2009-12-10

Družba Nikon predstavlja AF-S NIKKOR 300 MM F/2,8G ED VR II

Družba Nikon Europe je danes predstavila novi super telefoto objektiv, ki bo nadomestil objektiv AF-S VR NIKKOR 300 mm f/2,8G IF-ED. AF-S NIKKOR 300 MM F/2,8G ED VR II se lahko pohvali z novo generacijo tehnologije za zmanjšanje vibracij (VR II) in novim načinom delovanja z izostritvijo A/M, zato je popolna izbira za športne in naravoslovne fotografe ter fotografe, ki fotografirajo hitro premikajoče se motive. Objektiv je namenjen vsem, ki se resno ukvarjajo s fotografiranjem.

Zurab Kiknadze, produktni vodja za objektive, dodatno in programsko opremo pri Nikon Europe, je izjavil: »Precej lahek in kompakten objektiv AF-S NIKKOR 300 MM F/2,8G ED VR II je popolna izbira za ročno fotografiranje s super telefoto objektivi, zlasti če uporabljate telepretvornik. Novi sistem VR II omogoča štiri stopnje izravnave ali več, zato je objektiv zelo uporabna rešitev za reportažne in naravoslovne fotografe.« Razvojni napredek objektiva NIKKOR dokazuje, da si družba Nikon nenehno prizadeva razvijati številne izdelke, ki ustrezajo potrebam fotografov, objektiv pa je nova pomembna pridobitev med objektivi NIKKOR z veliko zmogljivostjo.

Objektiv AF-S NIKKOR 300 MM F/2,8G ED VR II uporablja drugo generacijo tehnologije zmanjšanja vibracij (VRII), ki omogoča fotografiranje tudi pri štirikrat daljšem času osvetlitve, da je mogoče ustvariti ostrejše slike, ko fotografirate tako, da držite fotoaparat v roki. Poleg tega novi način delovanja A/M, ki se je pridružil že obstoječima načinoma delovanja M/A in M, omogoča prednostno nastavitev samodejne izostritve, tudi če med fotografiranjem uporabite obroček za izostritev. Objektiv tehta 2900 g in ponuja vse, kar potrebujejo fotografi, ki se resno ukvarjajo s fotografiranjem hitro premikajočih se motivov.

Super telefoto objektiv je izdelan tako, da ponuja vse, kar fotografi potrebujejo, in se lahko pohvali z enakim odličnim optičnim sistemom kot predhodni model. Fotografi, ki morajo fotografirati zelo hitro in tiho, da jim uspe posneti divje živali v gibanju, se lahko zanesejo na samodejno izostritev z vgrajenim tihim pogonom, ki zagotavlja, da s fotografiranjem ne motijo dogajanja. Poleg številnih drugih funkcij se lahko objektiv pohvali tudi s tem, da je zaščiten pred prahom in vlago, tako da je z njim mogoče fotografirati v kakršnih koli razmerah. Objektiv je sestavljen iz enajstih elementov v osmih skupinah, med drugim ima tri elemente iz ED-stekla in nanokristalno prevleko.

Goriščna razdalja 300 mm
Najv./najm. zaslonka Najm  f/22, najv. f/2,8
Sestava objektiva 11 elementov v 8 skupinah
Kot slike 8° 10'
Št. ploščic diafragme 9 (okrogla oblika)
Najmanjša razdalja ostrenja 2,3 m (AF); 2,2 m (MF)
Velikost filtra/priključka 52 mm
Premer x dolžina Pribl. 124 x 267,5 mm
Teža 2900 g