14/06/2012

AF-S DX NIKKOR 18–300 mm f/3,5–5,6G ED VR – Vse v enem

Ljubljana, Slovenija, 14. junij 2012 – Družba Nikon je danes najavila nov močan zoom objektiv za format DX, ki združuje široki kot z neverjetnim dosegom teleobjektiva, opremljen pa je tudi s sistemom za zmanjševanje vibracij. Ponaša se z neverjetnim razmerjem zooma 16,7-krat in izjemno širokim razponom goriščnic, od 18 do 300 mm, tako da je ta objektiv odličen vsestranski objektiv za fotografe, ki jih zanimajo najrazličnejši motivi.

Zurab Kiknadze, projektni vodja za objektive, pripomočke in programsko opremo pri podjetju Nikon Europe, je o tem povedal naslednje: »Najboljše pri tem novem objektivu 18–300 mm DX je to, da se lahko z njim odpravite na celodnevno fotografiranje, ne da bi morali nositi polno torbo opreme. Fotografom, ki radi potujejo z malo opreme, se tako ne bo treba odreči nobenemu motivu, saj osupljivi razpon zooma brez težav pokriva večino situacij.«

Ker pokriva vse od širokega kota do super teleobjektiva, je ta objektiv s 16,7-kratnim zoomom idealen za potovanje ali za takrat, ko želite imeti s sabo en sam objektiv. Izjemni razpon 18–300 mm (ustreznik formatu FX/35 mm: od 27 do 450 mm) pokriva vse najpogosteje uporabljene goriščnice, tako da omogoča še večji doseg kot veliko primerljivih objektivov, hkrati pa ima na najdaljšem koncu razpona 300 mm še vedno največjo odprtost zaslonke f/5,6. Od prostranih krajin do tesnih portretov in akcijske fotografije – ni motiva, ki ga ta objektiv ne bi zajel.

Uporabnemu razponu goriščnic pomaga še sistem zmanjševanja vibracij druge generacije (VRII), ki omogoča občutno ostrejše fotografije iz roke po celotnem razponu zooma. Trije elementi iz stekla z izjemno nizko razpršitvijo svetlobe (ED) in trije elementi asferičnega objektiva zagotavljajo visoko ločljivost in vrhunski kontrast, zaobljena odprtina membrane z devetimi lopaticami pa poskrbi, da so elementi, ki niso v fokusu, mehko zarisani. Tehnologija tihega pogona (SWM) združuje hitro in natančno ostrenje s super tihim delovanjem.

Praktični zaklep za zoom poskrbi, da se objektiv ne premika, ko ni v uporabi, kovinski bajonet z gumijastim tesnilom pa zagotavlja zaščito pred prahom in vlago.

Objektivu sta priložena torbica CL-1120 in zaslonka HB-58.