19/04/2012

Novi Nikon D3200, preprost za vsakogar

Ljubljana, Slovenija, 19.april 2012 – Družba Nikon je predstavila fotoaparat D3200, nov vstopni model aparata DSLR, ki se ponaša z najnovejšo generacijo načina vodnika in snemanjem videoposnetkov v polni visoki ločljivosti, ki zagotavlja čudovite, kakovostne slike in videoposnetke v filmski kakovosti.

Marina Gurevich, vodja družbe Nikon Europe, je ob tem izjavila: »Nikon D3200 stopa po sledeh najbolje prodajanega modela fotoaparata DSLR v Evropi – D3100¹. To je zmogljiv fotoaparat z vrhunsko kakovostjo slike, izjemno velikim številom slikovnih točk in videoposnetki v polni visoki ločljivosti. Za tiste, ki se prvič srečujejo z DSLR-ji, bo fotografiranje z načinom vodnika še preprostejše, saj jih bo z jasnimi navodili in slikami korak za korakom vodil skozi proces fotografiranja. To je odličen fotoaparat za vse, ki želijo zajeti neverjetne fotografije tistega, kar je zanje najpomembnejše, denimo družina ali zanimiva popotovanja.«

Nikon D3200 je kot nalašč za vse, ki želijo zajeti kakovostne fotografije in videoposnetke. Ne glede na to ali ste ravno dobili novega člana družine, ali pa se odpravljate na veliko potovanje, vam bo D3200 s svojimi jasno razumljivimi funkcijami omogočal, da naredite čudovite fotografije, tudi če še nikdar niste uporabljali DSLR-ja.

Način vodnika je že na voljo pri priljubljenih fotoaparatih D3000 in D3100, sedaj pa je tukaj tretja, občutno izboljšana generacijam, ki vam pomaga dojeti več ustvarjalnih možnosti, hkrati pa vas korak za korakom vodi skozi postopek. Obenem vam funkcija slikovna pomoč z vizualnimi primeri pomaga določiti posnetek, ki si ga predstavljate. Še nikdar ni bilo tako lahko zajeti čudovito zamegljenega ozadja pri portretih ali ostrih slik otrok pri igri. V meni Advanced operation (napredno delovanje) so bile dodane nove postavke. Tako vam, denimo, pomagajo izboljšati rdečo barvo sončnega zahoda ali zmanjšati zamegljenost.

Nikonov samodejni sistem prepoznavanja scen bo natančno analiziral sceno, ki jo fotografirate, in temu primerno nastavil izostritev, osvetlitev in nastavitev beline. Če pa želite, da fotoaparat opravi vse namesto vas, so vam na voljo samodejne funkcije, kot so samodejni izbor scen v načinu ogleda v živo in scenski načini delovanja, ki bodo uporabili najprimernejšo nastavitev.

Izjemno visoka ločljivost fotoaparata D3200, kar 24,2 milijona slikovnih točk, zagotavlja slike z izjemnimi podrobnostmi, kar pomeni, da jih lahko obrezujete ali jih natisnete v velikem formatu, v obeh primerih pa bodo vaši spomini ostali živi, ne da bi izgubili ostrino. Nikonov najnovejši slikovni procesor, hitri in močni EXPEED 3, zagotavlja hitro delovanje in izjemno čiste slike z odlično reprodukcijo barv ter izboljšanim snemanjem videoposnetkov. Občutljivost ISO 100–6400, ki jo je mogoče razširiti na ustreznik ISO 12.800, poskrbi, da boste celo v šibki svetlobi zajeli ostre fotografije. Hitri sistem samodejne izostritve z 11 točkami zagotavlja, da boste vedno zadeli ostrino, zato bodo rezultati ostri, čeprav motiv ni na sredini kadra ali pa je popolnoma nepredvidljiv, kot sta nasmeh ali smeh vašega otroka. S štirimi posnetki na sekundo D3200 omogoča, da boste točno v pravem trenutku zajeli tudi motive, ki se hitro premikajo, kot so otroci na rolkah.

Če boste fotografirali v pogojih z visokim kontrastom, denimo pri osvetljenem ozadju, bo sistem aktivne D-osvetlitve samodejno prilagodil osvetlitev, tako da bo obdržal podrobnosti v temnih in svetlih območjih ter poskrbel za naraven kontrast.

Če želite zajeti pomemben dogodek, kot so prvi koraki vašega otroka ali njegova vloga v šolski predstavi, pa fotografija včasih ni dovolj.

Sedaj lahko posnamete videoposnetke v polni visoki ločljivosti (1080p), ki jih lahko predvajate na televizijskem ekranu z visoko ločljivostjo, saj ima D3200 lahko dostopen gumb za hiter začetek snemanja. Veliko tipalo in visoka občutljivost ISO omogočata izjemno kakovost slike. V fotoaparat je že vgrajen kakovosten mikrofon, če pa želite iti še korak dlje, lahko uporabite vhod za dodatni zunanji mikrofon. Videoposnetke lahko preprosto urejate v fotoaparatu, pri čemer izberete začetno in končno točko, izbrane sličice pa lahko tudi shranite, tako da nikdar ne zamudite trenutka. Skupaj s široko paleto objektivov NIKKOR lahko ustvarite fantastične kinematične učinke, s katerimi bodo vaši domači videoposnetki oživeli v visoki ločljivosti.

Sedaj lahko fotografije iz fotoaparata brezžično prenašate v pametne naprave z dodatnim brezžičnim mobilnim vmesnikom WU-1a. To pomeni, da jih lahko takoj delite s prijatelji in družino po družabnih omrežjih in e-pošti ali pa jih shranite in tako naredite varnostno kopijo kar na terenu. Ker ne potrebujete brezžične povezave za prenos fotografij iz fotoaparata v pametno napravo, je brezžični mobilni vmesnik WU-1a odličen pripomoček za popotovanja. S pametno napravo lahko celo krmilite fotoaparat na daljavo, tako da ste lahko tudi vi del skupinskih fotografij, kot je družinski portret, hkrati pa imate možnost predogleda slike pred fotografiranjem. Fotoaparat D3200 je združljiv s pametnimi napravami z operacijskim sistemom Android.

Na voljo imate številne različne funkcije urejanja, ki bodo na prebudile umetnika v vas. Ustvarjalni učinki, kot so Miniature (miniatura), Selective Colour (selektivna barva), Colour Sketch (barvna skica) in Filter Effects (učinki filtrov), s katerimi lahko dodate topel ali mehak filter, bodo končni fotografiji dodali osebno noto. Lahko tudi spreminjate velikosti fotografij, jih na hitro retuširate ali celo poravnate – vse to neposredno v fotoaparatu – zaradi česar je izboljševanje kakovosti fotografij postalo hitro in preprosto.

Zaradi velikega 7,5-centimetrskega (3-palčnega) visokoločljivega zaslona LCD z 921.000 pikami bosta pregledovanje in urejanje fotografij in videoposnetkov pravi užitek.

Lahko in majhno ohišje omogoča, da lahko D3200 vedno vzamete s sabo, da nikdar ne boste zamudili pomembnih trenutkov. Ko pa ga boste prijeli v roko, boste ugotovili, da so krmilni elementi razporejeni intuitivno, zato boste fotoaparat lahko držali varno in udobno. Najpogostejše funkcije, kot sta ogled v živo in način sprostitve zaklopa, imajo namenske gumbe. Če želite fotografirati sami sebe z dodatnim daljinskim sprožilcem ML-L3, boste to lahko z D3200 storili izjemno lahko, saj ima na sprednji in zadnji strani vgrajen sprejemnik. Gumb Info (gumb za informacije) je prav tako pri roki, če potrebujete dodatno pomoč.

- Pametna samodejna izostritev videoposnetkov: med snemanjem D-videoposnetkov je stalna samodejna izostritev (AF). Če fotografirate motive, ki se premikajo, stalni servo AF (AF-F) in AF s sledenjem motiva poskrbita, da je motiv vedno izostren. AF s prednostjo obrazov pa je kot nalašč za snemanje dogodkov, kjer se želite sprostiti in pustiti, da fotoaparat izostri na obraze.

- Obširne možnosti videoposnetkov: snemate lahko v polni visoki ločljivosti (1080p), fotoaparat pa podpira stereo mikrofon Nikon ME-1. Funkcije urejanja v fotoaparatu omogočajo med drugim tudi nastavljanje začetka in konca videoposnetka. Izhod mini HDMI pa omogoča predvajanje na televizorjih visoke ločljivosti.

- Objektivi NIKKOR: izkoristite legendarne objektive NIKKOR za zajem fotografij z živimi barvami, izjemnim kontrastom in ostrimi podrobnostmi, lahko pa tudi eksperimentirate s kinematičnimi učinki. S hitrimi fiksnimi objektivi lahko zajamete izjemne portrete, z makro objektivi boste tudi drobne stvari približali na veliko merilo, s teleobjektivi pa boste zajeli oddaljene motive.

- Možnosti sistema Nikon: omogoča neskončne ustvarjalne priložnosti s širokim razponom dodatne opreme. Tako boste, denimo, z GPS-enoto GP-1 vedno vedeli, kje ste naredili posnetek. Nikon D3200 je opremljen tudi s priročno vgrajeno dvižno bliskavico, vendar pa lahko z dodatnimi bliskavicami Speedlight še razširite meje ustvarjalnosti pri fotografiranju z bliskavicami. Kompaktna in lahka bliskavica SB-400 omogoča inteligenten nadzor svetlobe skozi objektiv (i-TTL) in možnost odbojnega osvetljevanja, tako da dobite bolj naravno osvetlitev brez močnih senc. Bliskavica SB-700 pa ima ogromno funkcij, med drugim tudi možnost brezžičnega upravljanja več bliskavic v okviru sistema osvetljevanja Nikon Creative Lighting System.

¹ GFK, Evropa (24 držav), vse leto 2011, tržni delež po številu in vrednosti.