29/01/2013

Objektiv AF-S NIKKOR 18–35mm f/3.5–4.5G ED

Ljubljana, Slovenija, 29. januarja 2013 Podjetje Nikon Europe je danes predstavilo novi širokokotni zoom objektiv AF-S NIKKOR 18–35mm f/3.5–4.5G ED.

Objektiv AF-S NIKKOR 18–35mm f/3.5–4.5G ED je vsestranski in lahek objektiv, ki posodablja ponudbo širokokotnih objektivov NIKKOR ter s tem še dopolnjuje serijo objektivov za Nikonov format FX. Ta objektiv AF-S ima izboljšano optično konstrukcijo in tihi pogon za hitro, tiho in natančno samodejno izostritev na kateremkoli Nikonovem DSLR-ju.

Z vrhunsko kakovostjo slike in kotom prikaza do 100º AF-S NIKKOR 18–35mm f/3.5–4.5G ED omogoča naprednim in ljubiteljskim fotografom, da si lahko privoščijo način za eksperimentiranje z unikatnimi perspektivami, ki jih omogočajo širokokotni zoom objektivi. Pri 18 mm tako prikazuje poglobljen, izjemno široki kot prikaza, ki je kot nalašč za privlačne fotografije mest ali zaprtih prostorov. Pri 35 mm pa objektiv zagotavlja klasične širokokotne posnetke brez popačenj, ki so kot nalašč za splošno fotografiranje, ali če želite zajeti trenutek življenja v živahnem mestu.

»Širokokotna fotografija nudi najrazličnejše ustvarjalne priložnosti, vendar pa je doseganje najboljših rezultatov za objektive tehnično zelo zahtevno,« je povedal Zurab Kiknadze, vodja izdelkov za objektive, dodatno opremo in programsko opremo pri podjetju Nikon Europe. »Svoje izjemno bogato znanje in izkušnje na področju optike smo strnili v ta cenovno privlačen objektiv z brezkompromisno kakovostjo, ki dosega zahteve nove generacije DSLR-jev z visoko ločljivostjo.«

Objektiv AF-S NIKKOR 18–35mm f/3.5–4.5G ED, ki je namenjen uporabi z DSLR-ji z visoko ločljivostjo polnega formata, zagotavlja vrhunske slike, hkrati pa je cenovno dosegljiv. Je kot nalašč za napredne ljubiteljske fotografe ali navdušence z DSLR-ji, ki si želijo raziskovati vso fleksibilnost fotografiranja z različnimi objektivi. Ta večstranski objektiv tako omogoča odlične rezultate v najrazličnejših pogojih fotografiranja, zato ga bo zagotovo mogoče najti v mnogih fotografskih torbah, sploh zaradi njegove priročne in prenosne zasnove.

Na novo zasnovanega optična formula objektiva AF-S NIKKOR 18–35mm f/3.5–4.5G ED združuje 12 elementov v osmih skupinah. Tri asferične leče in dva elementa iz ED-stekla (izjemno nizka razpršitev svetlobe) zagotavljajo vrhunsko ločljivost ter popravljajo neželena odstopanja in popačenja, hkrati pa Nikonova izpopolnjena prevleka SIC (Super Integrated Coating) zmanjšuje odboje in zameglitev tudi v protisvetlobi.

Ker tehta samo 385 g, je ta objektiv resnično primeren, da ga vzamete s sabo kamorkoli, hkrati pa je združljiv z vsemi Nikonovimi DSLR-ji, tudi vstopnimi modeli, ki nimajo vgrajenega motorčka za samodejno izostritev. Kakovostna in ergonomska zgradba, kovinski bajonet in gumijasta tesnila za zaščito pred vremenskimi vplivi zagotavljajo dodatno odpornost na potovanjih.
Objektivu AF-S NIKKOR 18–35mm f/3.5–4.5G ED sta priložena sončna zaslonka in mehka zaščitna torbica.

Goriščna razdalja: 18–35 mm
Največja zaslonka: f/3,5–4,5
Najmanjša zaslonka: f/22–29
Sestava objektiva: 12 elementov v osmih skupinah (z dvema elementoma iz ED-stekla, tremi asferičnimi lečami in Nikonovo izpopolnjeno prevleko SIC (Super Integrated Coating))
Vidni kot: 100°–63° (76°–44° pri Nikonovem formatu DX)
Št. ploščic diafragme: 7 (okrogla odprtina)
Najmanjša razdalja ostrenja: 0,28 m od goriščne ravnine
Velikost navoja za filter: 77 mm
Premer x dolžina: Približno 83 x 95 mm
Teža: Približno 385 g