27.4.2011

AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G

Ljubljana, 27. april 2011 Družba Nikon je danes najavila nov standardni objektiv z goriščnico 50 mm in zaslonko f/1,8. Razvili so nov optični sistem, ki je zasnovan tako, da ustreza zahtevam današnjih fotoaparatom DSLR, zagotavlja izjemno kakovost slike ter tako uporabnikom omogoča enostaven in cenovno dostopen vstop v svet velikih zaslonk.

Zurab Kiknadze, projektni vodja za objektive, pripomočke in programsko opremo pri družbi Nikon Europe, je o tem povedal:
»Ta 50 mm objektiv je idealni drugi objektiv. To je izjemna priložnost za imetnike fotoaparatov DSLR, da ko prerastejo priloženi objektiv, posodobijo svojo opremo in raziščejo ustvarjalne možnosti, ki jih ponuja velika zaslonka. Te možnosti so prijetno zamegljena ozadja pri portretih in udobno fotografiranje v slabi svetlobi.«

Novi 50-milimetrski objektiv podjetja Nikon s hitro maksimalno zaslonko f/1,8 je odlična izbira za fotografiranje v slabih svetlobnih pogojih ali kadar je potrebna majhna globinska ostrina. Tako lahko izolirate motive in zajamete portrete z mehkim bokejem ali pa fotografirate v razpoložljivi svetlobi in vseeno zajamete osupljivo ostre fotografije. Velika zaslonka poleg tega zagotavlja svetlo sliko v iskalu, s čimer lažje kadrirate svoje posnetke.

Popolnoma nova optična zasnova je sestavljena iz sedmih elementov v šestih skupinah, vključno z enim asferičnim elementom za vrhunsko kakovost slike. Namenski tihi motor za ostrenje (SWM) zagotavlja diskretno, a natančno samodejno ostrenje. Združljiv je s fotoaparati DSLR družbe Nikon formata FX, hkrati pa na fotoaparatih DSLR Nikon formata DX zagotavlja goriščnico, ki ustreza 75 mm.

Tehta samo 185 gramov, hkrati pa ima pred vremenskimi vplivi zatesnjen kovinski nastavek, tako da je ta izjemno lahek in kompakten objektiv kot nalašč za portrete in splošno fotografijo. Odlična kombinacija klasične goriščnice, hitrosti in kakovostne optike pa pomeni, da je obvezna oprema v torbi vsakega fotografa.


Objektivu sta priložena posebej zasnovana sončna zaslonka HB-47 in mehak etui CL-1013.