06/01/2012

Nikon D4 – ustvarjen za premikanje mejnikov

Ljubljana, Slovenija, 6. januar 2012 Družba Nikon je danes najavila uvedbo fotoaparata D4, novega vrhunskega DSLR-ja za fotografe, ki od svoje opreme zahtevajo največ.

Ne samo da mejnike premika, postavlja jih na novo in vam hkrati ponuja možnost, da iz vsake priložnosti za fotografiranje potegnete kar največ. Ta profesionalni fotoaparat formata FX zagotavlja povsem nove ravni kakovosti slike, hitrosti ter natančnosti v fotografiji in videu.

S svojim tipalom formata FX s 16,2 milijona slikovnih točk, fenomenalno občutljivostjo ISO in močnim slikovnim procesorjem EXPEED 3, ki ga je razvila družba Nikon, nudi brezkompromisno zmogljivost ter vrhunsko vsestranskost pri izjemno slabi svetlobi in težkih vremenskih pogojih.

»S fotoaparatom Nikon D4 smo predstavili vrhunec fotografske tehnike,« je izjavil Dirk Jasper, vodja profesionalnih izdelkov pri družbi Nikon Europe. »Če ste vrhunski fotograf, potrebujete fotoaparat, ki vas nikdar ne bo pustil na cedilu – in Nikonu D4 lahko zaupate. Ustvarjen je bil, da premika mejnike, prav tako kot fotografi, ki ga vsak dan uporabljajo, s svojim delom premikajo mejnike fotografije.«

Nikon D4 je zasnovan tako, da zagotavlja vrhunsko kakovost slike v najrazličnejših svetlobnih pogojih, saj postavlja povsem nove standarde pri šumu, in izjemno hitrost fotografiranja. Novo tipalo CMOS formata FX s 16,2 milijona slikovnih točk in hitrim odčitavanjem kanalov zagotavlja do enajst posnetkov na sekundo, kar je več kot zmore katerikoli drug fotoaparat Nikon.

Celo pri najvišjih občutljivostih ISO je mogoče z njim ustvariti fotografije z nizko stopnjo šuma in širokim dinamičnim razponom zaradi optimiziranega zmanjševanja šuma in nove 14-bitne A/D-pretvorbe, ki je vgrajena v tipalo. Fenomenalni razpon občutljivosti ISO postavlja povsem nove standarde pri ISO 12.800 in razširi razpon še eno zaslonko višje, saj je zdaj standardna občutljivost ISO 100. Za zahtevnejše pogoje lahko nastavite ustreznika ISO 50 in ISO 204.800, zaradi katerih je fotoaparat D4 primeren za fotografe, ki navadno delajo v izjemno zahtevnih svetlobnih pogojih.

Z Nikonovim novim procesorjem EXPEED 3 lahko D4 kot za šalo opravlja naloge z veliko podatki, ne da bi pri tem žrtvoval hitrost in kakovost, ki so je vajeni profesionalci. Hitra 16-bitna obdelava slik, ki sledi 14-bitni A/D-pretvorbi, zagotavlja, da so fotografije v formatu JPEG primerne za objavo kar neposredno iz fotoaparata. Zmogljivost tako ni nikdar na drugem mestu, tudi pri najzahtevnejših opravilih obdelave podatkov. Fotografije se tako ponašajo z zvesto reproduciranimi, lepo zasičenimi barvami in naravno globino. Celo če fotografirate v slabi svetlobi pri visoki občutljivosti ISO, bo inteligentno, dokazano zmogljivo zmanjševanje šuma v fotoaparatu zmanjšalo šum, ne da bi pri tem ogrozilo ostrino fotografije.

Za profesionalce, ki potrebujejo tudi video, nudi D4 vso fleksibilnost, ki je potrebna za najrazličnejše vrste snemanja. Snemanje v velikem formatu je tisto, kar ste čakali, saj nudi vrsto različnih hitrosti.

Hitrost snemanja: Videoposnetki v polni visoki ločljivosti (1080p) se lahko snemajo s hitrostmi 30p, 25p in 24p, pri ločljivosti 720p pa lahko snemate s hitrostmi 60p, 50p, 30p in 25p. Posnetki so lahko dolgi do 30 minut (približno 29:59).

Možnost uporabe več področij: Snemanje v polni visoki ločljivosti (1080p) je mogoče tako v formatih FX in DX kakor tudi v nativnem izrezu polne visoke ločljivosti (1920 x 1080).

Vrhunski nadzor zvoka: D4 uvaja nove možnosti pri snemanju zvoka z DSLR-ji, kot so to zahtevali profesionalci, da bodo vaši videoposnetki zveneli ravno tako dobro, kot bodo videti. Poleg vhoda za zunanji stereo-mikrofon vam izhod za slušalke omogoča, da opravite natančne nastavitve zvoka v izolaciji za snemanje filma.

Nestisnjen izhod HDMI: Vsem, ki potrebujejo kar najmanj obdelan izhodni videosignal za profesionalno montažo, nudi D4 možnost prenosa nestisnjenega videa na zunanje snemalnike in zaslone. Prvič v zgodovini fotoaparatov DSLR se podatki prenašajo v polni visoki ločljivosti 1080i pri označeni velikosti slike in številu posnetkov na sekundo. Podatki se prenašajo pri označeni velikosti slike in hitrosti brez prikaza dodatnih informacij, ki se lahko hkrati prikažejo na zaslonu TFT na fotoaparatu.

Priročno upravljanje po meri: Delovanje v načinu pogleda v živo je še izboljšano zaradi priročnega upravljanja po meri. Namesto vrtenja ukaznega gumba omogoča električna zaslonka bolj gladek nadzor zaslonke z dodeljenimi gumbi na sprednji strani fotoaparata. Označevanje indeksov vam omogoča, da označite pomembne sličice v poteku videa z oznakami že med snemanjem, da jih med montažo lažje najdete.

Pri zajemu odločilnih trenutkov izboljšano delovanje fotoaparata D4 v samodejnem načinu nudi jasno prednost vsakemu fotografu.

Napredno prepoznavanje scene s tipalom z 91-tisoč RGB-slikovnimi točkami: Revolucionarni Nikonov napredni sistem prepoznavanja scen sedaj vključuje na novo zasnovano tipalo z 91.000 RGB-slikovnimi točkami, ki natančno analizirajo vsako sceno, da zagotovijo izjemno natančnost.

Tako je, denimo, izjemno izboljšano sledenje manjšim motivom v 3D-prostoru. Obraze ljudi zazna z izjemno natančnostjo tudi če delate samo z optičnim iskalom. Ta raven podrobne analize scene se uporablja tudi za podporo pri natančnejšem samodejnem ostrenju in samodejni osvetlitvi celo v najtežjih svetlobnih pogojih.

Napredni modul tipala za samodejno ostrenje Multi-CAM 3500FX: Priznani Nikonov sistem za samodejno ostrenje Multi-CAM 3500FX, ki omogoča izbiro posameznih točk ali pokrivanje z 9, 21 ali 51 točkami, ki ga je mogoče nastaviti, je bil predelan za hitrejše zaznavanje motivov.

Modul tipala za samodejno ostrenje in algoritmi pomembno izboljšajo hitrost zajema v slabi svetlobi do -2 EV (ISO 100, 20 °C/68 °F). Vseh tipal za samodejno ostrenje, od katerij je 15 križnih tipal deluje z vsakim objektivom AF NIKKOR pri zaslonki do f/5,6, prvič pa se ta izjemna zmogljivost ne konča pri tej zaslonki.

Zmogljiva tipala za samodejno, ki so združljiva z zaslonko do f/8: Fotoaparat D4 se lahko še vedno zanaša na 11 križnih tipal tudi takrat, ko je kombinirana vrednost odprte zaslonke f/8. To je zelo pomembno pri fotografiranju športa in narave, saj omogoča povsem nove ravni fotografiranja pri kombinaciji objektiva AF-NIKKOR 600 mm f/4 s tele-pretvornik NIKKOR 2.0 x. Če je kombinirana vrednost zaslonke med f/5,6 in f/8, pa imate na voljo kar petnajst tipal za samodejno ostrenje, od katerih je devet križnih tipal.

Hitrost fotoaparata D4 se pozna v celotnem delovnem toku.

Na novo razvita enota zaklopa iz kompozita kevlarja in karbonskih vlaken: Nova, izjemno trpežna enota zaklopa nudi standardno življenjsko dobo 400.000 proženj z maksimalno hitrostjo sprožilca od 1/8000 do 30 s ter sinhronizacijo z bliskavico do 1/250 s. Inteligenten modul za samodiagnostiko zaklopa in pogonska enota, ki je zasnovana tako, da zniža porabo energije, ko je zaklop dlje časa odprt med snemanjem videa.

Hiter odziv: Zagonski čas je približno 0,12 sekunde, časovni zamik proženja pa je zmanjšan na približno 0,042 sekunde (kar ustreza D3S), z zmožnostjo do 11 posnetkov na sekundo v formatu FX in vseh načinih z izrezom.

Pomnilniški mediji: D4 ima dve reži za kartice. Ena je za hitre kartice CF (UDMA 7), druga pa za izjemno hitre kartice z visoko kapaciteto XQD.

Povezljivost: Močne podatkovne komunikacije in krmilni sistem pomenijo, da je prenos podatkov po žičnem in brezžičnem omrežju hitrejši in preprostejši kot kadarkoli prej. Podpora za brezžično omrežje je na voljo s kompaktnim, na novo zasnovanim brezžičnim oddajnikom WT-5, ki omogoča povezavo s protokoloma HTTP in FTP, hkrati pa omogoča hkratno proženje več fotoaparatov, ki so opremljeni z WT-5. Prvič je povezava za omrežje LAN vgrajena v ohišje fotoaparata.

Vsaka milisekunda šteje, zato izboljšana uporabnost D4 pomaga fotografom, da se hitro odzivajo na spremembe v pogojih.

Intuitivno upravljanje v navpičnem in vodoravnem položaju: Obe smeri imata enako postavljene krmilne elemente, ki so priročno postavljeni tako, da lahko fotoaparat postane podaljšek vaše roke ne glede na to, ali fotografirate v ležečem ali pokončnem položaju.

Poenostavljeno samodejno ostrenje in izbira načina področnega samodejnega ostrenja: Zdaj sta mogoča, ne da bi morali odmakniti oko od iskala.

Natančni 8-centimetrski (3,2-palčni) zaslon LCD z 921 tisoč točkami in širokim vidnim kotom s samodejnim nadzorom svetlosti. Ta zaslon zagotavlja svetlo, jasno prikazovanje fotografij s precej širšim reprodukcijo barv. Svetlost zaslona LCD se samodejno nastavi skladno z okoljem, v katerem ga gledate, fotografije pa lahko med predvajanjem povečate do 46-krat, kar vam bo v veliko pomoč pri potrjevanju ostrenja.

Optično iskalo s stekleno prizmo: Približno 100-odstotno pokritje kadra in 0,7-kratna povečava (objektiv 50 mm f/1,4 pri neskončnosti, –1,0 m–1). Velika očesna razdalja iskal fotoaparata Nikon je znana po tem, da je vaš vid kar najmanj utrujen, če fotoaparat uporabljate dlje časa.

Navidezni horizont z dvema osema: Zagotavlja, da bodo vaši posnetki vedno ravni, kar lahko preverite tudi na zaslonu LCD ali v iskalu, saj je prikazan položaj fotoaparata glede na vodoravnico in njegov nagib naprej ali nazaj.

Neposreden dostop do načinov za nadzor slike Picture Controls: Prek novega namenskega gumba namesto prek menija. Načini Picture Controls vam omogočajo prilagoditev videza posnetkov in videoposnetkov z natančnimi nastavitvami parametrov, kot so ostrenje, zasičenost in odtenek.

1 Po standardih CIPA.
2 Pri uporabi baterij, ki niso EN-EL15

Fotoaparat D4 je zasnovan za hitrost, a ne samo za hitrost. Pripravljenost in vsestranskost sta združeni z možnostmi nadzora, ki lahko predstavljajo resnično prednost, kadar je čas ključnega pomena.

Intervalni videoposnetki: Fotoaparat D4 izboljša priljubljeno funkcijo intervalnega fotografiranja tako, da shranjuje fotografije kot videoposnetek v fotoaparatu. Hitrost predvajanja je lahko od 24- do 36.000-krat hitrejša kot običajno.

HDR (High Dynamic Range – visoki dinamični razpon): Z enim pritiskom sprožilca posname en preosvetljen in en podosvetljen posnetek. Razpon lahko razširite do 3 EV za različen videz, ki je poln zasičenosti in tonske gradacije. Gladkost robov na meji med obema osvetlitvama lahko nastavite, da je videti naravnejša.

Izboljšan nadzor barvne temperature: Z njim lahko natančno nadzorujete nastavitev beline. Odtenek zaslona pri ogledu v živo in nastavitev beline posnete fotografije se lahko nastavita, da ustrezata eden drugemu. Barvno temperaturo lahko ročno nastavite v korakih po 10 K ali v enotah mired.

Štiri možnosti območja slike: Prvič lahko v fotoaparatu tega razreda izbirate med različnimi načini izreza, ki so vizualno maskirani v iskalu. 5 : 4 (30,0 x 24,0 mm), 1,2 x (30,0 x 19,9 mm) in format DX (23,4 x 15,6 mm).

Urejanje v fotoaparatu: Zajete fotografije in videoposnetke lahko spremenite in uredite v fotoaparatu kar sproti, če je to potrebno. Meniji za retuširanje imajo ogromno uporabnih funkcij, kot so obdelava NEF (RAW), sprememba velikosti, nadzor optičnih popačenj in nadzor perspektive, če jih omenimo le nekaj. Poleg tega ima še možnost, da hkrati označi začetno in končno točko videoposnetkov, da jih učinkoviteje shrani.

Kompaktni brezžični oddajnik WT-5 (dodatna oprema): Pritrdi se na namenski priključek na fotoaparatu in se napaja iz baterij fotoaparata. Nudi povezavo s protokoloma HTTP in FTP ter omogoča hkratno proženje več fotoaparatov, ki so opremljeni z WT-5.

Enota GPS GP-1 (dodatna oprema): Za vsak posnetek se v podatke o fotografiji (EXIF) samodejno zapišejo podatki o lokaciji, in sicer zemljepisna širina, dolžina, višina in čas (UTC) nastanka fotografije, omogoča pa delovanje hkrati z WT-5.

Kompaktni stereo-mikrofon ME-1 (dodatna oprema): Kakovostno snema zvok, hkrati pa zmanjšuje mehanske šume.

Nikon SB-910 (dodatna oprema) – vrhunska osvetlitev: Nudi vsestranski i-TTL za nadzor bliskavic na fotoaparatu ali brezžično krmiljenje in visoko vodilno število 34/112 (ISO 100, m/ft, STD, format FX, zoom 35 mm). Meniji in krmilni elementi so bili izboljšani za lažje upravljanje. Priložena sta tudi trda filtra za običajne žarnice in fluorescentno svetlobo, tako da lahko takoj nastavite belino za fotoaparat D4.

Capture NX 2 (dodatna oprema) – hitro, močno in ustvarjalno obdelovanje fotografij: Da bi se lahko spoprijeli z neverjetno močjo upodabljanja, ki jo nudi D4, je najnovejša različica programa Capture NX 2 hitrejša in omogoča delovanje v 64-bitnem načinu.

Camera Control Pro 2 (dodatna oprema) – vsestransko upravljanje fotoaparata: Poleg nadzora načina osvetlitve, hitrosti sprožilca in zaslonke sedaj ta programska oprema nudi najrazličnejše izboljšave, s katerimi je delovanje fotoaparata D4 pri predogledu v živo neverjetno tekoče. Novi ustvarjalni pristopi vključujejo daljinsko proženje in zaustavitev snemanja videa ter preklop med fotografiranjem in snemanjem videa pri ogledu v živo.

ViewNX 2 (priloženo) – brskanje, urejanje, dajanje v skupno rabo in še več: Priložena programska oprema vse v enem ima vmesnik, ki je preprost za uporabo, in več različnih funkcij za urejanje, vključno z osnovnim urejanjem datotek RAW in D-film. Neopazno se poveže z Nikonovo storitvijo za shranjevanje in skupno rabo fotografij my Picturetown.

Več informacij o Nikonovih nagrajenih izdelkih poiščite na spletnem mestu: www.europe-nikon.com