05/03/2013

Najavljamo AF-S NIKKOR 80–400mm f/4.5-5.6G ED VR

Ljubljana, Slovenija, 5. marec 2013 Družba Nikon je danes predstavila nov telefoto zoom objektiv formata FX s širokim razponom goriščnih razdalj od 80 do 400 mm in izjemno optično zasnovo.

Težko pričakovana posodobitev Nikonovega neverjetno priljubljenega telefoto objektiva AF z razponom goriščnih razdalj od 80 do 400 mm je zdaj na voljo – nov telefoto zoom objektiv AF-S 80–400mm f/4.5-5.6G ED VR se ponaša z izboljšano optično zgradbo in z lahkoto izpolnjuje zahteve sodobnih fotoaparatov D-SLR.

Objektiv je primeren za zajemanje motivov, kot so divjad, pokrajina ali športni dogodki, in pokriva vse od srednje do super-telefoto zmogljivosti. Omogoča vrhunsko optično zmogljivost v različnih pogojih, Nikonov sistem za zmanjšanje tresljajev pa podpira štiristopenjsko kompenzacijo v celotnem dosegu zooma, tudi pri 400 mm.

Zurab Kiknadze, vodja izdelkov za objektive, dodatke in programsko opremo pri podjetju Nikon Europe, je povedal:
»Nikon je z izdajo objektiva AF 80-400mm postavil pravi mejnik. To je bil prvi objektiv NIKKOR, v katerem sta bila združena revolucionarna tehnologija zmanjšanja tresljajev z vsestranskim telefoto dosegom in kompaktno ohišje, ki ga je mogoče vzeti s seboj povsod, zato je tudi hitro postal tako priljubljen. Zdaj je na voljo različica objektiva AF-S, prilagojena novim generacijam fotoaparatov D-SLR, saj ponuja izjemen mehanizem samodejnega ostrenja, izboljšano kompenzacijo zmanjšanja tresljajev in izboljšano optično formulo. Prepričani smo, da bo ta objektiv kot kakovosten naslednik gradil na uspehu svojega predhodnika.«

Pri izdelavi smo imeli v mislih hiter visokoločljivostni fotoaparat D-SLR, tako da se nova optična sestava ponaša z 20 elementi v 12 skupinah. Objektiv je zasnovan tako, da omogoča izjemne rezultate v različnih pogojih in vključuje Nikonov nanos Nano Crystal Coat ter štiri elemente iz ED-stekla (izjemno nizka razpršitev svetlobe) ter en element iz Super ED-stekla. Nanos Nano Crystal Coat preprečuje odbojno sliko in bleščanje, ED-steklo pa pomaga odpraviti barvni odklon in barvne optične napake, ki se lahko pojavijo predvsem pri večjih goriščnih razdaljah.

Mehanizem zmanjšanja tresljajev (VR) v celotnem razponu zooma izboljšuje stabilnost, saj omogoča kompenzacijo, enakovredno časom zaklopa, počasnejšim za do štiri stopnje. Načina običajnega in aktivnega VR omogočata stabilno fotografiranje pri različnih količinah in hitrostih premikanja fotoaparata, samodejno zaznavanje stativa pa zmanjšuje tresljaje zaradi sprostitve zaklopa, kadar je fotoaparat nameščen na stativ.

Ta objektiv je z izjemno kombinacijo širokega razpona goriščnih razdalj od 80 do 400 mm in prenosljive oblike neverjetno priročen izdelek, ki izpolnjuje večino zahtev, ki bi jih postavili za telefoto objektiv. S stikalom za omejitev ostrenja, ki podpira dve nastavitvi (»FULL« (Polno) in »∞-6m«), lahko pri fotografiranju na določene razdalje skrajšate čas izostritve. AF deluje tudi, ko je na fotoaparat, združljiv z zaslonko f/8, pritrjen 1,4-kratni telekonverter.


Zanesljiv visokokakovostni objektiv z ergonomsko obliko vključuje kovinsko ohišje in gumijasto tesnilo za zaščito pred različnimi vremenskimi razmerami. Vgrajeni zaklep ohišja sklopljivega objektiva preprečuje, da bi se ohišje premaknilo pod lastno težo, ko objektiv ni v uporabi.

Objektivu so priloženi pokrov objektiva (LC-77), sončna zaslonka (HB-65), torbica za objektiv (CL-M2) in odstranljiv nastavek za stativ, ki izboljšuje stabilnost in omogoča bolj priročno preklapljanje med vodoravno in pokončno usmeritvijo, ko je fotoaparat nameščen na stativ.