08-09-2010

Nikon predstavlja model P7000, popolni fotoaparat COOLPIX

Amsterdam, 8. september 2010 – Družba Nikon Europe je danes objavila, da so na trg poslali izjemno zmogljiv model fotoaparatov COOLPIX – P7000. S tem diskretnim in elegantnim modelom družba Nikon postavlja nove standarde v kakovostni fotografiji. Fotoaparat COOLPIX P7000 je rezultat obsežnih raziskav in omogoča snemanje izjemnih fotografij, njegova oblika pa je bolj diskretna kot oblika zrcalno-refleksnih (SLR) fotoaparatov.

Model P7000 vrhunsko kakovost slike zagotavlja s širokokotnim objektivom zoom NIKKOR, ki omogoča 7,1-kratno povečavo za doseg od 28 do 200 mm (enakovredno 35-milimetrskemu formatu), z optičnim zmanjšanjem vibracije (VR), dvema elementoma iz ED-stekla in Nikonovim novim sistemom za obdelavo fotografij EXPEED C2. Velik (1/1,7-palčni) senzor CCD z 10,1 milijona efektivnih slikovnih pik pripomore k širšemu dinamičnemu razponu in izboljša delovanje pri zelo šibki svetlobi, medtem ko 7,5 centimetrski (3-palčni) zaslon LCD z visoko ločljivostjo (920.000 slikovnih pik) omogoča osupljivo natančnost pri kompoziciji, snemanju in predvajanju videoposnetkov.

Mark Pekelharing, direktor oddelka za potrošniške izdelke v podjetju Nikon Europe B. V., pravi: »Fotoaparat COOLPIX P7000 se ponaša s številnimi naprednimi funkcijami in ergonomsko obliko, ki je značilna za zrcalno-refleksne fotoaparate, zaradi česar je to popolna izbira kompaktne naprave za uporabnike naprednih zrcalno-refleksnih fotoaparatov in za poklicne fotografe, ki želijo, da snemanje visoko kvalitetnih fotografij omogoča naprava z diskretnim in odzivnim ohišjem.« Dodaja še: »Naše profesionalne stranke so nam zelo pomagale pri oblikovanju funkcij, rezultati pa govorijo sami zase – izredno kakovostne fotografije ... kjer koli.«

Fotoaparat P7000 vključuje številne možnosti vrhunske tehnologije, ki zagotavljajo najboljšo možno kakovost slik, velik (1/1,7-palčni) senzor in sistem za obdelavo fotografij EXPEED C2 pa omogočata boljše delovanje pri zelo šibki svetlobi in snemanje videoposnetkov. Objektiv zoom NIKKOR, ki omogoča 7,1-kratno povečavo, ima dva elementa iz ED-stekla, s čimer lahko zmanjšate barvno odstopanje in lise pri daljših goriščnih razdaljah. Poleg tega pa je v fotoaparat vgrajen tudi filter ND, ki razširi možnosti osvetlitve pri zelo močni svetlobi.

Pri modelu P7000 je širok razpon občutljivosti vrednosti ISO od 100 do 3200 mogoče razširiti na Hi 1 (enakovredno ISO 6400), medtem ko nočni način za nizko stopnjo šuma zagotavlja natančne rezultate v pogojih z zelo malo svetlobe, kot so prostori, osvetljeni s svečami, funkcija Noise Reduction (Zmanjšanje šuma) pa fotografu omogoča nadziranje vpliva barvnega šuma na slikah.

V situacijah, ko je težko izbrati ustrezno nastavitev, funkcija D-Lighting samodejno poskrbi, da so slike videti naravne, tako da popravi temne sence, ki so posledica visoko kontrastnih svetlobnih pogojev. Možnosti Picture Controls, ki so na voljo v fotoaparatih COOLPIX in temeljijo na tehnologiji Nikonovih nagrajenih digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov, uporabniku omogočajo obdelavo v skladu z osebnimi željami, nove funkcije za kadriranje pa fotografu omogočajo snemanje več posnetkov z nekoliko drugačnimi nastavitvami, različno stopnjo osvetlitve, občutljivosti ISO ali nastavitve beline, da lahko izbere nastavitve, s katerimi bo dosegel želeni učinek. Če želite preveriti, ali je položaj fotoaparata povsem poravnan, na zaslonu LCD prikažite na novo dodani navidezni horizont.

V nekaterih primerih je bolje posneti več kot le fotografijo, zato fotoaparat COOLPIX P7000 ponuja funkcijo snemanja videoposnetkov HD (720p). Stereo zvok lahko istočasno posnamete z vgrajenim mikrofonom, priključek za mikrofon pa omogoča tudi uporabo zunanjega mikrofona. 7,5 cm (3 palce) velik zaslon LCD z izredno visoko ločljivostjo (920.000 slikovnih pik) ponuja skoraj 100-odstotni barvni prostor sRGB, da bo gledanje fotografij užitek, v optičnem iskalu pa lahko prilagodite tudi dioptrijo. Poleg tega pa vrata HDMI omogočajo neposredno souporabo na zunanjih zaslonih HD.

Možnost urejanja v fotoaparatu P7000 uporabnikom omogoča nadzor nad fotografijami. Podatki o ravni tona so prikazani na histogramu, izravnavo osvetlitve, zaslonko, hitrost sprožilca in občutljivost ISO pa lahko natančno določite med potrjevanjem najsvetlejših, najtemnejših ter vmesnih tonov.

Uporabniki, ki želijo slike pregledati v osebnem računalniku ali v računalniku Mac, jih lahko shranijo v izboljšani obliki NRW+ (COOLPIX RAW), s čimer dobijo nestisnjene digitalne »negative«, ki jih nato lahko podrobno uredijo. Datoteke NRW+ so združljive z Nikonovim kompletom programske opreme ViewNX 2 in z dodatno programsko opremo za urejanje slik Capture NX2.

Fotoaparat P7000 so oblikovali fotografi, ki želijo imeti popoln nadzor nad fotografiranjem in hkrati uporabljati gumbe ter ukaze (na primer gumb za ukaze in gumb AE-L/AF-L) v intuitivni postavitvi, kot jo poznajo že z Nikonovih fotoaparatov DSLR. Model P7000 ima tudi »analogno retro« številčnico, s katero lahko prilagajate stopnje za izravnavo osvetlitve v korakih po 1/3 EV. Do možnosti za ročno upravljanje ostalih pogosto uporabljenih funkcij lahko dostopite z gumbom za hitri meni. Funkcija uporabniških nastavitev uporabnikom omogoča preklop položaja zooma na prednastavljeno goriščno razdaljo, kar je enako, kot če bi uporabljali različne objektive. Nastavitve za posamezen položaj zooma lahko uporabnik še dodatno prilagodi svojim željam. Poleg tega funkcija, ki je dodana v pomnilnik za zoom, omogoča, da z novim gumbom za ročno izbiro načina delovanja z enim samim dotikom preklopite na katero koli nastavitev goriščne razdalje.

Fotoaparat COOLPIX P7000 je jedro mini sistema in je združljiv z načinom i-TTL Nikonovih priznanih bliskavic Speedlight, širokokotnega pretvornika WC-75A, ki ustreza 21-milimetrskemu vidnemu polju, in infrardečemu daljinskemu upravljalniku ML-L3. S fotoaparatom P7000 dobite tudi programsko opremo ViewNX 2, vzdržljivo baterijo MH-24 in polnilnik EN-EL14. Fotoaparat pa lahko še dodatno razširite z zunanjim mikrofonom (ni na voljo pri Nikonu). Če želite zaščititi fotoaparat, je na voljo tudi dodatna torbica (CS-P06).

Izvirni sistem za obdelavo fotografij EXPEED vsebuje vse znanje in tehnologije, ki so rezultat Nikonovih dolgoletnih izkušenj. EXPEED C2, najnovejša nadgradnja Nikonovega priznanega sistema, zdaj z izboljšano funkcijo snemanja videoposnetkov, visoko občutljivostjo in največjo možno kakovostjo slike še dodatno razširja možnosti fotografiranja. EXPEED C2 izboljša izkoristek senzorja ter zagotavlja jasno in resničnostno sliko z živahnimi barvami, manjšim šumom in gladkimi tonskimi prehodi za izjemne fotografije in videoposnetke.

ViewNX 2 je celovit paket programske opreme, ki uporabnikom omogoča hitro in enostavno uvažanje, pregledovanje, urejanje ter skupno rabo fotografij in videoposnetkov. ViewNX 2, ki je nadgradnja izjemno uspešne programske opreme ViewNX, je uporabniku prijazen paket z velikim številom funkcij, ki bistveno presegajo tiste, ki so na voljo kot del operacijskega sistema računalnika. Nove napredne funkcije za urejanje videoposnetkov izhajajo neposredno iz Nikonove nagrajene serije fotoaparatov DSLR. Omogočajo obrezovanje videoposnetkov in združevanje fotografij, da lahko uporabniki ustvarijo fantastične videoposnetke. ViewNX 2 je priložen vsem Nikonovim digitalnim fotoaparatom, lahko pa ga prenesete tudi brezplačno.

Slike lahko zdaj shranite na varnem in zaščitenem mestu s storitvijo my Picturetown, Nikonovo brezplačno spletno storitvijo za shranjevanje digitalnih fotografij in skupno rabo. Fotografije lahko preprosto delite s prijatelji, v spletnih zbirkah pa lahko urejate dragocene spomine. Na voljo imate 2 GB prostora za shranjevanje več tisoč zabeleženih spominov, lahko pa tudi kadar koli nadgradite svoje članstvo z računom Gold Account (Zlati račun), če želite shraniti še več posnetkov.