24/10/2012

Nikon predstavlja: AF-S NIKKOR 70–200mm f/4G ED VR

Ljubljana, Slovenija, 24. oktober 2012 – Družba Nikon je danes predstavila nov zoom objektiv formata FX z vsestranskim razponom goriščnic 70–200 mm in konstantno zaslonko f/4.

Ta objektiv pomeni, da je družba Nikon še razširila serijo zelo zmogljivih objektivov NIKKOR z zaslonko f/4. Je prvi NIKKOR, ki bo opremljen z naslednjo generacijo sistema zmanjšanja vibracij, ki omogoča uporabo časov osvetlitve, ki so do 5 stopenj daljši.

Objektiv je izjemno primeren za dogodke, popotništvo, naravoslovno fotografijo in celo šport, s kombinacijo izboljšane zmožnosti zmanjšanja vibracij in visokokakovostne optike Nikon pa je prava izbira tako za fotografske navdušence kot profesionalce.

Zurab Kiknadze, projektni vodja za objektive, pripomočke in programsko opremo pri družbi Nikon Europe, je o tem povedal naslednje: „Ta izjemno pričakovani objektiv nudi fotografskim navdušencem in profesionalcem, ki morajo paziti na ceno, enako brezkompromisno izbiro kot ostali objektivi NIKKOR f/4 v primerjavi z vrhunskimi profesionalnimi objektivi. Tako pri kakovosti slike nismo žrtvovali ničesar, hkrati pa ima izboljšan sistem zmanjševanja vibracij.“

Sistem zmanjševanja vibracij naslednje generacije, ki je vdelan v ta objektiv, omogoča izravnavo do 5 stopenj, zaradi česar lahko fotografi fotografirajo pri hitrostih sprožilca, ki so do pet stopenj nižje, kot bi bilo sicer mogoče. Povečana stabilnost predstavlja pomembno nadgradnjo, ki zelo zmanjša učinke tresenja fotoaparata in omogoča lažje fotografiranje pri šibki svetlobi.

Na voljo sta dva načina VR, Normal za vsakodnevno fotografiranje in Active za zmanjševanje visokofrekvenčnega tresenja fotoaparata, do katerega pride pri fotografiranju iz premikajočega se vozila. Oba načina nudita stabilno sliko v iskalu, kar pomeni, da sta zajem točk ostrenja in kadriranje precej bolj udobna in natančna.

Navkljub svoji lahkosti ta objektiv ne varčuje pri zmogljivosti. Izdelan je tako, da zagotavlja izjemno ločljivost in kontrast v različnih pogojih, optična konstrukcija ima kar 20 elementov v 14 skupinah, nanos z nano kristali Nikon Nano Crystal Coat pa se uporablja za preprečevanje notranjih odbojev in zmanjšanja kontrasta v protisvetlobi.

Ta objektiv je izjemno uravnotežen v smislu velikosti, teže, cene in kakovosti slike, poleg tega pa ima še namenski obroč za stativ, RT-1. Ta pripomoček, ki je na voljo posebej, izboljša ravnotežje na stativu in omogoča hiter, gladek prehod med navpično in vodoravno orientacijo pri fotografiranju v pokončni in vodoravni orientaciji.

Objektivu sta priložena torbica CL-1225 in sončna zaslonka HB-60.