08/01/2013

Predstavljamo dva nova objektiva 1 NIKKOR

Ljubljana, Slovenija, 8. januar 2013 Družba Nikon je danes predstavila dva nova objektiva v seriji 1 NIKKOR: ultraširokokotni zoom objektiv 1 NIKKOR VR 6.7–13mm f/3.5–5.6 in močan objektiv z 10x zoomom 1 NIKKOR VR 10–100mm f/4.0–5.6.

Ta dva objektiva sta bila najavljena že leta 2012 in sta obogatila bogat spekter ponudbe serije 1 NIKKOR. Objektiv 1 NIKKOR VR 6.7–13mm je ultraširokoktni zoom objektiv, objektiv 1 NIKKOR VR 10–100mm pa je objektiv s kar 10x zoomom. Oba objektiva vsebujeta Nikonov sistem zmanjšanja vibracij, ki popravlja zameglitev slike, tako da so fotografije čiste, videoposnetki pa stabilni. Oba imata mehanizem sklopljivega objektiva, kar omogoča, da je objektiv še manjši, ko ga ne uporabljate, in ga je tako lažje prenašati.

Jordi Brinkman, produktni vodja za kompaktne sistemske fotoaparate Nikon 1 pri podjetju Nikon Europe, pravi: »Sistem Nikon 1 je zelo uspešen, objektivi 1 NIKKOR pa igrajo ključno vlogo pri tem uspehu, saj omogočajo, da ljudje odkrijejo svoj celotni fotografski potencial. Z novima objektivoma jih je tako v seriji 1 NIKKOR že osem.«
In nadaljuje: »Kompaktni 1 NIKKOR VR 6.7–13mm je prvi ultraširokokotni objektiv v seriji 1 NIKKOR, zato je odlična izbira za ljudi, ki si želijo posneti zelo ostre fotografije elegantnih interierjev ali pa ujeti celotno družino z eno samo fotografijo.«

Zaključil pa je tako: »Na čisto drugem koncu spektra ponudbe pa je vsestransko uporaben 1 NIKKOR VR 10–100mm, prenosen objektiv, ki učinkovito ujame vse, od širokega kota do telefoto posnetkov. Je kot nalašč za počitnice ali za izlete čez vikend, ko potrebujete raznovrstne objektive, a si hkrati ne želite dodatne prtljage.«

Objektivi 1 NIKKOR zajamejo življenje z izjemno ostrino. Vse obsežnejša serija objektivov je zasnovana z mislijo na aktivni življenjski slog in pokriva širok razpon scen, pri čemer je vsak objektiv optimiziran za snemanje videoposnetkov. Skupaj s prenosnostjo, močjo in hitrostjo fotoaparatov Nikon 1 ti majhni objektivi 1 NIKKOR pomenijo, da je sistem Nikon 1 resnično poseben.

Oba objektiva imata optiko, optimizirano za Nikon 1, ki omogoča popolno ostrino, asferični elementi in elementi iz ED stekla v objektivu pa zagotavljajo vrhunsko ločljivost in kontrast. Kompaktna velikost in majhna teža pa še prispevata k priročnosti sistema Nikon 1, pri čemer kakovost slike ostaja izvrstna. Ko fotografirate z optiko Nikon, ste lahko prepričani, da boste posneli izjemno ostre slike z živo prikazanimi barvami in globokimi kontrasti.

1 NIKKOR VR 6.7–13mm f/3.5–5.6 ultra wide-angle zoom lens

Ultraširokokotni zoom objektiv 1 NIKKOR VR 6.7–13mm f/3.5–5.6

Oglejte si posnetek, narejen z objektivom 1 NIKKOR VR 6.7–13mm, in imeli boste občutek, da ste v samem središču dogajanja. Prvi ultraširokokotni zoom objektiv za sistem Nikon 1 vam omogoča, da se lahko bolj približate motivu, hkrati pa vse ujamete v kader.

Kot vsi objektivi 1 NIKKOR zagotavlja popolno ravnotežje prenosljivosti, moči, hitrosti in kakovosti. Z razponom goriščnih razdalj od 6,7 do 13 mm (pri 35 mm: pribl. 18–35 mm) in kotom prikaza 100º, ki je najširši od vseh objektivov 1 NIKKOR, je ta objektiv kot nalašč, ko želite poudariti veličasnost mogočne pokrajine ali ujeti vso družino v enem posnetku, ali pa posneti zelo ostre kompozicije elegantnih interierjev.

Lahki ultraširokokotni zoom objektiv, ki vam ga predstavljamo, je na voljo v srebrni in črni barvi z visoko kakovostno kovinsko zunanjostjo ter je privlačne, kompaktne oblike. Z njim boste lahko brez skrbi fotografirali in snemali iz roke, saj sistem zmanjšanja vibracij preprečuje zameglitev slike. Gladek mehanizem zaslonke omogoča, da se brez težav pomikate od ostrih do mehkih ozadij ter tako tudi pri snemanju videoposnetka poudarite motiv.

1 NIKKOR VR 10–100mm f/4.0–5.6 powerful 10x zoom lens

Močan objektiv z 10x zoomom 1 NIKKOR VR 10–100mm f/4.0–5.6

Najmanjši objektiv svoje vrste na svetu¹, ki ga lahko kamorkoli vzamete s seboj, ima velik razpon zooma, kar pomeni, da je prava izbira, ko se želite približati oddaljenemu motivu. Je vsestranski in dovolj prenosen, da ga lahko kamorkoli vzamete s seboj, zato boste zobjektivom 1 NIKKOR VR 10–100mm lahko posneli vse od portretov z bližine do oddaljenega športnega dogajanja.
Vsestranski objektiv obvlada tako širokokotne kot telefoto posnetke, saj ima razpon goriščnih razdalj 10–100 mm (pri formatu 35 mm: 27–270 mm) in največjo zaslonko f/4,0–5,6. Sistem zmanjšanja vibracij zagotavlja, da bodo fotografije čiste in videoposnetki stabilni tudi pri največjem zoomu.

Na voljo je v črni, srebrni in beli barvi, v elegantnem, kompaktnem ohišju z visoko kakovostno kovinsko zunanjostjo. Je nepogrešljiv vsestranski objektiv, ki ga boste vedno z veseljem uporabljali. S sabo ga vzemite, kamorkoli že greste, in na voljo boste imeli objektiv, ki bo kot nalašč za snemanje dogajanja, ne glede na situacijo.

Mehka torbica za objektive CL-N101 ščiti vaše objektive 1 NIKKOR pred praskami in prahom, bajonetna sončna zaslonka HB-N106 pa se natakne na objektiv za zaščito objektivov 1 NIKKOR, saj zmanjša vstop neželene svetlobe ter zmanjšuje bleščanje in odbojno sliko. Zaslonko lahko obrnete in namestite na objektiv, ko je ne uporabljate, ter jo z zaporo z obratom še dodatno pritrdite. Bajonetna sončna zaslonka HB-N105 je priložena vsakemu objektivu 1 NIKKOR VR 6.7–13mm.

Trenutni nabor objektivov 1 NIKKOR sestavljajo kompaktni in lahki objektiv 1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6, s katerim boste kar najbolje izkoristili vsako priložnost, kompaktni telefoto zoom 1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6, tanki fiksni širokokotni objektiv 1 NIKKOR 10mm f/2.8, objektiv 1 NIKKOR VR 10-100mm f/4.5-5.6 PD-ZOOM, ki je opremljen z električnim zoomom in je namenjen snemanju videoposnetkov, super tanki 2,5-kratni zoom objektiv 1 NIKKOR 11-27.5mm f/3.5-5.6 in fiksni objektiv 1 NIKKOR 18.5mm f/1.8 z veliko zaslonko. Skupaj s tema dvema novima objektivoma ta serija šteje kar osem objektivov.

¹ Najmanjši na svetu: Med zoom objektivi z razmerjem zooma 5x ali več za digitalne fotoaparate z izmenljivimi objektivi, ki so bili na voljo ob najavi tega objektiva 8. januarja 2013, po raziskavah družbe Nikon in pri primerjavi prostornine, ko je objektiv uvlečen.