28-10-2021

NIKON PREDSTAVLJA SVOJEGA PARADNEGA KONJA – FOTOAPARAT Z 9

Nikonov najnaprednejši brezzrcalni fotoaparat je zdaj na voljo vsem, ki premikajo meje profesionalnega fotografiranja.

Amsterdam, Nizozemska, 28. oktober 2021: Nikon je danes predstavil svoj najnaprednejši paradni fotoaparat doslej – Z 9. Z 9 je pomemben korak naprej za Nikon in za profesionalno fotografiranje. Ta brezzrcalni fotoaparat se lahko pohvali z novim zloženim tipalom CMOS s 45,7 milijona slikovnih, ki so ga razvili Nikonovi inženirji, in ultrahitrim procesorjem EXPEED 7. Ima Nikonov najnaprednejši sistem samodejnega ostrenja in 3D-sledenja doslej, vodilne videofunkcije v svojem razredu, izjemen prikaz v elektronskem iskalu, hitrosti do 120 posnetkov na sekundo s popolnim samodejnim ostrenjem in merjenjem osvetlitve in več.

Nikon poleg modela Z 9 predstavlja tudi prvi super zoom teleobjektiv serije Z, NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S, in adapter bajoneta FTZ II, ki še izboljšuje uporabnost obstoječega adapterja bajoneta FTZ.

Z 9 je zasnovan za tiste, ki premikajo meje fotografije in videa. Je nadvse primeren za poklicne fotografe živalskega sveta in športov ter fotoreporterje, ki zahtevajo izjemne EVF, AF in uporabnost ter seveda tradicijo vzdržljivosti, ki presega celo D6. Z 9 je primeren tudi za poklicne modne in komercialne fotografe, ki želijo izraziti vso svojo ustvarjalnost z visokoločljivostnimi fotografijami in videoposnetki, ter za videoustvarjalce, ki želijo kakovosten rezultat v učinkovitih in prilagodljivih produkcijskih okoljih.

»Z 9 je najnaprednejši fotoaparat, kar jih je bilo kdaj razvitih. Presega vse, kar je danes na trgu,« pravi Dirk Jasper, vodja za izdelke pri družbi Nikon Europe. »Le malo fotoaparatov dejansko spreminja »igro« in to je eden od njih. Z izjemno obdelavo, hitrostjo, tehnologijami, ki temeljijo na umetni inteligenci, in ergonomijo, ki odlikujejo Z 9, lahko fotografi premagajo izzive, ki jih predstavljajo svetlobne razmere, motivi in okolje, kot še nikoli prej. Profesionalci, opremljeni s tehničnimi zmogljivostmi tega fotoaparata, bodo lahko svojo ustvarjalnost izrazili na povsem novih ravneh.«

Glavne funkcije fotoaparata Z 9

Izjemna zmogljivost AF in 3D-sledenja
493-točkovni sistem AF vključuje do 405 točk AF s samodejno izbiro območja, kar je petkrat več kot Z 7II, 10 načinov delovanja z območjem AF pa uporabnikom omogoča optimiziranje nastavitev AF za vsak fotografski izziv. Umetna inteligenca z globokim učenjem poleg tega zagotavlja najnaprednejše in hkratno zaznavanje do devetih različnih vrst motivov. To skupaj s 3D-sledenjem, ki je prvič na voljo za Nikonovo serijo brezzrcalnih fotoaparatov, pomaga ujeti prav vsak pomemben trenutek. Od ljudi in njihovih značilnosti do živali in vozil: Z 9 razume, kaj se fotografira, in se takoj odzove na spremembe položaja, usmeritve ali hitrosti motiva.

Povsem nove možnosti snemanja videoposnetkov
Neverjetna slikovna zmogljivost fotoaparata Z 9 omogoča snemanje čudovitih videoposnetkov 8K UHD, 4K UHD in 4K 120p polnega formata ter intervalnih videoposnetkov kar v fotoaparatu. Videoposnetke v ločljivosti 8K pri 30p lahko neprekinjeno snemate približno 125 minut, kar je največ med brezzrcalnimi fotoaparati¹. Prihajajoča posodobitev vdelane programske opreme bo omogočila snemanje videoposnetkov v ločljivosti 8K in zapisu RAW pri ultra gladkih 60p². Pri snemanju videa sta vam na voljo poln AF/AE in AF z zaznavanjem oči, Nikonova nova oblika zapisa N-RAW pa poskrbi za obvladljivo velikost datotek³.

Visoka hitrost
V enem rafalu lahko s hitrostjo 20 posnetkov na sekundo posnamete več kot 1.000⁴ slik v polni ločljivosti RAW, v novem načinu C+ pa celo do 120 posnetkov na sekundo s polno zmogljivostjo za AF/AE. Največja hitrost branja tipala na svetu⁵ skoraj povsem odpravlja popačenja zaradi pomičnega zaklopa, in sicer do te mere, da je mehanski zaklop kar odstranjen. Časi zaklopa 1/32.000 skupaj z zmogljivostjo fotografiranja pri ISO 64 za neverjetno globinsko ostrino celo pri izjemno močni svetlobi.

Stalna vidljivost v živo
Z 9 ima najsvetlejši⁶ (3000 nit) prikaz v elektronskem iskalu s tehnologijo z dvojnim tokom, ki omogoča fotografiranje, ki je vedno v živo in brez zatemnitev, tako da fotografi ne bodo nikoli zamudili pravega trenutka. Zaslon modela Z 9 zagotavlja pogled v živo, kar pomeni, da bo uporabnik takoj opazil premik motiva ali še tako majhno spremembo prizora, ki ga fotografira.

Ergonomija in zanesljivost
Še en prvenec za Nikon je, da je Z 9 opremljen s 4-osnim navpično in vodoravno nagibnim zaslonom, ki fotografom omogoča, da se s hitrim in fleksibilnim kadriranjem prilagodijo trenutku. Prav vsak del tega fotoaparat odraža, da je orodje profesionalcev, saj je njegova ergonomija, na primer postavitev gumbov, optimizirana in izboljšana na podlagi povratnih informacij poklicnih fotografov. Njegova vzdržljivost pa presega celo D6 in uporabnikom zagotavlja, da lahko tudi v zahtevnih pogojih ujamejo prav vse. Z novim gumbom za način AF lahko uporabniki med fotografiranjem z iskalom preklapljajo med načinom AF in načinom delovanja z območjem AF, zgornja in hrbtna nadzorna plošča LCD ter najpomembnejši gumbi pa se osvetlijo z dotikom stikala za vklop/izklop, tako da lahko tudi v temi zlahka spreminjate nastavitve.

NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S

Hiter, oster in vsestranski spremljevalec fotoaparatov Nikon Z. The NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S hitro in tiho ostri za sledenje hitro se premikajočim motivom s popolno natančnostjo, tudi če se nepredvidljivo premikajo. 100–400-milimetrski razpon zoom teleobjektiva in vrhunska optična zmogljivost zagotavljata izjemne rezultate v izjemno raznolikih okoliščinah, pa naj bo motiv razmeroma blizu ali daleč stran. Poleg tega zmogljivo delovanje VR, enakovredno do 5,5 stopnje zaslonke, omogoča fotografiranje iz roke pri daljših časih zaklopa brez kompromisov glede ostrine. Najmanjša razdalja ostrenja je le 0,75 m na širokokotnem delu in 0,98 m pri polnem zoomu.

Adapter bajoneta FTZ II

Adapter bajoneta FTZ II z optimizirano zasnovo še izboljšuje uporabnost obstoječega adapterja bajoneta FTZ. Podpira približno 360 objektivov NIKKOR F od vrste AI naprej, kar omogoča uporabo obstoječih objektivov NIKKOR F s fotoaparati serije Z. Adapter bajoneta FTZ II lahko uporabljate skupaj z navpičnim držalom in različno dodatno opremo za videoposnetke, omogoča pa tudi menjavanje objektivov, ne da bi morali fotoaparat odstraniti s stativa.

Dodatne funkcije modela Z 9

• Kompaktno ohišje: 20 % manjše od fotoaparata D6, globoko držalo omogoča zanesljiv oprijem za vodoravno in navpično fotografiranje.
• Izdelan iz magnezijeve zlitine, ki zagotavlja najboljše ravnovesje med trdnostjo in težo.
• Zaradi temeljite zatesnitve pred vremenskimi vplivi so fotoaparat, objektivi serije Z in adapterji bajoneta kos vsakršnim razmeram.
• Prevodna prevleka ustvari magnetno polje, ki delce prahu aktivno odbija od tipala.
• Izvirni obseg občutljivosti ISO od 64 do 25.600 (razširljiv do enakovrednih 32–102.400) deluje skupaj z naprednim algoritmom za zmanjšanje šuma in zmanjšanjem utripanja v samem fotoaparatu.

Danes ob 18.00 bo na YouTubovem kanalu družbe Nikon Europe predvajan kratek videoposnetek v živo, na katerem bo med drugim tudi pogovor v živo z vprašanji in odgovori o predstavitvi fotoaparata Z 9.

5. novembra bo med 13.00 in 21.00 potekal ekskluzivni virtualni dogodek #NikonDays, namenjen predstavitvi Nikonovega novega paradnega konja, na katerem bodo sodelovali Nikonovi profesionalci in razpravljali o vsem Z! Pridružite se nam, postavljajte vprašanja, prisluhnite odgovorom, spremljajte tečaje mojstrov in vadnice. Prireditev je brezplačna in vključuje predavanja navdihujočih fotografov, ki so med prvimi uporabljali Z 9. Registrirajte se zdaj za te prihajajoče dogodke. Prostor je omejen.

Za udeležbo na dogodku se registrirajte tukaj: https://nikondays.nikoneurope.com
Celoten program si lahko ogledate tukaj: https://nikondays.nikoneurope.com

Več o družbi Nikon

Nikon je vodilni ponudnik fotografskih in slikovnih izdelkov in storitev. Njegova inovativna optična tehnologija, pa naj gre za potrošniške fotoaparate, objektive in dodatno opremo ali tiste za profesionalce, temelji na več kot 100 letih izkušenj. Blagovna znamka Nikon je po vsem svetu priznana po tem, da postavlja nove standarde v zasnovi in zmogljivosti, Nikonovi revolucionarni brezzrcalni fotoaparati serije Z in objektivi NIKKOR Z pa predstavljajo novo razsežnost optične zmogljivosti.

Nikon se zavzema, da bi bil vodilni na področju fotografske kulture, in nekaterim od najboljših vizualnih umetnikov sveta omogoča, da z vizualnim pripovedovanjem dosegajo svoj ustvarjalni potencial. Njegova večkrat nagrajena oprema fotografom in snemalcem omogoča, da svojo ustvarjalno vizijo uresničujejo na najvišji ravni.

Kot zaupanja vreden in vizionarski partner združuje vse ravni ustvarjalcev vsebin prek svoje angažirane skupnosti, tehničnega strokovnega znanja, ki je brez primere, in dostopa do izobraževalnih virov s pobudami, kot je šola Nikon School.


¹Veljavno oktobra 2021 na podlagi Nikonovih raziskav.
²Za omogočanje snemanja videoposnetkov 8K/60p v fotoaparatu je potrebna posodobitev vdelane programske opreme, ki bo na voljo spomladi leta 2022.
³N-RAW omogoča datoteke v kakovosti RAW, ki so približno pol manjše od datotek v obliki zapisa ProRes RAW. Snemanje v obliki N-RAW je mogoče samo po namestitvi posodobitve vdelane programske opreme, ki bo na voljo spomladi leta 2022.
⁴Pri uporabi kartic ProGrade Digital Cobalt CFexpress.
⁵Med brezzrcalnimi fotoaparati z ločljivostjo, večjo od 30 mio. slikovnih točk – veljavno oktobra 2021. Na podlagi Nikonove raziskave.
⁶Med brezzrcalnimi fotoaparati polnega formata – veljavno oktobra 2021. Na podlagi Nikonove raziskave.