2010-02-09

Nikon predstavlja najnovejši širokokotni objektiv AF-S NIKKOR 24 MM F/1,4 G ED

Podjetje Nikon Europe je danes predstavilo vodilni širokokotni objektiv v svojem razredu z ultra veliko zaslonko AF-S NIKKOR 24 MM F/1,4 G ED. Objektiv, zasnovan za profesionalno reportažno in krajinsko fotografijo, ima revolucionarno optično zasnovo za Nikonovo serijo vodilnih DSLR-fotoaparatov s formatom FX.

Zurab Kiknadze, projektni vodja za objektive, pripomočke in programsko opremo pri podjetju Nikon Europe, je o tem povedal naslednje: "Navkljub izjemnemu uspehu objektivov s povečavo NIKKOR, kot je AF-S NIKKOR 24-70 mm f/2,8 G ED, veliko fotografov uživa pri delu z majhno globinsko ostrino in svetlim iskalom, zato smo prepričani, da bo ta objektiv navdušil predvsem fotoreporterje."

Objektiv AF-S NIKKOR 24 MM F/1.4 G ED ima enkratno optično zasnovo, ki zagotavlja izboljšano kakovost slike z minimalnimi popačenji in izjemno ostrino od kota do robu, posebej pri večjih nastavitvah zaslonke. Nov optični sistem vključuje Nikonov ekskluzivni nanos Nano Crystal, ED-steklo in asferični elemente objektiva, ki nudijo briljantno, visokokontrastno sliko z minimalnimi popačenji in aberacijami. Zaslonka f/1,4 in devet zaokroženih lopatic zaslonke na fotografijah pričarajo izjemni bokeh, ki je že kar prepoznavna lastnost objektivov NIKKOR.

Objektiv se ponaša z namenskim pogonom Silent Wave Motor za gladko in diskretno delovanje samodejnega ostrenja, hkrati pa ima zelo odporno konstrukcijo z veliko magnezijevimi deli ter zaščito pred vremenskimi vplivi in prahom, tudi okrog bajoneta. Objektivu AF-S NIKKOR 24 MM F/1,4 G ED sta priloženi namenska sončna zaslonko HB-51 in mehka torbica, na voljo pa bo od 16. marca 2010 dalje.

- Goriščna razdalja: 24 mm
- Maksimalna zaslonka: f/1,4
- Minimalna zaslonka: f/16
- Konstrukcija objektiva: 12 elementov v 10 skupinah (z dvema elementoma iz ED-stekla in dvema asferičnima elementoma ter nanosom Nano Crystal Coat)
- Kot slike: 84° (61° na formatu Nikon DX)
- Št. lopatic zaslonke: 9 (okrogla odprtina)
- Najbližja razdalja ostrenja: 0,25 m (0,82 čevlja)
- Velikost filtra/priključkov 77 mm
- Premer x dolžina: Približno 83 x 88,5 mm
- Teža: Približno 620 g (21,9 unč)