19/04/2012

Nikon predstavlja AF-S NIKKOR 28mm f/1.8G

Ljubljana, Slovenija, 19. april 2012 Družba Nikon je danes najavila nov fiksni širokokotni objektiv z veliko zaslonko – AF-S NIKKOR 28mm f/1.8G.

Objektiv AF-S NIKKOR 28mm f/1.8G je vsekakor dobrodošla novost v seriji fiksnih objektivov formata FX družbe Nikon, saj se ponaša z novo optično zasnovo, ki je kot nalašč za dandanašnje DSLR-je z visoko ločljivostjo. Zaslonka velikosti f/1,8, zagotavlja ostrejše posnetke v slabi svetlobi in omogoča čudovito mehko zameglitev ozadja. Nova optična zasnova tako zagotavlja čudovito zarisane podobe.

Zurab Kiknadze, projektni vodja za objektive pripomočke in programsko opremo pri družbi Nikon Europe, je o tem povedal naslednje:

»Ta nestrpno pričakovani objektiv pomeni, da bo družba Nikon še razširila svoj obsežni nabor širokokotnih objektivov ter zapolnila vrzel med 24-milimetrskim in 35-milimetrskim objektivoma NIKKOR. Goriščnica 28 mm pomeni, da lahko motive postavite v široko, poudarjeno perspektivo, izboljšana optična zasnova pa nadzoruje nezaželena popačenja. Je kot nalašč za v fotografsko torbo vsakega navdušenca nad širokokotno fotografijo.«

Ker je objektiv AF-S NIKKOR 28mm f/1.8G hiter in kompakten, je kot nalašč za fotografe, ki hočejo ustvarjati širokokotne fotografije in kar najbolje izkoristiti DSLR-je z visoko ločljivostjo. Goriščnica 28 mm je idealna za fotografiranje v zaprtih prostorih, zajem osupljivih pokrajin ali panoram mest in scen na ulicah. Velika zaslonka, f/1,8, zagotavlja ostrejše posnetke v slabi svetlobi in omogoča ravno pravo razmerje med ostrino in zameglitvijo ozadja, tako da bodo motivi čudovito izpostavljeni. Velika zaslonka poleg tega zagotavlja svetlo sliko v iskalu.

S čisto novo optično zasnovo objektiv AF-S NIKKOR 28mm f/1.8G podpira vedno višjo ločljivost sodobnih DSLR-jev in zagotavlja ostre, čudovito zarisane fotografije in videoposnetke. Dve asferični leči učinkovito zmanjšujeta odstopanja in popravljata popačenja, ki lahko nastanejo pri širokem vidnem polju. Ekskluzivna nano kristalna prevleka Nikon zmanjšuje odboje v objektivu in izgubo kontrasta, tihi motor za ostrenje Silent Wave Motor (SWM) pa zagotavlja hitro in tiho samodejno ostrenje.

Z nosilcem za objektiv, ki zagotavlja odpornost na vremenske vplive, in težo samo 330 g je objektiv AF-S NIKKOR 28mm f/1.8G trden, a lahek in kompakten spremljevalec, ki ga boste brez težav spravili v vsako torbo. Združljiv je z DSLR-ji formata FX družbe Nikon, na DSLR-jih formata DX družbe Nikon pa nudi ustreznico goriščni razdalji 42 mm in je v celoti združljiv z vstopnimi modeli DSLR-jev, ki nimajo vgrajenega pogona za samodejno ostrenje.

Objektivu sta priložena bajonetna sončna zaslonka HB-64 in mehek etui CL-0915.