24/03/2011

Vpliv nedavnega potresa na poslovanje družbe Nikon

Nikon izraža globoko sočutje in sožalje vsem žrtvam tragičnega potresa, ki je 11. marca prizadel severni del Japonske. Nikon je ustanovil lasten center za obvladovanje katastrofe, kjer deluje t. i. začasni sedež podjetja, ki si skupaj z ekipami iz posameznih tovarn in družb skupine prizadeva za čim hitrejšo obnovo poslovanja.

Žal je v potresu umrl en delavec, zaposlen v tovarni Sendai Nikon Corporation. Kaj se dogaja s še tremi zaposlenimi v tovarni v mestu Natori v perfekturi Miyagi, za zdaj še ni znano.

V perfekturah Miyagi, Tochigi ter Ibaraki, te so del regije, ki jo je potres najbolj prizadel, ima Nikon eno tovarno ter sedem podpornih podjetij. Proizvodnja je bila po potresu ustavljena v vseh omenjenih obratih.

Podjetje Tochigi Nikon Corporation je z delom začelo v petek, 18. marca.

Podjetji Sendai Nikon Corporation in Miyagi Nikon Precision Co., sta utrpeli škodo na poslovnih objektih, ki se še odpravlja. Pričakujemo, da bosta podjetji z obratovanjem začeli konec marca. Vsa druga podjetja so z nadaljevanjem dela začela danes, 23. marca.

Tudi po obnovi proizvodnih dejavnosti pričakujemo, da bo povpraševaje v nekaterih primerih preseglo ponudbo izdelkov, saj so proizvodni obrati trenutno še omejeni z občasnimi izpadi električne energije ter omejeno dobavo sestavnih delov in komponent s strani partnerskih podjetij. Po najboljših močeh se trudimo obnoviti tudi proizvodnjo merilnih instrumentov in druge tehnološko natančne opreme.

Poslovno škodo, ki jo je povzročila naravna nesreča, še preučujemo. Dodatno škodo povzročajo sicer načrtovani izpadi električne energije. Delničarje družbe in javnost bomo o višini in obsegu poslovne škode obvestili, ko bomo imeli na voljo natančna poročila.