05/03/2013

Najmanjši fotoaparat na svetu s senzorjem formata DX

Ljubljana, Slovenija, 5. marec 2013 – Družba Nikon Europe je zmogljivost DSLR-ja v kompaktnem ohišju naredila še dostopnejšo kot kadarkoli prej, saj je velik senzor CMOS formata DX (23,6 x 15,6 mm) s 16,2 milijona slikovnih točk in mehanizem za obdelavo slik EXPEED 2 vključila v novi COOLPIX A. Z njim lahko profesionalne slike zajamete kadarkoli in povsod. Na drugi strani COOLPIX P330 dviguje standarde za napredne kompaktne fotoaparate, saj ima svetel objektiv NIKKOR s 5x optičnim zoomom in veliko zaslonko f/1,8, velik in od zadaj osvetljen senzor CMOS (1/1,7 palca) z 12 milijoni slikovnih točk, napredno zmanjšanje vibracij zaradi premikanja objektiva, snemanje videoposnetkov v ločljivosti Full HD, obdelavo podatkov v zapisu RAW (NRW) in združljivost z Wi-Fi.

Nicolas Gillet, vodja izdelkov za potrošniške izdelke v podjetju Nikon Europe, je to komentiral tako: "Z izjemnim širokokotnim fiksnim objektivom NIKKOR 28 mm f/2,8 in odlično sliko pri visokem ISO je COOLPIX A fantastičen spremljevalec ter kot nalašč za reportažno fotografijo in podobno. Model P330 zagotavlja izjemno ostre slike v vsaki svetlobi, od zadaj osvetljen senzor CMOS velikosti 1/1,7 palca s popolnim ročnim nadzorom pa bo razveselil vse ustvarjalne fotografe. Oba modela sta združljiva z Wi-Fi, da lahko kakovostne fotografije z dodatnim nastavkom prenesete v katerokoli pametno napravo za preprosto deljenje*."

COOLPIX A – profesionalna izbira med kompaktnimi fotoaparati

COOLPIX A je s 16,2 milijona slikovnih točk najmanjši fotoaparat na svetu s senzorjem formata DX, zato je kot nalašč za fotografske navdušence, saj bo vsako zahtevno fotografsko nalogo zlahka obvladal. Da bi dosegli čim večjo ločljivost in definicijo na celotni sliki, model A vključuje senzor brez optičnega nizkopasovnega filtra. Rezultat tega je optični sistem, ki kar najbolj izkoristi zmogljivost objektiva NIKKOR visoke ločljivosti in zmogljivost ločljivosti senzorja formata DX. Skupaj z mehanizmom za obdelavo slik EXPEED 2, ki se uporablja tudi v modelih DSLR, COOLPIX A zagotavlja vrhunsko zmogljivost in najboljšo kakovost slike, hkrati pa porabi zelo malo energije.

Če fotografirate v šibki svetlobi ali hitre motive, vam visoka občutljivost ISO (100–6400, razširitev do 25.600) zagotavlja vrhunske podrobnosti ob kar najmanjšem šumu. Če želite nadzorovati kakovost svetlobe, se lahko zanesete na šest različnih nastavitev AktivnoD-lighting, namestite združljivo zunanjo bliskavico Speedlight ali z adapterskim obročem UR-E24 ustvarite različne učinke tako, da na objektiv namestite filtre (46 mm) ali sončno zaslonko (HN-CP18) in preprečite vdor svetlobe s strani.

Ne glede na svetlobne pogoje, v katerih fotografirate, vam napredna tehnologija objektivov Nikon zagotavlja izjemno natančnost, ostro ločljivost in vrhunski kontrast. Fiksni širokokotni objektiv NIKKOR 18,5 mm f/2,8 (ekvivalent 28 mm) poskrbi za izjemno definicijo po celotnem razponu zaslonk, vsa optična odstopanja (npr. sferična in koma) pa so odpravljena brez potrebe po digitalni izravnavi. Zaslonka s sedmimi zaobljenimi lamelami poskrbi, da do senzorja pride samo toliko svetlobe, kot je potrebno, hkrati pa zagotavlja čudovito naravno zameglitev ozadja.

Načini osvetlitve PSAM omogočajo boljši ustvarjalni nadzor, dva uporabniška načina pa zagotavljata, da boste lahko kadarkoli priklicali želene nastavitve fotoaparata. S prilagodljivim funkcijskim gumbom lahko zaobidete meni in nastavite bližnjice za priljubljene nastavitve fotoaparata za hitro nastavitev, obroček za izostritev na objektivu pa omogoča ročno ostrenje tudi v načinu samodejne izostritve.

COOLPIX A podpira tudi 14-bitne stisnjene datoteke RAW (NEF), kar je povsem enako kot pri DSLR-jih. Čiste, neobdelane fotografije lahko urejate kar na velikem 7,5-cm (3,0-palčnem) zaslonu LCD z 921.000 točkami. Picture Control vam omogoča, da nastavite kontrast in barve (standardno, nevtralno, živo, monokromatsko, portret, krajina in po meri), da bodo ustrezali vaši situaciji. Če se želite s fotografijami tudi malo pozabavati, jih lahko kar v fotoaparatu izboljšate z različnimi filtri, kot je selektivni barvni način delovanja, ki pretvori slike v enobarvne v več odtenkih, nato pa doda barvo po vaši izbiri.

P330 – vrhunska zmogljivost

Ta fotoaparat je vreden vsakega resnega fotografa, ki išče prenosnost in zmogljivost, saj ima COOLPIX P330 svetel objektiv NIKKOR s 5x optičnim zoomom (24–120 mm), ki ima pri širokem kotu veliko zaslonko f/1,8, steklo HRI in zaslonko iz sedmih lamel za naravno zameglitev ozadja, nevtralni filter pa omogoča večji nadzor nad osvetlitvijo.

Visoko občutljiv in od zadaj osvetljen 1/1,7-palčni senzor CMOS z 12 milijoni slikovnih točk zagotavlja vrhunske rezultate v vseh pogojih fotografiranja, druga generacija Nikonovega sistema zmanjšanja vibracij pa zmanjšuje učinek tresenja fotoaparata v realnem času, kar omogoča uporabo časov, ki so do tri zaslonke daljši. Nov aktivni način zagotavlja čiste posnetke celo iz premikajočih se vozil.

Z ročnim načinom lahko odlično izrazite svojo ustvarjalnost, z ergonomskim funkcijskim gumbom pa hitro dostopate do priljubljenih nastavitev. Če želite snemati video, je Full HD (1080/60i) na voljo s preprostim dotikom gumba pri 60, 50, 30 ali 25 sličicah na sekundo, fotografirate pa lahko tudi v zapisu RAW (NRW). Pri snemanju lahko uporabljate optični zoom s samodejno izostritvijo in snemate v počasnem ali hitrem načinu s hitrostjo do 120 sličic na sekundo.

Ustvarjalne funkcije, kot je makro način, vam omogočajo, da se osredotočite na motive, ki so zelo blizu, in zajamete tudi najmanjše podrobnosti, medtem ko preprosta panorama 360º/180º zlahka zajame osupljive razglede preprosto tako, da fotoaparat premikate vodoravno ali navpično.

Za popotnike bo poskrbel vgrajeni sistem GPS, ki zabeleži natančno lokacijo (zemljepisno dolžino in širino) slik kot geografsko oznako, pri predvajanju pa omogoča pregledovanje interesnih točk. Če želite pustolovščine deliti s prijatelji in družino, zmožnost Wi-Fi omogoča prenos kakovostnih slik in videoposnetkov v pametno napravo* z dodatnim nastavkom Wi-Fi (WU-1a).

Združljivost Wi-Fi: z omrežjem Wi-Fi lahko prenesete kakovostne slike in videoposnetke v pametno napravo* z dodatnim modulom Wi-Fi (WU-1a).
Snemanje videoposnetkov v ločljivosti Full HD (1080p): pri 30, 25 ali 24 sličicah na sekundo s stereo zvokom z vgrajenim stereo mikrofonom.
Napredni GUI: uporablja grafični uporabniški vmesnik (GUI), ki ga uporabljajo tudi DSLR-ji Nikon.
Neprekinjeno fotografiranje pri 4 posnetkih na sekundo (do 26 posnetkov): zajemite hitro gibanje pri 4 posnetkih na sekundo.
Dodatno zunanje optično iskalo: če vam je bolj pri srcu tradicionalno iskalo, je ta dodatek (DF-CP1) odlična alternativa zaslonu LCD. Na nastavek za bliskavico lahko pritrdite tudi zunanjo bliskavico Speedlight.
Združljiv z dodatnim modulom GPS (GPS-1): omogoča beleženje natančne lokacije (zemljepisna dolžina in širina) slik kot geografske oznake.
Združljiv s karticami SD: povečajte pomnilniško kapaciteto s karticami SD (skladen s standardi SDHC, SDXC in UHS-I), kamor lahko shranite fotografije in videoposnetke.

Visoka občutljivost ISO (100–6400), ki jo je mogoče razširiti do 12.800 z nastavitvijo Hi2: omogoča večje hitrosti sprožilca, ki pri fotografiranju hitro premikajočih se motivov ali pri šibki svetlobi zagotavljajo slike z neverjetnimi podrobnostmi in kar najmanjšim šumom.
Način samodejnega HDR: zajame fotografije z osupljivimi tonalnimi podrobnostmi v vsaki situaciji, če fotografirate v načinu HDR. Z enim pritiskom sprožilca fotoaparat združi dva posnetka, posneta pri različnih osvetlitvah, da ustvari sliko s širokim dinamičnim dosegom in bogatimi barvnimi prehodi.
Hitro neprekinjeno fotografiranje: zajemite do 10 posnetkov pri polni ločljivosti pri 10 posnetkih na sekundo ali do 30 posnetkov pri polni ločljivosti pri hitrosti 1 posnetek na sekundo.
Hiter in natančen AF: ko želite posneti bolj zapletene motive, lahko uporabite 99-točkovni sistem samodejne izostritve za izjemno ostre rezultate.
AF s sledenjem motiva: zajemite ostre posnetke motivov, ki nočejo ali ne morejo biti pri miru. AF s sledenjem skrbi, da fotoaparat ves čas ostri izbrani motiv, tudi če se ta premika.
Meni za retuširanje: izboljšajte fotografije kar na licu mesta, saj imate na voljo več različnih filtrov. Ima vrsto učinkov filtrov, med drugim selektivno barvo (Selective Color), ki spremeni sliko v enobarvno v več odtenkih, nato pa doda barvo po vaši izbiri, ali zvezdni učinek (Cross Screen), ki svetlim predmetom doda zvezdnati učinek.
20 scenskih načinov: scenski načini delovanja samodejno optimizirajo nastavitve fotoaparata za priljubljene fotografske sloge, učinke in lokacije. Tako že samo z izbiro ustreznega načina dosežete odlične rezultate.
EXPEED C2: Nikonov hiter in zmogljiv sistem za obdelavo slik omogoča hitro delovanje, izboljšano snemanje videoposnetkov, visoko občutljivost in največjo kakovost slik.

* Zahteva namestitev Nikonove aplikacije 'Wireless Mobile Utility' (združljiva z iOS in Android™) v vaši pametni napravi.

Android, Google, Google Play, YouTube in druge znamke so blagovne znamke družbe Google Inc.