretni objektiv. Novi objektivi se bodo pridružili nedavno predstavljenemu objektivu 1 NIKKOR 18.5mm f/1.8 ter bodo še povečali prilagodljivostost sistema Nikon 1 in njegovim lastnikom odprli nove priložnosti. 1 NIKKOR 18.5mm f/1.8 je hiter fiksni objektiv, ki omogoča vrhunske fotografije v šibki svetlobi celo pri nizki občutljivosti ISO in čudovito mehko zamegljeno ozadje pri portretih.

Vedno večja izbira dodatkov za sistem Nikon 1 vam omogoča, da še bolje izkoristite prenosnost, moč in hitrost fotoaparatov Nikon 1 ter kar najbolje izkoristite fotografiranje.

Nastavek za bajonet FT1: Objektivi NIKKOR z bajonetom F, ki so nameščeni na nastavek za bajonet FT1, imajo 2,7-kratni faktor izreza goriščne razdalje, kar pomeni, da je vidni kot objektiva skoraj trikrat daljši. Če uporabljate objektive AF-S in AF-I NIKKOR, boste lahko izkoristili neverjetni sistem samodejne izostritve Nikon 1⁵ in izjemno hitrost fotografiranja 10/30/60 posnetkov na sekundo.⁶

Mobilni brezžični vmesnik WU-1b:
Z majhnim mobilnim brezžičnim vmesnikom družbe Nikon boste lahko hitro in preprosto delili kakovostne fotografije Nikon 1 neposredno iz fotoaparata na pametni telefon ali tablico⁷.

Naprava GPS GP-N100: označite lokacije fotografij Nikon 1 z drobnimi napravami GPS.


⁵AF/AE je mogoč samo z objektivi AF-S. Način izostritve mora biti nastavljen na AF-S (enojni AF), območje delovanja AF pa je nastavljeno na eno točko, uporablja pa se samo središčna točka izostritve.
⁶Neprekinjeno fotografiranje s FT1: velja pri uporabi objektivov AF-S. Izostritev se zaklene pri prvem posnetku.
⁷Združljivo s pametnimi napravami z operacijskimi sistemi Android OS in iOS. Program Wireless Mobile Adapter Utility (mobilni brezžični vmesnik) lahko brezplačno prenesete iz trgovine Google Play ali App Store, a ga morate pred uporabo namestiti v pametno napravo.