30.11/.011

SB-910: Mojster osvetlitve

Ljubljana, Slovenija, 30. november 2011 Družba Nikon Europe je danes najavila svojo novo vrhunsko bliskavico i-TTL (intelligent TTL) – Nikon SB-910, ki nadomešča nadvse cenjeno SB-900.

SB-910 je s svojimi spremenjenimi meniji in krmilnimi elementi hitra, vsestranska in močna bliskavica, ki nudi najrazličnejše možnosti za fotografiranje z bliskavico na fotoaparatu ali z brezžičnim krmiljenjem. Je močno orodje za profesionalce, ki zahtevajo osvetlitev, kot bi jo dobili s studijskimi bliskavicami, saj združuje izboljšano delovanje z razširjenim razponom zooma od 17 do 200 mm in tri vzorce osvetlitve za popoln nadzor nad pokrivanjem z bliskavico.

»Bliskavica SB-900 je utrdila položaj najboljše bliskavice v svojem razredu,« je povedal Zurab Kiknadze, vodja izdelkov za objektive, dodatke in programsko opremo pri podjetju Nikon Europe. Nadaljeval je tako: »Sedaj bo nova bliskavica SB-910 nadaljevala to dediščino, hkrati pa bo dvignila preprostost upravljanja na višjo raven, saj jo odlikuje izboljšana ergonomija in intuitivnejši nadzor.«

SB-910 je močan prenosen vir svetlobe, ki zagotavlja natančne osvetlitve z bliskavico in neopazno doosvetljevanje, celo v najzahtevnejših svetlobnih pogojih. Je kot nalašč za profesionalce, ki želijo popoln nadzor nad kakovostjo osvetlitve, saj nudi sredinske, enakomerne in standardne vzorce osvetlitve, ki omogočajo prilagajanje vsakemu svetlobnemu okolju in lahko pokrivajo razpon zooma od 17 do 200 mm, hkrati pa vzdržuje enakomerno porazdelitev svetlobe. Bliskavica omogoča odbojno osvetljevanje z glavo, ki jo lahko nagnete do 90º navzgor in 7º navzdol ter zavrtite za 180º v levo ali desno. Izboljšan je bil tudi sistem toplotne zaščite, zato omogoča optimalnejše zaznavanje temperature in upravljanje časa obnovitve.

Bliskavica SB-910 ima izboljšano ergonomijo in spremenjene menije za intuitivnejši nadzor, hkrati pa je zanesljiva kot predhodnica. Meniji so jasnejši, izbirni gumb pa ima vdolbino, da lahko občutite, kdaj spremenite nastavitve. Osvetljeni gumbi so bolje vidni v temi, SB-910 pa ima priložene trde (plastične) barvne filtre, ki so trajnejši in jih je lažje pritrditi.

Kot del sistema osvetljevanja Nikon Creative Lighting System se SB-910 zlahka vključi v sisteme z več bliskavicami.

Profesionalna bliskavica i-TTL (intelligent TTL): združljiva z DSLR-ji formata FX in DX. Kot del sistema osvetljevanja Nikon Creative Lighting System nudi popoln nadzor nad pokritostjo z bliskavico.


Vodilno število: 34 (STD)/39 (CW)/31 (EVEN) (format FX, ISO 100, m, pri 35 mm)


Maksimalno vodilno število: 54,5 (CW, format FX, ISO 100, m, pri 135 mm)


Sredinsko utežen, enakomeren in standarden vzorec osvetlitve: Sredinsko uteženi način osredotoči osvetlitev na sredino kadra, kar je uporabno pri teleobjektivih. Enakomerni način enakomerno porazdeli svetlobo po kadru, kar je uporabno pri zajemu skupinskih posnetkov. Standardni način nudi standardno ravnotežje med močjo in porazdelitvijo svetlobe.


Večkoračni samodejni zoom pokriva širok razpon od 17 do 200 mm.


Izboljšana ergonomija za intuitivno delovanje. Ponaša se z velikim LCD-zaslonom, razumljivim sistemom menijev, priročnimi krmilnimi elementi in osvetljenimi gumbi, ki omogočajo lažje delovanje v šibki svetlobi.


Samodejno zaznavanje formata tipala: samodejno prepozna fotoaparate formata FX ali DX.


Kratek čas med bliski, približno 2,3 sekunde z baterijami LR6 NiMH.


Pomožna luč za samodejno ostrenje: združljivo z modulom tipala za samodejno ostrenje AF Multi-CAM 3500 FX/DX.


Sposobnost odbijanja: glava se zavrti 180º levo ali desno, navzgor pa se nagne do 90º in do 7º navzdol.


Sistem toplotne zaščite: mogoče ga je nastaviti za opozarjanje pred pretiranim segrevanjem med intenzivnim proženjem.


Priložena sta tudi trda filtra za običajne žarnice in fluorescentno svetlobo.


Samodejno zaznavanje filtrov: Bliskavica Speedlight samodejno prilagodi nastavitev barvne temperature priključenega fotoaparata glede na barvo filtra, ki se uporablja.


Vgrajena programska oprema se lahko nadgradi prek pomnilniškega medija v priključenem fotoaparatu.