16-08-2022

NIKONOV SIJAJNI DOSEŽEK – ŠTIRI NAGRADE EISA AWARDS

Amsterdam, Nizozemska, 16. avgust 2022: Nikon z veseljem objavlja, da so štirje njegovi izdelki prejeli nagrade EISA Awards 2022–2023. Nikonov paradni brezzrcalni fotoaparat Z 9 je na žirijo naredil tak vtis, da mu je podelila naziv »Camera of the Year«. Zmagovalni so bili tudi objektivi NIKKOR, in sicer NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S, ki je prejel nagrado »Telephoto Lens«, NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S, ki je prejel nagrado »Professional Telephoto Lens«, in NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S z zmago v kategoriji »Macro Lens«.

Z 9 velja za fotoaparat, ki je spremenil celotno panogo, saj je po mnenju žirije »najnaprednejši in najzmogljivejši fotoaparat, ki ga lahko trenutno kupite« in je bil deležen pohval za izjemno kakovost slike, hitro samodejno ostrenje in možnost snemanja videoposnetkov v ločljivosti 8K. Objektiv NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S je žirija pohvalila zaradi »kompaktnih mer, majhne teže in cenovne dostopnosti«, zaradi česar je posebej priljubljen med fotografi, ki se posvečajo živalskemu svetu.

NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S je bil priznan kot prvi objektiv svoje vrste, ki ima vgrajen telekonverter 1,4 x, odlikuje pa ga tudi hitro samodejno ostrenje, ki je kot nalašč za športne fotografe. Žirija je objektiv NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S opisala kot »skoraj popoln makroobjektiv«, saj kratka najmanjša razdalja ostrenja in samodejno ostrenje STM zagotavljata, da izstopa v svoji kategoriji.

Te štiri nagrade so dokaz Nikonovih stalnih prizadevanj za ustvarjanje inovativne opreme, ki je vodilna v panogi ter fotografom in snemalcem videoposnetkov omogoča, da so pri svojem delu vedno na robu možnega.

Obrazložitev združenja EISA za prejemnika nagrade »Camera of the Year« za leta 2022–2023 – Nikon Z 9

Nikon Z 9 je najnaprednejši in najzmogljivejši fotoaparat, ki ga lahko trenutno kupite. Z »zloženim« tipalom CMOS polnega formata, ki ima 45,7 milijonov slikovnih točk, in hitrim procesorjem EXPEED 7 zagotavlja izjemno kakovost slik in hitrosti fotografiranja do 30 posnetkov na sekundo v obliki JPEG in 20 posnetkov na sekundo v obliki RAW pri polni ločljivosti. Hiter sistem samodejnega ostrenja z Nikonovim naprednim 3D-sledenjem brez težav sledi premikajočim se motivom. Z 9 ponuja snemalcem videoposnetkov široko izbiro ločljivosti in hitrosti snemanja – do 12-bitni zapis RAW 8K/60 interno. Oblika z dvema ročajema in zanesljivo kakovostjo izdelave potrjujeta, da je Z 9 zares zmogljivo orodje, ki odpira nove vidike fotografije.

Obrazložitev združenja EISA za nagrado »Telephoto Lens« 2022–2023 za NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S

Pojem ultrateleobjektivi običajno povezujemo z ogromno velikostjo, veliko težo in precejšnjo ceno. Nikonov novi 800-mm teleobjektiv je zato prijetno presenečenje, saj ga odlikujejo kompaktne mere, majhna težav in cenovna dostopnost. Nikon je to dosegel z uporabo leč Phase Fresnel, ki omogočajo znatno skrajšanje dolžine objektiva. Poleg tega je več elementov objektiva umeščenih tako, da je težišče objektiva bližje telesu, s čimer je fotografiranje iz roke dejansko mogoče. Ne glede na manjšo velikost še vedno zagotavlja odlično kakovost slike, kar je zagotovilo, da bo ta nova ponudba na področju teleobjektivov odlično sprejeta med fotografi živalskega sveta.

Obrazložitev združenja EISA za nagrado »Professional Telephoto Lens«, ki jo je prejel objektiv NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S

400-mm objektiv f/2,8 je standard na področju športne fotografije in se pogosto uporablja s telekonverterjem. NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S je prvi objektiv te vrste, ki ima vgrajen telekonverter 1,4 x, ki se aktivira s priročno postavljenim stikalom. Fotografi lahko goriščno razdaljo tako hitro povečajo na 560 mm. Kljub temu pa je ta objektiv 20 % lažji od svojega predhodnika z bajonetom F. Kot bi lahko pričakovali od objektiva, razvitega za profesionalno uporabo, se ta vsestranski telefoto objektiv ponaša z odlično kakovostjo izdelave, hitrim samodejnim ostrenjem in odlično optično zmogljivostjo.

Obrazložitev združenja EISA za nagrado »Macro Lens« 2022–2023, ki jo je prejel NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S

To je skoraj popoln makroobjektiv. Zasnovan je povsem na novo in znatno bolj oster od svojega predhodnika z bajonoetom F. Zmogljivost je odlična že pri najbolj odprti zaslonki in brez popačenja, vinjetiranje pa je skoraj neopazno. Ostrenje je hitrejše z dvema motorčkoma za samodejno ostrenje STM, ki premikata dve skupini leč, 4,5 stopnje zmanjšanja tresljajev pa zagotavljajo, da je fotografiranje iz roke preprosto. Ta objektiv ponuja najmanjšo razdaljo ostrenja 0,29 m in ima omejitveno stikalo, ki delovno območje zmanjša na največ 0,5 m. Objektiv je tudi zatesnjen pred okoljskimi vplivi, tako da omogoča uporabo tudi v zahtevnejših pogojih.

Nagrade združenja EISA vsako leto izpostavljajo tiste nove izdelke, ki združujejo najnaprednejšo tehnologijo, uporabne funkcije in vrhunsko zmogljivost. Nagrade EISA pokrivajo vrsto izdelkov od cenovno najbolj ugodnih izdelkov visoke vrednosti do najbolj zaželenih izrazov sodobne zabavne elektronike. Kategorije nagrad se vsakoletno spreminjajo in odražajo razvoj oblikovanja in povezljivosti izdelkov, vendar je vsak dobitnik nagrade EISA še vedno najboljši v svojem razredu.

Več informacij najdete na spletnem mestu EISA: https://www.eisa.eu/

O družbi Nikon Europe

Nikon je vodilni ponudnik fotografskih in slikovnih izdelkov in storitev. Njegova inovativna optična tehnologija, pa naj gre za potrošniške fotoaparate, objektive, sistemsko dodatno opremo ter optiko za šport in prosti čas ali za fotoaparate za profesionalce, temelji na več kot 100 letih izkušenj. Blagovna znamka Nikon je po vsem svetu priznana po tem, da postavlja nove standarde v zasnovi in zmogljivosti, Nikonovi revolucionarni brezzrcalni fotoaparati serije Z in objektivi NIKKOR Z pa predstavljajo novo razsežnost optične zmogljivosti. Nikon se zavzema, da bi bil vodilni na področju fotografske kulture, in nekaterim od najboljših vizualnih umetnikov sveta omogoča, da z vizualnim pripovedovanjem dosegajo svoj ustvarjalni potencial.