21.9.2011

Družba Nikon predstavlja nov sistem fotoaparatov, Nikon 1

Ljubljana, Slovenija, 21. september 2011: Fotografija nikdar več ne bo taka, kot je. Družba Nikon je danes predstavila revolucionarni novi sistem digitalnih fotoaparatov, Nikon 1, s predstavitvijo dveh novih fotoaparatov, Nikon 1 J1 in Nikon 1 V1. Ta dva sta pionirja naslednje generacije fotografskih funkcij, kot je tehnologija pred in po zajemu, ki sproži še pred vami, da omogoči neverjetne nove načine fotografiranja, s katerimi nikdar ne boste zamudili tistega trenutka. Premikajoče motive, kot so otroci, je tako preprosto zajeti, fotografije pa postanejo žive slike.

"To je najpomembnejša najava družbe Nikon, odkar smo pred 14 leti predstavili digitalni fotoaparat," je izjavil Takami Tsučida, predsednik družbe Nikon Europe. "S predstavitvijo sistema Nikon 1 predstavljamo dva izjemna fotoaparata z izmenljivimi objektivi, ki sta polna revolucionarne tehnologije."

Jordi Brinkman, vodja izdelkov za družbo Nikon Europe, je povedal: "Naši inženirji so uspeli izjemno močan procesor in senzor spraviti v elegantno, minimalistično ohišje serije Nikon 1. S tem bodo lahko uporabniki zajeli posnetke, za katere si niso mislili, da so sploh mogoči. To nista samo najhitrejša fotoaparata na svetu – imata funkcije, ki jih nima noben drug fotoaparat. Načini fotografiranja, kot sta hitra fotografija v gibanju in pametni izbor fotografij, ljudem omogočajo, da zajamejo fotografije na načine, ki si jih do zdaj niso mogli predstavljati, objektivi NIKKOR 1 pa so enkratni v tem, da so bili zasnovani za prenosljivost in snemanje videoposnetkov."

Nikonov napredni fotoaparat z izmenljivimi objektivi (A-CIL – Advanced Camera with Interchangeable Lens) je bil posebej zasnovan za to, da bi fotografom omogočal popoln zajem tistega pomembnega trenutka s kombinacijo fotografij in videoposnetkov. Z razvojem vrhunske tehnologije družbe Nikon ne boste zamudili niti sekunde.* Nikon 1 J1 je najmanjši fotoaparat na svetu v konkurenci fotoaparatov z izmenljivimi objektivi in senzorji, ki so večji od 2,54 cm (1 palec). Nikon 1 V1 je najmanjši fotoaparat na svetu v konkurenci fotoaparatov z izmenljivimi objektivi z vgrajenim elektronskim iskalom (EVF). Najkrajši zamik pri fotografiranju (kot ugotovljeno pri testih zmogljivosti, ki jih je izvedla družba Nikon). Merjeno v načinu z enotočkovnim samodejnim ostrenjem pri najkrajši razdalji ostrenja standardnega zoom objektiva (1 NIKKOR 10–30 mm). Vse podrobnosti veljajo za 5. avgust 2011.

Vznemirljive nove funkcije

Serija Nikon 1 ima procesor, ki je nekajkrat hitrejši od procesorjev v večini profesionalnih fotoaparatov, kar omogoča nekatere od teh še nikdar videnih novih funkcij. Hitra fotografija v gibanju je nov koncept zajema fotografij. Zajame bežeče trenutke in vam jih predvaja tako, da je vaša fotografija videti živa. Hkrati posname film v počasnem posnetku in fotografijo, nato pa ju takoj združi, da ustvari premikajočo se fotografijo ter zajame zgodbo trenutka kot še nikdar doslej. Tako lahko prvič naredite posnetek časa ne glede na to, ali so to valovi, ki pljuskajo na obalo, nasmeh vašega prijatelja ali otrok, ki piha svečke na rojstnodnevni torti.

Druga inovativna funkcija, ki jo zagotavlja navdušujoča hitrost fotoaparata, je pametni izbor fotografij, ki vam pomaga zajeti najboljšo možno fotografijo v polni ločljivosti. Kolikokrat ste poskusili narediti posnetek dogajanja, denimo psa, ki ujame žogo, ali otroka, ki se igra na gugalnici, a ste zamudili tisti ključni trenutek, ker ste sprožilec pritisnili trenutek prezgodaj ali prepozno? Ta dva intuitivna fotoaparata mislita namesto vas. Pritisnite sprožilec in fotoaparat posname 20 fotografij v visoki ločljivosti, nato pa samodejno izbere pet najboljših posnetkov glede na izraze na obrazih, kompozicijo in ostrenje. Nato najboljši posnetek prikaže na visokoločljivem zaslonu LCD: Če z njim niste zadovoljni, bo predlagal druge posnetke, tako da nikdar več ne boste naredili slabe fotografije.

Dva razburljiva nova fotoaparata.

Fotoaparat Nikon 1 J1 je idealen za vse, ki želijo fotoaparat, s katerim kar najlažje zajamete žive osebne in družinske spomine. Je preprost za uporabo, ima vgrajeno bliskavico ter je dovolj majhen in lahek, da ga imate lahko pri sebi kadarkoli in kjerkoli. Nikon 1 J1 je na voljo v petih vpadljivih barvah: mat črni, svetleče beli, srebrni, svetleče rdeči in rožnati, vse to podkrepljeno z ustreznimi dodatki.

Fotoaparat Nikon 1 V1 z robustnim ohišjem je popoln fotoaparat za ljubitelje tehnologije in tiste, ki so radi prvi, hkrati pa vam omogoča, da fotografijo dvignete na naslednjo raven. Visokoločljivo iskalo omogoča kadriranje v močni svetlobi, hkrati pa ima razširljiv večnamenski priključek za dodatno opremo, na katerega lahko priklopite zunanjo bliskavico in druge dodatke. Nikon 1 V1 je na voljo v mat črni in svetleči beli.

Kakovost brez kompromisov

Družba Nikon je ustvarila sistem fotoaparatov z revolucionarnimi novimi funkcijami – a ne na račun velikosti, uporabnosti ali kakovosti fotografij ali videoposnetkov. Ti fotoaparati imajo najhitrejše samodejno ostrenje v svojem razredu, kar pomeni, da lahko dogajanje zajamejo takoj, ko želite. Poleg tega omogočajo neprekinjeno fotografiranje s 60 posnetki na sekundo* vam omogoča zajem cele serije posnetkov, ne da bi dvignili prst s sprožilca – hkrati pa dobite fotografije v profesionalni kakovosti in ločljivosti 10 milijonov slikovnih točk. Če vam nagaja šibka svetloba, senzor CMS formata CX zagotavlja fotografije z živimi barvami.

Ker fotografija ali hitra fotografija v gibanju nista vedno dovolj, imata oba fotoaparata Nikon 1 možnost snemanja videoposnetkov v polni visoki ločljivosti, kjer lahko snemate pri 60 ali 30 posnetkih na sekundo. Zajamete lahko fotografijo v visoki ločljivosti,** ne da bi prekinili snemanje videoposnetka. Dogajanje lahko zajamete v izjemno počasnem posnetku in predvajate dve ali tri sekunde videoposnetka kar nekaj minut, tako da lahko pri snemanju postanete res ustvarjalni, pa naj gre za kapljico vode, ki se razbije na površini, ali prijatelja, ki skoči v zrak.* Največ 10 posnetkov na sekundo pri samodejnem ostrenju s sledenjem motiva in največ 60 posnetkov na sekundo v načinu z zaklenjenim ostrenjem v polni ločljivosti. Velja za 5. avgust 2011.

* Nikon 1 J1: *1 Pribljižno 13 posnetkov pri hitrosti fotografiranja 10 posnetkov/s; pribljižno 12 posnetkov pri hitrosti fotografiranja 30 posnetkov/s in 60 posnekov/s. Določeno pri Nikon zmogljivostnih testih.
*Nikon 1 V1: *1 Pribljižno 34 posnetkov pri hitrosti fotografiranja 10 posnetkov/s; pribljižno 30 posnetkov pri hitrosti fotografiranja 30 posnetkov/s in 60 posnekov/s. Določeno pri Nikon zmogljivostnih testih.

** Fotografije v polni ločljivosti v načinu snemanja videoposnetka (razmerje 16 : 9), 3480 x 2160 (1080/60i).

Z obliko novih fotoaparatov Nikon 1 boste ravno tako zadovoljni kot z njihovimi zmogljivostmi. Oba fotoaparata imata preprosto oblikovanje s čistimi linijami in minimalnim številom gumbov, ki še poudarijo elegantno obliko. Prav tako se ponašata s kakovostnim, močnim, a lahkim aluminijastim ohišjem, ki zagotavlja trajnost in nadstandarden videz. Fotoaparat Nikon 1 V1 ima celo pokrove iz magnezijeve zlitine.

Novi izmenljivi objektivi

Med ustvarjanjem sistema Nikon 1 se inženirji niso osredotočili samo na novosti. Ko so ustvarjali novi bajonet, 1-mount, so se opirali na več kot 50 let izkušenj, saj je družba Nikon nov bajonet, F-mount, nazadnje predstavila leta 1959. Bajonet 1-mount omogoča uporabo sistema izmenljivih objektivov 1 NIKKOR s sistemom Nikon 1. Ta bajonet je zasnovan tako, da vsak objektiv vzpostavi popolno komunikacijo s fotoaparatom in je ključen pri tem, da lahko fotoaparati Nikon 1 zagotavljajo snemanje fotografij in videoposnetkov brez kompromisov.

Nova družina štirih izmenljivih objektivov 1 NIKKOR zagotavlja izjemno natančnost, ločljivost in kontrast, zasnovani pa so bili tako, da se kar najbolj skladajo z majhnim ohišjem fotoaparata. Vsi so majhni in lahki, da zagotavljajo izjemno prenosljivost in uravnoteženost sistema, hkrati pa so neverjetno preprosti za uporabo ter omogočajo osupljivo, preprosto fotografiranje in snemanje v vsaki situaciji.

Širok razpon objektivov je bil zasnovan izključno za bajonet 1-mount. Nabor prve generacije vključuje 1 NIKKOR VR 10–30 mm (standardni 3-kratni zoom), ki omogoča prijetno fotografiranje povsod, uvlačljivi 1 NIKKOR VR 30–110 mm (zoom teleobjektiv), s katerim lahko zajamete najrazličnejše scene, ultratanki 1 NIKKOR 10 mm (fiksni objektiv) za širokokotno fotografiranje, pri katerem lahko spravite vse v kader, in 1 NIKKOR 10–100 mm PD-ZOOM (motorni zoom z nastavljivo hitrostjo), ki je idealen za snemanje videoposnetkov. In to je šele začetek. Družba Nikon se zaveda, da najboljši objektivi pomenijo najboljše posnetke, zato so prihodnji objektivi 1 NIKKOR že v razvoju.

Dodatki za sistem Nikon 1 vam omogočajo, da zajamete kar največ, ne da bi zaradi tega imeli težko torbo:

Drobna bliskavica SB-N5 Speedlight je priročen način za nadzor smeri in kakovosti svetlobe, ali pa postanite ustvarjalni in odbijajte bliskavico od stropov ali zidov. Ta bliskavica je združljiva s fotoaparatom Nikon 1 V1 in jo lahko vrtite vodoravno ali navpično, lučka LED za zajemanje pa zagotavlja dodatno svetlobo v načinih hitra fotografija v gibanju ali pameten izbor fotografij v temi.

Ultra kompaktna enota GP-N100 je preprost način za označevanje fotografij na terenu. Združljiva je s fotoaparatom Nikon 1 V1 in se pritrdi neposredno na priključek za dodatno opremo, kjer samodejno beleži geografsko širino, dolžino, višino in čas kot geografske oznake v podatkih fotografije (EXIF).

Adapter za bajonet F-mount omogoča uporabo kateregakoli objektiva NIKKOR za DSLR-je na fotoaparatih Nikon 1. Združljiv je tako s fotoaparatom Nikon 1 V1 in Nikon 1 J1, nudi neomejene možnosti prilagajanja objektiva pogojem fotografiranja, vsi objektivi NIKKOR AF-S in AF-I pa so združljivi s sistemom samodejnega ostrenja Nikon 1.

A celoten komplet dodatkov za sistem Nikon 1 se s tem še ne konča. Na voljo je cela serija torbic za fotoaparat in objektive, nosilnih jermenov in sončnih zaslonk ter držal, vsi z oznako Nikon 1, ki bodo zaščitili vašo opremo in prispevali k udobnejšemu fotografiranju. Zunanji stereo mikrofon, Nikon ME-1, je združljiv s fotoaparatom Nikon 1 V1. Oba fotoaparata Nikon 1 pa imata priloženo novo programsko opremo družbe Nikon, Short Movie Creator, ki samodejno ustvari kratke videoposnetke iz fotografij, videoposnetkov in glasbe ter vaših hitrih fotografij v gibanju.