21-10-2022

NIKON JE OBJAVIL DATUM ZAČETKA SPREJEMANJA PRIJAV ZA 39. LETNO TEKMOVANJE NIKON PHOTO CONTEST

Amsterdam, Nizozemska, 21. oktober: Nikon z veseljem sporoča, da se bodo prijave za 39. tekmovanje Nikon Photo Contest (Nikonovo fotografsko tekmovanje) sprejemale od 27. oktobra od 6. ure po srednjeevropskem času (CET). Sprejemanje prijav se bo zaključilo 13. februarja 2023 ob 6. uri po srednjeevropskem času.

Tako kot na prejšnjih tekmovanjih lahko sodelujoči na tekmovanju 2022–2023 oddajo fotografije in videoposnetke. »Beloved« (Priljubljeno) je tema fotografskega tekmovanja, pri katerem bo Nikon iskal slike, ki izražajo posamezne prioritete z različnih zornih kotov v kategorijah »Single Photo« (Posamezna fotografija) ali »Photo Story« (Fotografska zgodba).   

Tema filmskega tekmovanja je »Next Steps« (Naslednji koraki) – prijave za kategoriji »Short Film« (Kratki film) in »Super Short Film« (Super kratki film) morajo izražati prihodnjo rast in razvoj sveta.

Letošnjo strokovno žirijo bo vodila Sarah Leen, prva ženska direktorica fotografije za revijo National Geographic in družbo National Geographic Partners. Leta 2020 je Sarah ustanovila Visual Thinking Collective, skupnost ženskih urednic, učiteljic in kustosinj, specializiranih za ustvarjanje in vodenje vizualno usmerjenih projektov. 

Sarah je ob svojem imenovanju za glavno sodnico povedala:

»Upam, da bo tekmovanje Nikon Photo Contest zbiralo zgodbe, ki predstavljajo naš današnji svet. Po treh letih izolacije in strahu pred pandemijo COVID-19 se šele navajamo na nov način življenja. Zdaj imamo nove priložnosti in možnosti. Zato razmislite o svojem svetu, razmislite o tem, kaj ste videli spreminjati se in rasti, zdaj pa tukaj predstavlja nove priložnosti. Resnično se veselim, da bom videla dela, ki prihajajo z vsega sveta. S tem tekmovanjem imamo priložnost, da pokažemo, kje smo danes, in predstavimo svoje in vaše osebne zgodbe.«

Tekmovanje Nikon Photo Contest je prvič potekalo leta 1969 in je trenutno največje mednarodno fotografsko tekmovanje na svetu. Njegov cilj je bogatiti fotografsko kulturo tako, da profesionalnim in ljubiteljskim fotografom z vsega sveta ponuja priložnost, da se izrazijo in med seboj povežejo. Na prejšnjem tekmovanju je skupno 26.000 udeležencev iz 150 držav in regij po vsem svetu oddalo več kot 65.000 fotografij.

Tekmovanje je odprto za vse profesionalne in ljubiteljske fotografe ne glede na starost, spol ali nacionalnost. Več podrobnosti o kategorijah tekmovanja in informacij o tem, kako se prijaviti, najdete na spletnem mestu Nikon Photo Contest. Zmagovalci bodo predvidoma razglašeni julija 2023.

Več o družbi Nikon

Nikon je vodilni ponudnik fotografskih in slikovnih izdelkov ter storitev. Njegova inovativna optična tehnologija, pa naj gre za potrošniške fotoaparate, objektive, sistemsko dodatno opremo ter optiko za šport in prosti čas ali za fotoaparate za profesionalce, temelji na več kot 100 letih izkušenj. Blagovna znamka Nikon je po vsem svetu priznana po tem, da postavlja nove standarde v zasnovi in zmogljivosti, Nikonovi revolucionarni brezzrcalni fotoaparati serije Z in objektivi NIKKOR Z pa predstavljajo novo razsežnost optične zmogljivosti.

Nikon se zavzema, da bi bil vodilni na področju fotografske kulture, in nekaterim najboljšim vizualnim umetnikom sveta omogoča, da z vizualnim pripovedovanjem dosegajo svoj ustvarjalni potencial. Njegova večkrat nagrajena fotografska oprema fotografom in snemalcem omogoča, da svojo ustvarjalno vizijo uresničujejo na najvišji ravni. Z nagrajeno optiko za šport in prosti čas je svet bližji za dejavnosti od opazovanja ptic in zvezd do gledališča, športa in potovanj. Nikon kot zaupanja vreden in vizionarski partner združuje vse ravni ustvarjalcev vsebin prek svoje angažirane skupnosti, tehničnega strokovnega znanja, ki je brez primere, in dostopa do izobraževalnih virov s pobudami, kot je šola Nikon School.