09/02/2011

Nikon dodaja dva kompaktna fotoaparata vrhunske zmogljivosti

Amsterdam, Nizozemska, 9. februarja 2011 – Podjetje Nikon Europe je danes obogatilo zbirko fotoaparatov COOLPIX Performance z dvema novima modeloma, ki dvigujeta standard vrhunske funkcionalnosti v kompaktnem ohišju. COOLPIX P300 je povsem nov model serije P, namenjen strastnim fotografom, ki želijo uporabljati vse zmogljivosti vrhunskega kompaktnega fotoaparata. COOLPIX P500 je zamenjava za priznani napredni model P100 s še bolj impresivnim dosegom zooma.


Za izjemno fotografiranje v vseh pogojih imata oba fotoaparata zelo občutljiv slikovni senzor CMOS z osvetlitvijo od zadaj, tako da tudi pri šibki ali zelo močni svetlobi poustvarite posnetke, kakršne ste videli v resnici.


Sander van Velzen, direktor oddelka za potrošniške izdelke v podjetju Nikon Europe, komentira: “Ljubitelji fotografije bodo navdušeni nad novim modelom P300: je lep, poleg tega pa z novim svetlim 24-milimetrskim širokokotnim objektivom (f/1,8)¹ ustvarite neverjetno resnične slike visoke ločljivosti in z vsemi podrobnostmi. Pri modelu P500 pa bodo navdušenci prepoznali vsestranskost njegovega predhodnika, ki pa je zdaj še razširjena. Model ima namreč 36-kratni zoom z razponom od širokega 22,5-milimetrskega kota do 810-milimetrskega² super-teleobjektiva.”

¹izražen v 35-mm formatu
²izražen v 35-mm formatu

Za popoln ustvarjalni nadzor – COOLPIX P300

COOLPIX P300 je zmogljiv kompakten fotoaparat s svetlim objektivom, ki zagotavlja odlične rezultate. Še posebej se zna izkazati pri fotografiranju ponoči in pri slabših pogojih osvetlitve, saj sta kakovost slik in dobra uporabniška izkušnja vedno zagotovljena. Posebej izdelan objektiv NIKKOR ima hitro zaslonko f/1,8, njegova goriščna razdalja pa se začenja pri 24 mm in ima 4,2-kratni zoom. Narejen iz Nikonovega stekla z visokim refraktivnim indeksom, ki zagotavlja ostre slike z visokim kontrastom.


Z modelom COOLPIX P300 in njegovimi možnostmi ročnega nadzora osvetlitve boste odkrili svoje fotografske sposobnosti: na voljo so načini programirano samodejno (P), nastavitev hitrosti sprožilca (S), nastavitev zaslonke (A) in ročno (M). Če k navedenemu prištejemo še zelo občutljiv slikovni senzor CMOS z 12,2 milijona slikovnih točk z osvetlitvijo za ozadje, ta fotoaparat ponuja ustvarjalno svobodno zajemanje prizorov pri močni svetlobi ali v mraku.


Da dobite želeni posnetek, skrbi še funkcija hitrega zaporednega fotografiranja. Naredite lahko do 7 zaporednih posnetkov s hitrostjo osem sličic na sekundo; odlično za zajemanje premikajočih se motivov ali montažo.


Če želite posneti dogajanje, preprosto preklopite na snemanje videoposnetkov v polni HD ločljivosti (1080p) s stereo zvokom. Med snemanjem videoposnetka, kjer sta na voljo optični zoom in samodejna izostritev, lahko posnamete tudi fotografijo. Fotoaparat P300 lahko posname videoposnetek v počasnem ali hitrem načinu s hitrostjo do 120 posnetkov na sekundo (VGA).


Slike in videoposnetke si lahko ogledate na velikem 7,5-centimetrskem (3-palčnem) zaslonu LCD z 921.000 pikami, ki ponuja reprodukcijo živahnih barv in oster kontrast. Ponaša se z Nikonovo inovativno tehnologijo zaslonov Clear Color, ki zmanjšuje porabo energije in odsevanje tudi pri močni sončni svetlobi.


Fotoaparat COOLPIX P300 bo na voljo v črni barvi.

Zmogljiv zoom za vse priložnosti – COOLPIX P500

Kompaktni fotoaparat COOLPIX P500 je vrhunski izdelek neverjetnega dosega, ki ima izjemen 36-kratni zoom, nagibni zaslon LCD visoke ločljivosti (921.000 pik) in možnost snemanja videoposnetkov v polni HD ločljivosti (1080p). S kotom pokritosti od širokokotnega 22,5-milimetrskega do 810-centimetrskega super-teleobjektiva boste lahko posneli razgled na pokrajino ali se približali divjim živalim.


Je odličen za snemanje oddaljenih motivov, ki jih želite približati, kar je zlasti uporabno pri fotografiranju športa ali divjih živali, saj vam pri tem pomaga 36-kratni superzoom s svojo izjemno zmogljivostjo. Edinstven stranski nadzor zooma omogoča gladko, neprekinjeno uporabo v celotnem dosegu zooma pri fotografiranju fotografij ali videoposnetkov.Tehnologija preprečevanja zameglitve samodejno preprečuje zameglitev slik na sedem različnih načinov:
• Za večjo zaščito lahko nastavite hibridni VR (premikanje senzorja in elektronsko zmanjšanje vibracije), ki zmanjša učinek tresenja fotoaparata
• Visoka svetlobna občutljivost ISO (do 3200) preprečuje nastanek zamegljenih slik pri fotografiranju hitro premikajočih se motivov ali fotografiranju pri šibki svetlobi
• Zaznavanje gibanja izravnava premikanje fotoaparata in motiva
• Izbirnik najboljšega posnetka (BSS) iz niza do 10 zaporednih posnetkov samodejno izbere najbolj ostrega
• Način delovanja za nočni portret kombinira slike z različno osvetlitvijo, s čimer zmanjša zameglitev
• Način fotografiranja nočne pokrajine omogoča snemanje ostrih slik pri nizki vrednosti ISO
• Način fotografiranja s svetlobo od zadaj (HDR) omogoča izjemne tonalne lastnosti v kakršnih koli pogojih


Pri snemanju v polni HD ločljivosti (1080p) s stereo zvokom sta na voljo tako optični zoom in samodejna izostritev kot možnost kadar koli posneti fotografijo. S fotoaparatom COOLPIX P500 lahko posnamete videoposnetek v počasnem ali hitrem načinu s hitrostjo do 240 posnetkov na sekundo (QVGA). Fotoaparat P500 ima vgrajeni priključek HDMI s podporo za HDMI-CEC, tako da ga lahko priključite neposredno v HD televizor in si ogledate fotografije oziroma videoposnetke skupaj z družino in prijatelji.


Svojo ustvarjalnost lahko preizkusite z nagibnim zaslonom LCD, s pomočjo katerega preprosto fotografirate motive od zgoraj ali od spodaj. Napredni načini osvetlitve omogočajo nadzor nad pomembnejšimi nastavitvami, s pritiskom na ločen gumb za neprekinjeno fotografiranje pa hitro preklapljate med fotografiranjem posameznih posnetkov in načinom delovanja za neprekinjeno fotografiranje.


Fotoaparat COOLPIX P500 bo na voljo v črni barvi.

ViewNX 2 je celovit paket programske opreme, ki uporabnikom omogoča hitro in enostavno uvažanje, pregledovanje, urejanje ter skupno rabo slik in videoposnetkov. ViewNX 2, ki je nadgradnja izjemno uspešne programske opreme ViewNX, je uporabniku prijazen paket z velikim številom funkcij, ki bistveno presegajo tiste, ki so na voljo kot del operacijskega sistema računalnika. Nove napredne funkcije za urejanje videoposnetkov izhajajo neposredno iz Nikonove priznane linije fotoaparatov DSLR in omogočajo ustvarjanje fantastičnih posnetkov. ViewNX 2 je priložen vsem Nikonovim digitalnim fotoaparatom in je na voljo tudi za brezplačen prenos.

Izvirni sistem za obdelavo fotografij EXPEED vsebuje vse znanje in tehnologije, ki so rezultat Nikonovih dolgoletnih izkušenj. EXPEED C2, najnovejša nadgradnja Nikonovega priznanega sistema, zdaj z izboljšano funkcijo snemanja videoposnetkov, visoko občutljivostjo in največjo možno kakovostjo slike še dodatno razširja možnosti fotografiranja. EXPEED C2 izboljšuje izkoristek slikovnega senzorja ter zagotavlja jasne in resničnostne slike z živahnimi barvami, manjšim šumom in gladkimi tonskimi prehodi za izjemne fotografije in videoposnetke.

Slike lahko zdaj shranite na varnem in zaščitenem mestu s storitvijo my Picturetown (www.mypicturetown.com), Nikonovo brezplačno spletno storitvijo za shranjevanje digitalnih fotografij in skupno rabo. Fotografije lahko preprosto delite s prijatelji, v spletnih zbirkah pa lahko urejate dragocene spomine. Na voljo imate 2 GB prostora za shranjevanje več tisoč zabeleženih spominov, pri čemer lahko kadar koli nadgradite svoje članstvo z računom Gold Account (Zlati račun), če želite shraniti še več slik.