19. 7. 2022

Nikon v sodelovanju z organizacijo WaterBear predstavlja nagrado Environmental Photographer of the Year 2022 (okoljski fotografa leta 2022)

Amsterdam, Nizozemska – 19. julij 2022: Nikon z veseljem predstavlja sodelovanje z dobrodelno organizacijo na področju okolja in upravljanja voda, CIWEM, in brezplačno pretočno platformo, osredotočeno na prihodnost našega planeta, WaterBear, pri natečaju za dobitnika nagrade Environmental Photographer of the Year za leto 2022. To letno tekmovanje letos poteka že petnajstič, njegov cilj pa je izpostaviti najbolj navdihujočo okoljsko fotografijo z vsega sveta in zagotoviti mednarodno platformo za povečanje ozaveščenosti o okoljskih izzivih, zaradi katerih je ogrožen planet.


Prijave za tekmovanje sprejemamo do 31. avgusta 2022. Prijava je brezplačna za udeležence vseh starosti. Poklicne in ljubiteljske fotografe z vsega sveta vabimo, da pošljejo svoje najbolj navdihujoče, čustvene in očarljive okoljske fotografije.

Dobitnik nagrade Environmental Photographer of the Year bo prejel gotovinsko nagrado v znesku 5.000 GBP in bo sodeloval v pogovoru za revijo Environment Magazine organizacije CIWEM, njegov profil pa bo objavljen tudi na spletnem mestu platforme WaterBear in predstavljen na spletnem mestu družbe Nikon Europe.

Nikonova nagrada Young Environmental Photographer of the Year (mladi okoljski fotograf leta) predstavlja najboljšo okoljsko fotografijo skozi objektiv mladih fotografov do 21. leta. Zmagovalec prejme brezzrcalni fotoaparat serije Z in dva objektiva NIKKOR Z po svoji izbiri.

Na letošnjem tekmovanju so štiri kategorije nagrad, v katerih se sodelujoči potegujejo za gotovinske nagrade v znesku 1.000 GBP na naslednjih področjih:

  ● nagrada »Vision of the Future« za navdihujočo ali -domiselno interpretacijo okolja prihodnosti skozi objektiv fotografa;
  ● nagrada »Recovering Nature« za slike, ki kažejo zmožnost narave, da se obnovi, in primere inovativnih rešitev, ki temeljijo na naravi, ter naravovarstvenih pobud, ki naravi pomagajo, da se povrne v prvotno stanje;
  ● nagrada »Keeping 1.5 Alive« za na ukrepanje osredotočeno fotografijo, ki izpostavlja nujnost ustavitve globalnega segrevanja;
  ● nagrada »Adapting for Tomorrow« za slike, ki kažejo, kako skupnosti in narava iščejo pot za sobivanje z vplivi našega spreminjajočega se okolja.

Stefan Maier, generalni direktor, odgovoren za trženje v družbi , Nikon Europe, pove: »Omogočanje fotografom in snemalcem, da uresničijo svojo ustvarjalno vizijo in osvetlijo tisto, kar je sicer neopisljivo, je eden od temeljnih ciljev naše blagovne znamke. Nikon je bil v središču mnogih najpomembnejših zgodb preteklega stoletja in ker so okoljske spremembe in varstvo okolja med najpomembnejšimi zgodbami našega časa, nam je v veliko veselje, da lahko podpiramo to neverjetno nagrado skupaj z organizacijama CIWEM in WaterBear.«

Terry Fuller, izvršni direktor organizacije CIWEM, je glede nagrad povedal: »Pomembno je, da izpostavimo medsebojno povezano naravo razvoja, zmanjšanja revščine, enakosti, varnosti, okoljskega ukrepanja in izjemnega napora, potrebnega na vseh področjih družbe, da rešimo najpomembnejša vprašanja našega časa. Univerzalni jezik fotografije je najmočnejši način izražanja tega. CIWEM si prizadeva zagotoviti, da bo tekmovanje EPOTY leta 2022 izzvalo in navdihnilo tako tiste, ki so za objektivom, kot tiste, ki so pred njim.« 

Sam Sutaria, predsednik uprave za strategijo in razvoj, WaterBear: »V organizaciji WaterBear smo ponosni, da že drugo leto sodelujemo z organizacijo CIWEM in družbo Nikon Europe in tako skozi objektive talentiranih fotografov izpostavljamo okoljske zgodbe. Fotografska panoga se je v preteklem desetletju znatno spremenila, vendar je pripovedovanje dobre zgodbe še vedno najpomembnejše merilo za zmagovalno fotografijo, ki bo prevzela srca in zanimanje občinstev po vsem svetu.« 

Če želite več informacij o tekmovanju, obiščite www.epoty.org. Prijave sprejemamo do 31. avgusta 2022 in zmagovalce bomo objavili 24. novembra 2022.

Če želite več informacij, obiščite epoty@newsfeedpr.co.uk

Več o družbi Nikon

Nikon je vodilni ponudnik fotografskih in slikovnih izdelkov in storitev. Njegova inovativna optična tehnologija, pa naj gre za potrošniške fotoaparate, objektive, sistemsko dodatno opremo ter optiko za šport in prosti čas ali za fotoaparate za profesionalce, temelji na več kot 100 letih izkušenj. Blagovna znamka Nikon je po vsem svetu priznana po tem, da postavlja nove standarde v zasnovi in zmogljivosti, Nikonovi revolucionarni brezzrcalni fotoaparati serije Z in objektivi NIKKOR Z pa predstavljajo novo razsežnost optične zmogljivosti. Nikon se zavzema, da bi bil vodilni na področju fotografske kulture, in nekaterim od najboljših vizualnih umetnikov sveta omogoča, da z vizualnim pripovedovanjem dosegajo svoj ustvarjalni potencial. Več informacij o Nikonovih nagrajenih izdelkih poiščite na spletnem mest www.europe-nikon.com.

Več o organizaciji CIWEM

Pooblaščeni inštitut za vodno in okoljsko upravljanje (Chartered Institution of Water and Environmental Management oz. CIWEM) je neodvisno profesionalno telo pod kraljevim pokroviteljstvom in registrirana dobrodelna organizacija v Združenem kraljestvu, ki je mednarodno dejavna in si prizadeva za napredek pri vodnem in okoljskem upravljanju. CIWEM predstavlja skupnost 30.000 strokovnjakov s skupno vizijo varnega in trajnostnega sveta. Za več informacij obiščite www.ciwem.org.

Več o organizaciji WaterBear

WaterBear je revolucionarna platforma za vsebino na zahtevo, ki izpostavlja nagrajene dokumentarne oddaje in izvirno vsebino. ki seže od biotske raznolikosti in skupnosti do okoljskega ukrepanja in trajnostne mode. Člani platforme WaterBear lahko kadar koli pretočno in v poljubni napravi brezplačno predvajajo videovsebino in neposredno ukrepajo za podporo NVO po vsem svetu in oblikovanje boljše prihodnosti za naš krhek planet. Če želite več informacij o organizaciji WaterBear in se prijaviti, obiščite www.waterbear.com.