29-06-2021

NIKON PREDSTAVLJA BREZZRCALNI FOTOAPARAT NIKON Z fc

Edinstveni Nikon Z fc združuje legendarno oblikovanje in inovacije serije Z

Ujemite legendarne trenutke

Amsterdam, Nizozemska, 29. junij 2021: Nikon je danes predstavil brezzrcalni fotoaparat Nikon Z fc formata DX – prvi fotoaparat serije Z, ki uporablja »tradicionalno« oblikovanje in hkrati podpira napredne funkcije. Zunanjost fotoaparata Nikon Z fc je navdihnil legendarni filmski fotoaparat SLR Nikon FM2, ki je prišel na trg leta 1982 in je ključni izdelek v Nikonovi zgodovini. Nikon skupaj s fotoaparatom izdaja dva nova objektiva v kompletu, ki dopolnjujeta njegov zgodovinski slog: NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR Silver Edition in NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE).

Kompaktno in lahko ohišje fotoaparata Nikon Z fc je zelo priročno za prenašanje, a hkrati ponuja vrhunsko uporabnost in zmogljivost upodabljanja, zato je delo z njim preprosto tako za obstoječe uporabnike kot tudi za tiste, ki prvič uporabljajo brezzrcalni fotoaparat.

Glavne funkcije Nikona Z fc so:

Oblikovalski navdih od legendarnega fotoaparata
Tukaj zares izstopa ljubezen do podrobnosti. V zasnovi pentaprizme in ravnovesju med črnimi in srebrnimi elementi ohišja Nikona Z fc odseva model FM2, prav tako pa tudi v uporabi okroglega okularja za elektronsko iskalo (EVF), zasnovi vrtljivih gumbov in vgraviranem logotipu Nikon iz sedemdesetih in osemdesetih let. Uporaba magnezijeve zlitine zagotavlja zanesljivo vzdržljivost.

Poenostavljeno upravljanje in ustvarjalno izražanje
Na zgornji strani ohišja Nikona Z fc so trije vrtljivi gumbi in majhno okno, ki prikazuje zaslonko. Vrtljivi gumbi nadzorujejo čas zaklopa, kompenzacijo osvetlitve in občutljivost ISO, kar omogoča preprosto spreminjanje nastavitev. Poleg tega je mogoče gumb i in meni i, s katerima lahko uporabniki s pritiskom gumba hitro prilagajajo vrsto različnih nastavitev, prilagoditi glede na nastavitve fotografiranja posameznega fotografa.

Nikon Z fc je prvi fotoaparat Nikonove serije Z, ki podpira kompenzacijo osvetlitve v načinu AUTO, kar uporabnikom omogoča, da dosežejo želeno izražanje s povečanjem svetlosti, optimiziranjem obrisov ipd. Ta fotoaparat ima tudi 20 možnosti ustvarjalne funkcije Picture Control, ki zagotavljajo edinstveno umetniško izražanje. Uporabniki lahko izberejo različne parametre, kot so barvni odtenek, toniranje in nasičenost, ter z njimi izrazijo vrsto različnih razpoloženj in učinke prilagajajo svojemu okusu.

Izboljšano ostrenje in fotografiranje s spremenljivim kotom
Nikon Z fc podpira AF z zaznavanjem oči in AF z zaznavanjem živali pri fotografiranju in snemanju videa – to so funkcije, ki so bile prvič predstavljene pri modelih Nikon Z 7II in Nikon Z 6II. Podprt je način delovanja AF s širokim območjem (L), ki še dodatno zagotavlja jasen zajem oči in obrazov z omejevanjem območja ostrenja. Doseči je mogoče tudi stalno izostritev na očeh želenih motivov, ko je v kadru več ljudi, ali sledenje oči premikajoče se živali.

Za zajem jasnih fotografij in videoposnetkov v temnih okoliščinah poskrbi širok standardni razpon občutljivosti ISO od 100 do 51.200*. Ker je to prvi fotoaparat serije Z, ki ima zaslon s spremenljivim kotom, je mogoče tudi navpično fotografiranje iz nizkih ali visokih kotov. Ko je zaslon obrnjen proti sprednji strani, fotoaparat samodejno preklopi v način avtoportreta, kar omogoča enostavno fotografiranje selfijev z upravljanjem na dotik.

Večja povezljivost s programsko opremo SnapBridge različice 2.8
Aplikacijo SnapBridge lahko uporabite za prenos fotografij in videoposnetkov, posnetih s fotoaparatom, v pametno napravo**, kar poenostavlja deljenje fotografij z drugimi v družbenih omrežjih. Prek aplikacije lahko prenesete tudi najnovejšo vdelano programsko opremo fotoaparata.

Snapbridge različice 2.8 ima nov uporabniški vmesnik in zdaj podpira dva načina samodejnega povezovanja: način v ospredju in način v ozadju. Način v ospredju se s fotoaparatom poveže le, ko aktivirate aplikacijo, kar zmanjša porabo baterije v fotoaparatu. Način v ozadju ima stalno povezavo in samodejno prenaša slike, tudi ko aplikacija ni aktivirana.

Dodatne funkcije fotoaparata
Elektronsko iskalo, ki uporablja organski zaslon EL, omogoča naraven pogled z minimalno napako. Snemanje videoposnetkov pri ločljivosti 4K UHD brez obrezovanja z uporabo območja slike na podlagi formata DX. Podpira stalni AF (AF-F) posebej za snemanje videa. Počasni videoposnetki so preprosti, saj je treba zgolj izbrati velikost slike in hitrost snemanja. Podpira programsko opremo Webcam Utility, ki omogoča uporabo modela Nikon Z fc kot spletne kamere. Paket izdelka in priložen pas fotoaparata se ujemata s slogom tradicionalnega videza modela Nikon Z fc. Podpira napajanje prek USB, ko je fotoaparat vklopljen, in polnjenje prek USB.

Objektiva v kompletu: NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR Silver Edition in NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE)

NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR Silver Edition je standardni zoom objektiv, ki temelji na objektivu NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR in ima srebrno zunanjo zasnovo, ki se ujema s fotoaparatom Nikon Z fc. Objektiv je kompakten in lahek ter v dolžino skupaj meri približno 32 mm. Skupna teža je približno 135 g. Je priročen objektiv za na pot, ki zagotavlja visoko ločljivost v celotnem območju zooma. NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR Silver Edition je mogoče uporabiti v različnih vsakodnevnih prizorih – od pokrajin in hitrih posnetkov do portretnih fotografij.

NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE) je kompakten in lahek objektiv, ki je kot nalašč za portrete in fotografije mirujočih motivov, ter omogoča mehka ozadja, ki so značilna za objektive s fiksno goriščnico. Objektiv ima tradicionalno oblikovanje, ki so ga navdihnili klasični objektivi NIKKOR iz časov, ko je prišel na trg FM2. NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE) uporablja enako zunanjo površino kot Nikon Z fc in se estetsko ujema z njim.

*Razširljivo do ISO 204800. Največja standardna občutljivost za snemanje videoposnetkov je ISO 25.600.
** Uporabiti je mogoče naprave iPhone®, iPad®, iPod touch® in Android™, v katerih je nameščena aplikacija SnapBridge. Aplikacijo SnapBridge lahko brezplačno prenesete iz trgovin App Store® in Google Play™. Več informacij je na Nikonovem spletnem mestu.

• Apple®, App Store®, logotipi Apple, iPhone®, iPad® in iPod touch®so blagovne znamke družbe Apple Inc., zaščitene v ZDA in drugih državah.
• Blagovna znamka iPhone je uporabljena na podlagi licence družbe Aiphone Co., Ltd.
• Android™ in Google Play™ sta blagovni znamki družbe Google LLC.
• Druge blagovne znamke in trgovska imena so last svojih lastnikov.

Več o družbi Nikon

Nikon je vodilni ponudnik fotografskih in slikovnih izdelkov in storitev. Njegova inovativna optična tehnologija, pa naj gre za potrošniške fotoaparate, objektive in dodatno opremo ali tiste za profesionalce, temelji na več kot 100 letih izkušenj. Blagovna znamka Nikon je po vsem svetu priznana po tem, da postavlja nove standarde v zasnovi in zmogljivosti, Nikonovi revolucionarni brezzrcalni fotoaparati serije Z in objektivi NIKKOR Z pa predstavljajo novo razsežnost optične zmogljivosti.

Nikon se zavzema, da bi bil vodilni na področju fotografske kulture, in nekaterim od najboljših vizualnih umetnikov sveta omogoča, da z vizualnim pripovedovanjem dosegajo svoj ustvarjalni potencial. Njegova večkrat nagrajena oprema fotografom in snemalcem omogoča, da svojo ustvarjalno vizijo uresničujejo na najvišji ravni.

Kot zaupanja vreden in vizionarski partner združuje vse ravni ustvarjalcev vsebin prek svoje angažirane skupnosti, tehničnega strokovnega znanja, ki je brez primere, in dostopa do izobraževalnih virov s pobudami, kot je šola Nikon School.