11-08-2022

Nikon, CIWEM, WaterBear in ARUP predstavljajo panel sodnikov za tekmovanje Environmental Photographer of the Year 2022

Amsterdam, Nizozemska, 11. avgust 2022: Nikon skupaj z dobrodelno organizacijo za okoljsko in vodno upravljanje CIWEM, brezplačno platformo WaterBear, ki se posveča prihodnosti našega planeta, in podjetjem za strokovne storitve s področja trajnostnega razvoja ARUP z veseljem predstavlja panel sodnikov za letošnje tekmovanje Environmental Photographer Of The Year 2022. Panel sestavlja vrsta izjemnih strokovnjakov na področjih fotografije, podnebne pravičnosti in okoljskega aktivizma.

Žirija je skrbno izbrana, da bi zagotovili raznolik panel nagrajenih sodnikov, ki bodo sodelovali pri pregledu predloženih izdelkov in izbrali zmagovalne fotografije. Sestavljajo jo švicarska konzervatorska fotografinja Daisy Gilardini, izraelska fotograf divjih živali in aktivist Roie Galitz, egipčanska dokumentarna fotografinja in vizualna pripovedovalka Rehab Eldalil, brazilski fotoreporter Victor Moriyama in kenijska urednica fotografij Wacera Njagi.

Tekmovanje Environmental Photographer Of The Year 2022 je zdaj v svojem 15. letu in predstavlja nekatere od najbolj navdihujočih fotografskih del na svetu. To letno tekmovanje ponuja mednarodno platformo za ozaveščanje o okoljski problematiki, ki ogroža naš planet.

Predstavljamo letošnje nagrajene sodnike:

  ● Daisy Gilardini – fotografinja:: Daisy je konzervatorska fotografinja, specializirana za polarne regije, ki se posebej osredotoča na živalski svet Antarktike in severnoameriške medvede. Daisyjine fotografije so bile objavljene po vsem svetu v vodilnih revijah, kot so med drugim National Geographic, BBC Wildlife, Canadian Geographic, Nature’s Best in Outdoor Photography. Njene fotografije so uporabile tudi pomembne nevladne organizacije, med drugim tudi Greenpeace in Svetovni sklad za naravo (WWF). Od leta 2018 je rezidentna fotografinja pri reviji Canadian Geographic in je bila imenovana za naziv Greenpeace Antarctic Ambassador ter Nikon Europe Ambassador.
  ● Roie Galitz – fotografinja: Roie je svetovno znan fotograf divjih živali, okoljski diplomat, podjetnik in javni govorec. Njegova strast so prostranstva narave ter fotografiranje ogroženih divjih živali in habitatov, zaradi česar se še bolj zaveda krhkosti narave, ki jo povzroča vse večji vpliv človeške dejavnosti. Roie se ponaša z nazivoma Nikon Europe Ambassador in Greenpeace Ambassador, predaval pa je že na treh pogovorih TED in na številnih prireditvah po vseh svetu. Roie je kot podjetnik ustanovil več podjetij, katerih dejavnost temelji na njegovi ljubezni do fotografije, ustvarjalnosti in našega neverjetnega sveta, med drugim tudi fotografsko šolo z več kot 30.000 diplomanti in fotopotovalno agencijo, ki vsako leto organizira na ducate odprav.
  ● Rehab Eldalil – fotografinja: Rehab je nagrajena dokumentarna fotografinja in vizualna pripovedovalka iz Kaira. Njeno delo se osredotoča na široko temo identitete, ki jo raziskuje s participatornimi ustvarjalnimi praksami. Njen dolgoročni projekt »The Longing Of The Stranger Whose Path Has Been Broken« je bil med kandidati za štipendijo PHmuseum Women Grant 2021, prejemnik nagrade 6Mois Photojournalism 2021, nagrad Philip Jones 2021 in Marilyn Stafford 2021 ter štipendije Catchlight 2020. Rehab je bila pred nedavnim dobitnica nagrade FotoEvidence W Award 2022 za objavo tega projekta v knjižni obliki ter nagrad World Press Photo Regional Award 2022 in Premi Mediterrani Albert Camus 2022.
  ● Victor Moriyama – fotoreporter: Victor je brazilski fotoreporter iz in São Paula, ki pokriva južno Ameriko in amazonski pragozd. Njegovo delo dokumentira postopke nasilja, ki prevladujejo v družbenih in okoljskih odnosih v Braziliji. Ponavljajoče se teme obsegajo agrarne spore, krčenje gozdov ter ohranitev tropskih gozdov in njihove biotske raznolikosti, genocid domorodcev in vedno hitrejše podnebne spremembe. Ker se mu je zdelo skrb vzbujajoče pomanjkanje poglobljenega poročanja o konfliktih v Amazoniji, je leta 2019 ustanovil projekt @historiasamazonicas – skupnost latinskoameriških fotografov, ki se posvečajo dokumentiranju sodobnih procesov, ki se odvijajo v Amazoniji in definirajo sedanji čas. Njegova želja je razširiti svetovno znanje in globalno družbo pritegniti k ukrepanju glede težav v največjih tropskih gozdovih na svetu. Victor je redni sodelavec časopisa The New York Times na področju Amazonije in latinske Amerike.
  ● Wacera Njagi – fotourednica: Wacera deluje v Nairobiju in je fotourednica pri organizaciji Everyday Africa. Njeno delo združuje praktično oblikovanje za fotografijo, umetniško vodenje in upravljanje medijskih projektov, pri čemer uporablja različne sporočilne medije, oblikovne vede in raziskovalne pristope. Wacera je sodelovala s skupinami pripovedovalcev pri organizacijah World Press Photo Foundation, Black Women Photographers, Code For Africa, ICRC in drugih. V svoji vlogi v organizaciji Everyday Africa si prizadeva ustvarjati zgodbe, ki podajajo pristnejši pogled vsakodnevnega življenja v Afriki, kot je tisti, ki je običajno viden v medijih.

Tekmovanje Environmental Photographer Of The Year 2022 trenutno sprejema prijave tako od poklicnih kot tudi od ljubiteljskih fotografov – sodelovanje je brezplačno za udeležence vseh starosti. Sodelujoči se bodo potegovali za gotovinske nagrade v šestih kategorijah, vključno z glavno nagrado – The Environmental Photographer Of The Year 2022. Kategorije so med drugim Environmental Photographer Of The Year, Young Environmental Photographer Of The Year, Vision of the Future, Recovering Nature, Keeping 1.5 Alive in Adapting for Tomorrow. Več informacij o letošnjih kategorijah je na voljo tukaj: www.epoty.org/categories-prizes/.

Letošnja novost je etični panel, katerega namen je izboljšati odgovornost in preglednost pri izbiri fotografij. Panel, ki ga sestavljajo strokovnjaki za etičnost na področjih novinarstva in fotografije, je prispeval povratne informacije in smernice za pravila letošnjega tekmovanja za podporo sodelujočim fotografom glede vprašanj o soglasju, dovoljenjih in etičnem zastopanju ljudi in živalskega sveta. Več informacij o panelu, ki bo pomagal pri pregledu v postopku izbora za leto 2022, je na voljo tukaj: www.epoty.org/ethics-panel/.

Če želite več informacij ali sodelovati oziroma če vas zanimajo podrobnosti pravil in nagrad tekmovanja Environmental Photographer Of The Year, obiščite www.epoty.org. Prijave sprejemamo do 31. avgusta 2022 in zmagovalce bomo objavili proti koncu novembra.

O družbi Nikon Europe

Nikon je vodilni ponudnik fotografskih in slikovnih izdelkov in storitev. Njegova inovativna optična tehnologija, pa naj gre za potrošniške fotoaparate, objektive, sistemsko dodatno opremo ter optiko za šport in prosti čas ali za fotoaparate za profesionalce, temelji na več kot 100 letih izkušenj. Blagovna znamka Nikon je po vsem svetu priznana po tem, da postavlja nove standarde v zasnovi in zmogljivosti, Nikonovi revolucionarni brezzrcalni fotoaparati serije Z in objektivi NIKKOR Z pa predstavljajo novo razsežnost optične zmogljivosti. Nikon se zavzema, da bi bil vodilni na področju fotografske kulture, in nekaterim od najboljših vizualnih umetnikov sveta omogoča, da z vizualnim pripovedovanjem dosegajo svoj ustvarjalni potencial. Več informacij o Nikonovih nagrajenih izdelkih poiščite na spletnem mest www.europe-nikon.com.

Več o organizaciji CIWEM

Pooblaščeni inštitut za vodno in okoljsko upravljanje (Chartered Institution of Water and Environmental Management oz. CIWEM) je neodvisno profesionalno telo pod kraljevim pokroviteljstvom in registrirana dobrodelna organizacija v Združenem kraljestvu, ki je mednarodno dejavna in si prizadeva za napredek pri vodnem in okoljskem upravljanju. CIWEM predstavlja skupnost 30.000 strokovnjakov s skupno vizijo varnega in trajnostnega sveta. Za več informacij obiščite www.ciwem.org.

Več o organizaciji WaterBear

WaterBear je revolucionarna platforma za vsebino na zahtevo, ki izpostavlja nagrajene dokumentarne oddaje in izvirno vsebino. ki seže od biotske raznolikosti in skupnosti do okoljskega ukrepanja in trajnostne mode. Člani platforme WaterBear lahko kadar koli pretočno in v poljubni napravi brezplačno predvajajo videovsebino in neposredno ukrepajo za podporo NVO po vsem svetu in oblikovanje boljše prihodnosti za naš krhek planet. Če želite več informacij o organizaciji WaterBear in se prijaviti, obiščite www.waterbear.com.

O družbi Arup

Arup je kolektiv svetovalcev in strokovnjakov, zavezanih k trajnostnemu razvoju, ki delujejo v 140 državah. Arup je bil ustanovljen z dvema namenoma: človečnost in odličnost. Zato s strankami in partnerji sodelujemo na podlagi domišljije. tehnologije in rigoroznega prizadevanja oblikovati boljši svet. Za več informacij obiščite www.arup.com.