15-09-2010

Bodi luč

Amsterdam, Nizozemska, 15. september 2010 – Podjetje Nikon Europe danes ponosno najavlja novo bliskavico – SB-700. V kompaktnem ohišju ima ta napredna, a za uporabo zelo preprosta bliskavica številne funkcije. Prinesla bo dobrodošlo novost za vse, ki želijo razširiti svoje tehnike osvetljevanja in raziskati možnosti Nikonovega kreativnega sistema osvetljevanja.

Zurab Kiknadze, vodja izdelkov za objektive, dodatke in programsko opremo podjetja Nikon Europe B.V., je izjavil: "SB-700 nudi uporabnikom možnost, da razširijo svoj kreativni potencial čez meje omejitev vgrajene bliskavice na fotoaparatu. Brezhibno se povezuje z Nikonovimi DSLR-fotoaparati in izkorišča prednosti sistema i-TTL, da zagotavlja kar najboljše rezultate z najmanjšim vloženim trudom."

Bliskavica je idealna za zelo raznoliko uporabo, od portretov in studijske fotografije do pokrivanja dogodkov in nočne fotografije, seveda pa ima kakovost, ki jo pričakujete od Nikonove bliskavice.

Bliskavica ima intuitivni vmesnik in preprost operacijski sistem ter hkrati tudi ogromno naprednih funkcij, ki jih je podedovala od profesionalne bliskavice SB-900. Uporablja Nikonovo tehnologijo i-TTL, sistem za merjenje svetlobe skozi objektiv, zagotavlja natančno merjenje svetlobe kot tudi samodejno zoomiranje v več korakih, samodejno zazna uporabljeno goriščnico ter prilagodi izhodno moč in kot svetlobe za vidne kote od 24 do 120 mm. Uporabniki lahko izbirajo med tremi načini osvetlitve, ki jih lahko hitro prilagodijo različnim scenarijem fotografiranja.

Bliskavica SB-700 je združljiva s fotoaparati formatov FX in DX, njen hitri brezžični nadzor pa jo napravi nadvse privlačno za raznolike stranke – vključno z naprednimi fotografi, ki bi radi razširili svoj sistem kreativne osvetlitve. Deluje lahko tudi kot krmilnik ter tako vodi dve skupini bliskavic in njihova razmerja svetlobe. SB-700 je lahko prav tako oddaljena enota v kompletu bliskavic.

Z vrtljivo glavo in vgrajeno odbojno kartico jo fotografi lahko uporabljajo tako, da usmerjajo svetlobo in jo odbijajo od stropov ali zidov. SB-700 ima poleg tega priloženo priročno Nikonovo difuzijsko kupolo, ki izravna svetlobo in zmehča sence neposredne bliskavice.

Na vpenjalni nogi ima bliskavica ročico za zaklepanje, s katero se lahko varno pritrdi na fotoaparat, tako da se ne more sneti po nesreči. Na voljo pa je tudi dodaten nastavek, ki je zatesnjen proti vremenskim vplivom, kar pride prav pri fotografiranju na prostem.

• Novi, izboljšani vmesnik z LCD-zaslonom in intuitivno postavitvijo stikal omogoča hitro in preprosto nastavljanje funkcij.

• Z maksimalnim vodilnim številom 38 (na fotoaparatu formata FX, pri standardni nastavitvi osvetlitve pri ISO 100 pri 120 mm) se bliskavica izkaže za zelo močno in je tako kos večini potreb po osvetlitvi za vsakodnevno fotografijo.

• Motorizirani zoom z več koraki se samodejno odziva na trenutno goriščnico objektiva, pritrjenega na fotoaparat, in pokriva vidne kote od 24 do 120 mm.

• Trije načini osvetlitve s preprostim preklopom, tako da ustrezajo vsaki situaciji, kar naredi bliskavico še prilagodljivejšo. Sredinsko uteženi način nudi večjo moč in višje vodilno število ter je idealen, če želite izpostaviti motiv v okolici. Enakomerna nastavitev je primerna za fotografiranje skupin ali ravnih površin, standardna nastavitev pa ima rahel poudarek na središču in je primerna za večino ostalih situacij.

• Kratek čas med proženji, približno 2,5 sekunde z baterijami NiMH in alkalnimi baterijami ter približno 3,5 sekunde z litijevimi baterijami.

• Hitri način za brezžično krmiljenje omogoča spreminjanje razmerij svetlobe enot v skupinah A in B, lahko pa deluje tudi kot oddaljena enota v Nikonovem sistemu kreativne osvetlitve.

• Bliskavica SB-700 samodejno zazna toploto glave bliskavice in zakasni polnjenje, če temperatura glave preveč naraste, kar ščiti bliskavico pred poškodbami zaradi pregrevanja.

• Programsko opremo bliskavice lahko preprosto posodobite z Nikonovimi digitalnimi SLR-fotoaparati.

• Bliskavica SB-700 ima priložene trde plastične barvne filtre za navadne in fluorescenčne žarnice, ki so vzdržljivejši, odpornejši na toploto in preprostejši za uporabo kot konvencionalni filmski filtri. Bliskavica samodejno zazna te trde barvne filtre, tako da fotoaparat nastavi ustrezno barvno temperaturo glede na informacije o filtrih z bliskavice SB-700. Na voljo je tudi dodaten komplet filtrov SJ-4.