03-07-2010

Pričel se je Nikonov mednarodni fotografski natečaj 2010–2011

Tekmovanje, ki so ga prvič priredili leta 1969, postaja vse bolj priljubljeno – pritegnilo je že več kot 320.000 fotografov, ki so skupaj prispevali več kot 1.310.000 fotografij. Samo v obdobju od 2008 do 2009 je več kot 18.000 fotografov iz 153 držav predložilo več kot 51.000 fotografij. Te rekordne številke predstavljajo največje število tekmovalnih fotografij največjega števila sodelujočih fotografov iz največ držav na svetu, zaradi česar je Nikonov mednarodni fotografski natečaj največji na svetu.

Fotografije za tekmovanje 2010–2011 bodo sprejemali za dve kategoriji. Prva kategorija dopušča prosto izbiro motiva (A), druga pa ima temo Energija (B). Za kategorijo proste izbire motiva so dobrodošle fotografije poljubnega motiva in teme. Za kategorijo Energija pridejo v poštev fotografije, ki zajemajo energijo krajev in motivov, ki navdihujejo, motivirajo ali vznemirjajo fotografe ali ljudi, ki vidijo sliko.

Na tekmovanju vsakokrat sodeluje veliko mladih fotografov, ki želijo svoje fotografije pokazati svetu in se z morebitno uvrstitvijo med dobitnike nagrade za nove talente lažje približati svojemu zastavljenemu cilju.

Fotografije bodo ocenjevali fotografi, ki so trenutno dejavni na svetovnem prizorišču. Od skupno 53 podeljenih nagrad bo ena fotografija prejela glavno nagrado, 16 fotografij iz vsake kategorije bo dobilo prvo, drugo in tretjo nagrado, štiri fotografije fotografov, mlajših od 29 let, bodo prejele nagrado za nove talente in izbranih bo 16 drugouvrščenih kandidatov za nagrado za nove talente.

Birgitta Olson, generalna direktorica za komunikacije pri podjetju Nikon Europe BV, pravi: "Nikon želi ljudi po vsem svetu navdušiti za fotografijo, da bi tako ustvarjalci kot gledalci fotografij lahko doživeli njihovo sporočilno moč Prepričani smo, da bodo tekmovalci ponovno kos velikemu izzivu."

Zmagovalci bodo razglašeni junija 2011, v načrtu pa je tudi razstava zmagovalnih fotografij.*
*Kraj in datum razstave bo določen pozneje

• Zahteve za fotografije
Sodeluje lahko vsak amaterski in poklicni fotograf, ne glede na starost, spol in narodnost.

• Teme in kategorije fotografij
Kategorija

A Kategorija »Prosta izbira motiva«

B Energija

* V kategorijo proste izbire motiva bodo sprejete fotografije poljubnega motiva, ki je ganil fotografa.

* Za kategorijo Energija pridejo v poštev fotografije, ki zajemajo energijo krajev in motivov, ki navdihujejo, motivirajo ali vznemirjajo vas ali opazovalce.

* Ista fotografija ne more sodelovati v obeh kategorijah.

• Čas za prijave
Od 1. septembra (sreda) do 30. novembra (torek) 2010


• Način prijave
Slikovni podatki se bodo sprejemali prek interneta. Izpolnite prijavni obrazec na spletni strani Nikonovega mednarodnega fotografskega natečaja 2010–2011 (http://www.nikon-npci.com/) in prek obrazca prenesite slikovne podatke.

Število tekmovalnih fotografij: Predložite lahko dve fotografiji za vsako kategorijo (skupno štiri).
Format predložene fotografije: Sprejeti bodo slikovni podatki, zajeti z digitalnim fotoaparatom (razen tistih, zajetih z digitalnim fotoaparatom srednjega ali večjega formata) in slikovni podatki, nastali z optičnim branjem slike, zajete z analognim fotoaparatom (35-milimetrski format ali APS). Sprejete bodo tudi digitalno povečane in računalniško obdelane slike.
Velikost datoteke: Manj kot 10 MB na datoteko
Format datoteke slikovnih podatkov: Samo JPEG
Izpolnite prijavni obrazec na spletni strani Nikonovega mednarodnega fotografskega natečaja 2010–2011 (http://www.nikon-npci.com/) in prek obrazca prenesite slikovne podatke.


• Ocenjevanje in razglasitev
Fotografije bodo ocenjevali nepristranski priznani fotografi, ki so trenutno dejavni na svetovnem prizorišču. Zmagovalci bodo razglašeni do konca junija 2011 na spletnem mestu Nikonovega mednarodnega fotografskega natečaja 2010–2011 (http://www.nikon-npci.com/).


• Nagrade
Prejemniki skupno 53 nagrad bodo prejeli Nikonove fotografske izdelke. Poleg nagrad bo lahko 21 prejemnikov glavne nagrade, nagrade za nove talente in drugouvrščenih kandidatov za nagrado za nove talente razstavilo svoje fotografije v mini galeriji tekmovanja. Mini galerija bo dostopna s spletnega mesta Nikonovega mednarodnega fotografskega natečaja 2010–2011 (http://www.nikon-npci.com/).
Podeljene bodo naslednje nagrade.

- Grand Prize: 1
• Nikonov digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat SLR
• AF-S NIKKOR 24 mm f/1,4 G ED
• AF-S NIKKOR 24 -70mm f/2,8G ED
•Zmagovalna fotografija bo razstavljena v mini galeriji na spletnem mestu Nikonovega mednarodnega fotografskega natečaja 2010–2011.

- Prvo mesto: 1 iz vsake kategorije (skupno 2)
•Nikonov digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat SLR
•SB-900 Speedlight
•AF-S DX NIKKOR 18–200 mm f/3,5–5,6 G ED VR II
•AF-S NIKKOR 16–35 mm f/4 G ED VR

- Drugo mesto: 5 iz vsake kategorije (skupno 10)
•Nikonov digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat SLR
•AF-S DX Micro NIKKOR 85 mm f/3,5 G ED VR

- Tretje mesto: 10 iz vsake kategorije (skupno 20)
•Nikonov digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat SLR
•AF-S DX NIKKOR 18–55 mm f/3,5–5,6 G VR

- Nagrada za nove talente: Skupno 4, ne glede na kategorijo
•Nikonov digitalni fotoaparat COOLPIX P6000
•Fotografija bo razstavljena v mini galeriji na spletnem mestu Nikonovega mednarodnega fotografskega natečaja 2010–2011.

- Nagrada za nove talente drugouvrščeni: Skupno 16, ne glede na kategorijo.
•Nikonov digitalni fotoaparat COOLPIX S1000pj.
•Fotografija bo razstavljena v mini galeriji na spletnem mestu Nikonovega mednarodnega fotografskega natečaja 2010–2011.

Nagrade se lahko spremenijo brez vnaprejšnjega opozorila. Nagrad ni mogoče zamenjati za denar.