2009-10-14

Nikon predstavlja D3S

Podjetje Nikon je predstavilo Nikon D3S, fotoaparat, ki profesionalcem omogoča, da obvladujejo nepredvidljivo in razširjajo možnosti za akcijske fotografe po vsem svetu. Fotoaparat Nikon D3S, ki temelji na priznanem modelu Nikon D3, tako postavlja fotografiranje v slabih svetlobnih pogojih na čisto novo raven in omogoča nove kreativne možnosti za večpredstavno snemanje videoposnetkov.

Robert Cristina, vodja profesionalnih izdelkov pri Nikon Europe, je to komentiral tako: "D3S je prenovil pravila fotografiranja v zelo slabih svetlobnih pogojih in fotografom omogoča, da izkoristijo ambientalno svetlobo. Sodelovali smo s profesionalci po vsem svetu, da smo še izboljšali najboljše."

Francois Marit, tehnični vodja za fotografijo pri globalnem ponudniku novic Agence France Presse, je izjavil: "Odkar smo začeli uporabljati Nikon D3, smo tudi raziskovali zajem videa, da bi videli, kako nam lahko to pomaga pri razvoju. Zdaj nam Nikon D3S daje natančno to, kar rabimo, torej možnost, da fotografiramo in snemamo videoposnetke z enim kosom profesionalne opreme. To nam omogoča, da prenesemo celotne pakete fotografij in videoposnetkov s tisočih novinarskih in športnih dogodkov, ki jih pokrivamo vsak teden, poleg tega pa nam bo omogočilo veliko prednost tako pri elektronskih kot tudi pri tiskanih medijih."

Bill Frakes, eden prvih profesionalnih fotografov, ki so preizkušali D3S, je izjavil: "V milisekundi moram sprejeti odločitev, ki vpliva na kariero, zato hočem najboljšo možno kakovost slike vsakič, ko pritisnem sprožilec. Potrebujem fotoaparat, ki reagira natančno, hitro in zanesljivo. D3S zmore to in še več in tovrstna zmogljivost mi omogoča izjemno svobodo."

Nikon D3S se ponaša s popolnoma novo zasnovo tipala z efektivno ločljivostjo 12,1 milijonov slikovnih točk. Velika ločljivost in povsem spremenjena notranja struktura pomenijo, da D3S lahko zajame slike pod svetlobnimi pogoji, ko bi še do nedavnega mislili, da je to nemogoče. Razpon občutljivosti ISO za sedem zaslonk, od 200 do 12.800, omogoča zajem slik in videoposnetkov v zelo šibki ambientalni svetlobi, kar je ključno za današnje fotoreporterje in športne fotografe.

Dodaten dokaz za neverjetno zmogljivost pri fotografiji v slabih svetlobnih pogojih fotoaparata Nikon D3S pa je ta, da je prvi na tržišču, ki ima nič manj kot tri dodatne ravni ISO, do Hi-3, kar ustreza osupljivi vrednosti ISO 102.400.

Nikon D3S prinaša novo podobo in občutke za prihajajoči trend zajema videoposnetkov v DSLR-jih in izkorišča kreativne učinke globinske ostrine, ki jih nudijo veliko tipalo formata FX in prednosti velike zaslonke objektivov NIKKOR, ki so priljubljeni pri najboljših fotografih na svetu. S takojšnjo in intuitivno rabo je funkcija D-movie fotoaparata D3S namenjena visoki produktivnosti.

Videoposnetki se zajemajo v ločljivosti 720p pri 24 posnetkih na sekundo v zapisu Motion JPEG s stereo zvokom, ki se snema preko avdio priključka. Ta zapis datotek omogoča funkcijo ‘Shrani izbrani posnetek, ki uporabnikom omogoča, da snemajo video, hkrati pa lahko pošljejo tudi sliko ključnega trenutka.

Sistem samodejnega ostrenja Multi-CAM3500 z 51 točkami uporablja 15 visokoobčutljivih križnih točk, ki nudijo uporabnikom najhitrejši sistem za sledenje hitrih motivov. Sistem samodejnega ostrenja z zaznavanjem kontrastov v fotoaparatu D3S je bil prilagojen tako, da podpira samodejno ostrenje med zajemom videa in pri ogledu v živo.

Kot so to želeli profesionalni fotografi, nudi D3S novo generacijo funkcije čiščenja tipala, ki ustvari vibracije pri štirih različnih frekvencah, da zmanjša vpliv nabiranja statičnega prahu na optičnem nizkoprehodnem filtru pred senzorjem. Ta funkcija je bila uvedena, ne da bi vplivali na 100-odstotno pokritje iskala, ki ga pričakujete od vrhunskega profesionalnega fotoaparata serije D.

Nikon D3S sedaj nudi nič manj kot tri alternativne načine obrezovanja, ki so v iskalu samodejno maskirani. Fotografi lahko sedaj izbirajo med 5 : 4 (30 x 24); 1,2x (30 x 20); in DX (24 x 16). Novi način obrezane slike je zasnovan tako, da nudi praktično kombinacijo povečave objektiva in rahlo zmanjšano velikost datotek.

Nikon D3S ima nov način za tiho proženje, ki fotografom omogoča, da utišajo zvok, ki ga povzroča premikanje zrcala. To je primerno za naravnoslovno fotografijo ali druge situacije, pri katerih bi zvok proženja lahko zmotil motiv. Ta inovativna funkcija je dokaz, da so pri Nikonu upoštevali povratne informacije fotografov, ki uporabljajo fotoaparate serije D3.

Nikon D3S sedaj nudi nič manj kot pet možnosti za aktivno D-osvetljevanje, kadar fotografirate motive z visokim kontrastom ali zelo svetle motive. Poleg nove samodejne nastavitve imajo uporabniki sedaj štiri ročne nastavitve: izjemno visoko, visoko, normalno in nizko.
 

Dodaten pripomoček za izboljševanje produktivnosti v fotoaparatu D3S je nova možnost obdelave RAW v meniju Retouch (Retuša). Tako lahko v datotekah RAW (NEF) v fotoaparatu sproti uveljavite naslednje nastavitve: stiskanje JPEG, velikost, nastavitev beline, kompenzacija osvetlitve, nadzor slike, zmanjševanje šuma, barvni prostor in nadzor vinjetiranja. Te možnosti pospešijo postprodukcijski delovni tok za obremenjene fotografe na terenu, saj jim ni treba uporabljati računalnika in programske opreme Capture NX2.

Nikon D3S postavlja nove meje, saj omogoča fotografom še več nadzora nad nepredvidljivimi motivi v zahtevnih svetlobnih pogojih. Senzor fotoaparata je tako občutljiv, da lahko zajame motive, ki so golemu očesu praktično nevidni, hkrati pa te rezultate prikaže neverjetno čisto in v obliki, pripravljeni za tisk. Pred vremenskimi vplivi zatesnjeno magnezijevo ohišje je zgrajeno tako, da vzdrži ekstremne temperature in vlažnost ter uporabnikom omogoča, da naloge izvršijo hitreje in učinkoviteje.