29/01/2013

AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR in tele-pretvornik

Ljubljana, Slovenija, 29. januarja 2013 – Podjetje Nikon bo danes predstavilo nov super-telefoto objektiv z enojno goriščno razdaljo in namenskim tele-pretvornikom. Vrhunske komponente in napredne tehnologije v objektivu AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR in TELE-PRETVORNIKU AF-S TC800-1.25E ED omogočajo manjšo težo, boljše upravljanje in večjo kakovost slik. To je prvi objektiv NIKKOR, ki uporablja prefinjene tehnologije in materiale, kot je elektromagnetni nadzor membrane in fluoritni elementi objektiva, poleg njih ima pa tudi preizkušene funkcije, kot sta zmanjšanje vibracije in nano kristalna prevleka.

Ta vrhunski objektiv se ponaša z najdaljšo goriščno razdaljo med objektivi NIKKOR, zato je popolna izbira za profesionalne fotografe na področju športa in novinarstva. Če se ne morete približati motivu, vam objektiv AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR zagotavlja dodaten doseg, ki motiv približa fotoaparatu.

»Pri razvoju tega objektiva smo upoštevali zahteve najbolj delavnih poklicnih fotografov,« je povedal Zurab Kiknadze, vodja izdelkov za objektive, dodatke in programsko opremo pri podjetju Nikon Europe. »Poleg zmanjšanja teže super-telefoto objektivov, ki so običajno zelo težki, in uvajanja novih tehnologij NIKKOR v objektiv smo naredili še korak naprej – oblikovali smo tele-pretvornik po meri, ki podaljšuje goriščno razdaljo objektiva in zagotavlja, da je ta objektiv zasluženo na prvem mestu med našimi super-telefoto objektivi.«

Podjetje Nikon je razvoj objektiva AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR najavilo poleti 2012. Prototipi objektiva so bili razstavljeni na sejmu Photokina v Kölnu in preizkušeni ob velikih športnih dogodkih, kjer je bil odziv zelo pozitiven.

Čeprav objektiv AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR zagotavlja ekstremen doseg, je presenetljivo lahek in dobro uravnotežen. To smo dosegli tako, da smo ohišje izdelali iz lahke in robustne magnezijeve zlitine ter oblikovali izboljšano optično sestavo, ki vsebuje dva elementa iz fluorita.

Optični sistem ima skupaj 20 elementov v 13 skupinah, vključno z 2 elementoma iz fluorita in dvema elementoma iz ED-stekla. Zaradi uporabe fluorita v sprednjih dveh elementih je sprednji del objektiva lažji, središče obtežitve pa se premakne proti hrbtni strani, kar omogoča udobno upravljanje in stabilno delovanje. Elementa iz fluorita omogočata tudi vrhunsko optično delovanje, saj dosegata visoke hitrosti prenosa z minimalnim barvnim odklonom in omogočata veliko manj razpršitve kot celo super ED-steklo. Nikonova nano kristalna prevleka proti odsevu zagotavlja jasne slike z minimalno količino bleščanja in odbojne slike.

Objektiv ima tudi ukrivljeno zaščitno konveksno steklo in 52-milimetrski filter NC. Na hrbtni strani objektiva je na voljo celo priročno vstavljivo držalo 52-milimetrskega filtra.

Elektromagnetna membrana zanesljivo in zelo natančno nadzira zaslonko, do napak pa prihaja zelo redko. Ta natančni mehanizem zagotavlja tudi povečano stabilnost pri samodejnem nadzoru osvetlitve med neprekinjenim fotografiranjem ter večjo natančnost, zlasti pri uporabi objektiva s tele-pretvornikom, kar zahteva dvojno povezavo z zaslonko.

Mehanizem zmanjšanja vibracije (VR) omogoča izravnavo, enakovredno približno štiri korake večji hitrosti sprožilca, s čimer izboljša stabilnost. Načina običajnega in aktivnega VR omogočata stabilno fotografiranje pri različnih količinah in hitrostih premikanja fotoaparata, samodejno zaznavanje trinožnika pa zmanjšuje vibracije sprostitve sprožilca, kadar je fotoaparat nameščen na trinožnik. Objektiv AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR ima vgrajen tudi nastavek za trinožnik za izboljšano ravnotežje pri delu s trinožnikom.

Objektiv ima pogon SWM (tihi pogon) za hitro in natančno izostritev. Na voljo so trije načini izostritve: A/M (samodejna izostritev z ročnim upravljanjem, prednost AF), M/A (takojšnji preklop iz samodejne izostritve v ročno upravljanje v katerem koli načinu AF), in M (ročna izostritev).

Vsakemu objektivu AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR je priložen TELE-PRETVORNIK AF-S TC800-1.25E ED – prvi tele-pretvornik z elementom iz ED-stekla za popravek barvnega odklona, težave, ki se pogosto pojavlja pri objektivih z veliko goriščno razdaljo.

Vsak tele-pretvornik, razvit izključno za objektiv AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR (ni na voljo posebej), je izdelan po meri posameznega objektiva, da bi ohranil njegovo vrhunsko optično delovanje ter hkrati povečal goriščno razdaljo objektiva na 1000 mm.

Objektiv in pripadajoči tele-pretvornik sta pakirana v trdni embalaži (CT-801) za primeren in varen prevoz.

- Goriščna razdalja: 800 mm
- Največja zaslonka: f/5,6
- Najmanjša zaslonka: f/32
- Sestava objektiva: 20 elementov v 13 skupinah (in eno zaščitno steklo)
- Število ploščic membrane: 9 (okrogle)
- Najmanjša razdalja izostritve: 5,9 m (19,4 ft) v načinu AF; 5,8 m (19,0 ft) v načinu MF
- Velikost filtra/nastavka: 52 mm
- Premer x dolžina: približno 160 x 461 mm (6,3 x 18,1 in.)
- Teža: približno 4590 g (161,9 oz) ali 4725 g (166,7 oz) z nameščenim tele-pretvornikom
- Opombe: priložen je namenski TELE-PRETVORNIK AF-S TC800-1.25E ED