24.8.2011

Ko manj pomeni več: Novi Nikon COOLPIX P7100

Ljubljana, Slovenija, 24. avgust 2011 – Družba Nikon Europe je danes predstavila najnovejši zelo zmogljivi model iz serije COOLPIX, fotoaparat P7100. Kot naslednik odličnega fotoaparata P7000 nudi COOLPIX P7100 izboljšano kakovost slike, krajše zamike, hitrejše samodejno ostrenje in hitrejši zagon. Nov, nagibni 7,5-centimetrski (3-palčni) zaslon LCD omogoča lažjo kompozicijo in zajem privlačnih videoposnetkov iz neobičajnih kotov ali nerodnih položajev.

Fotoaparat COOLPIX P7100 je popoln spremljevalec navdušenega fotografa z DSLR-jem, saj zagotavlja izjemne fotografije s svojim širokokotnim objektivom NIKKOR s 7,1-kratnim zoomom in razponom od 28 do 200 mm (ustreznik formatu 35), zapisom RAW, hitrim procesorjem EXPEED C2, hitrim odzivom in popolnim ročnim nadzorom. Veliko tipalo CCD z 10,1 milijona slikovnimi točkami in velikostjo 1/1,7 palca omogoča širok dinamični razpon in izjemno zmogljivost v slabi svetlobi, poleg tega pa vam omogoča ustvarjalno obrezovanje, zajem izjemno podrobnih fotografij in neverjetno ostre povečave do velikosti posterja.

Nicolas Gillet, vodja izdelkov za potrošniške izdelke v podjetju Nikon Europe, je to komentiral tako: »COOLPIX P7100 je najboljši med kompaktnimi aparati. Tisti, ki že poznajo predhodnika P7000, bodo hitro ugotovili, da je fotoaparat še vedno prepušča ves nadzor uporabniku, saj ima kar dva vrtljiva ukazna gumba in prilagodljiv pomnilnik za zoom, s katerim lahko prednastavite do 7 različnih goriščnic in nato med njimi hitro preklapljate, kot če bi uporabljali izmenljive objektive. Mislimo, da bodo nove funkcije, kot so nagibni zaslon in hitrejši odzivni časi, omogočile, da bo ta fotoaparat postal prava izbira za tiste, ki potrebujejo uporabnost DSLR-ja in prenosnost kompaktnega fotoaparata.«

Vrhunska kakovost slike

COOLPIX P7100 se ponaša z bogato napredno tehnologijo, ki je bila običajno na voljo le v fotoaparatih DSLR, tako da zagotavlja kar najboljšo kakovost slike. Veliko tipalo z diagonalo 1/1,7 palca in sistem za obdelavo slike EXPEED C2 zagotavljata izboljšano zmogljivost v slabih svetlobnih pogojih in snemanje videoposnetkov. Objektiv NIKKOR s 7,1-kratnim zoomom ima dva elementa iz izredno nizkodisperzijskega stekla (ED), ki zmanjšata kromatsko aberacijo in obrobe pri daljših goriščnicah, ter nevtralni filter za večji nadzor nad osvetlitvijo. Hitri sklop za obdelavo slike EXPEED C2 v celoti izkorišča veliko tipalo CCD za vrhunsko ločljivost, drobne podrobnosti in čistejše fotografije z manj šuma, ne glede na to ali fotografirate pri visoki (do ISO 3200 in 12.800) ali nizki občutljivosti.

Ko želite sprostiti svojo ustvarjalnost, ima COOLPIX P7100 več različnih posebnih učinkov, ki jih lahko uporabite pri fotografijah, vključno z možnostjo navzkrižne obdelave, ki na fotografijah dramatično spremeni barve in poveča kontrast ter nasičenost. Poleg tega je tu še selektivna barva, ki vam omogoča, da poudarite želeno barvo in spremenite ostali del fotografije v črnobelo. Da bi dobili točno pravi videz, lahko učinek po svoji izbiri izberete kar na zaslonu LCD pred fotografiranjem.

Da boste zajeli kakovostne videoposnetke ne glede na to, kje ste, COOLPIX P7100 snema v ločljivosti HD (720p) z optičnim zoomom in samodejnim ostrenjem s 24 sličicami na sekundo. Da bi scene zajeli točno tako, kot jih želite, lahko nastavite ravnovesje beline pred začetkom snemanja in uporabite zaklepanje osvetlitve (AE), da nastavite osvetlitev po želji kadarkoli med snemanjem.

COOLPIX P7100 ima poleg tega vgrajen priključek HDMI s podporo za HDMI-CEC, tako da lahko videoposnetke predvajate na vseh televizorjih HDTV, podpira pa tudi zunanji mikrofon.

Prvotni sistem za obdelavo slike EXPEED je vključeval vse pridobljene izkušnje in tehnologije, razvite v dolgi zgodovini družbe Nikon. Zdaj najnovejša različica priznanega sistema družbe Nikon, EXPEED C2, še bolj razširja možnosti zajema fotografij, saj zagotavlja izboljšano snemanje videoposnetkov, zmogljivost tudi pri visokih občutljivostih in kar največjo kakovost slike. Sistem EXPEED C2 izboljšuje zmogljivost tipala, tako da zagotavlja čiste, žive slike z živahnimi barvami, z manj šuma in mehkimi tonskimi prehodi za zajem izjemnih fotografij in videoposnetkov.

ViewNX 2 je vsestranski programski paket, ki omogoča uporabnikom, da hitro uvozijo, pregledujejo, urejajo in souporabljajo fotografije ter videoposnetke z drugimi. Kot nadgradnja nadvse uspešne programske opreme ViewNX je ViewNX 2 uporabniško prijazen komplet programov, ki nudi izjemno število funkcij, ki odločno presegajo tiste, ki jih nudi operacijski sistem. Na novo vključene napredne funkcije za urejanje videoposnetkov so vzete neposredno iz vrhunskih DSLR-jev družbe Nikon, tako da lahko uporabniki obrezujejo videoposnetke in združujejo fotografije v osupljive filme. ViewNX 2 je priložen vsem digitalnim fotoaparatom Nikon, lahko pa si ga tudi brezplačno prenesete.

Sedaj lahko svoje fotografije varno shranite v storitvi my Picturetown, brezplačni Nikonovi spletni storitvi za shranjevanje in skupno rabo digitalnih slik. Tako lahko svoje fotografske spomine preprosto dajete v skupno rabo s prijatelji ali pa jih organizirate v elektronske zbirke. Na voljo vam je 2 GB brezplačnega prostora za shranjevanje na tisoče spominov, lahko pa si tudi izberete zlati račun, v katerem lahko shranite še več fotografij.