02-06-2021

NIKON PREDSTAVLJA NX FIELD – NOV SISTEM ZA ODDALJENO FOTOGRAFIRANJE ZA POKLICNE FOTOGRAFE

Amsterdam, Nizozemska, 2. junij 2021 – Nikon z veseljem predstavlja nov sistem za oddaljeno fotografiranje, imenovan NX Field, ki bo na voljo 17. junija 2021. Sistem NX Field bo zagotavljal podporo tistim, ki so v prvih linijah fotografiranja pri poročanju o novicah in športnega fotografiranja, ter uporabnikom omogočil povezovanje več Nikonovih digitalnih fotoaparatov SLR, upravljanje in prilagajanje nastavitev ter samodejno nalaganje slik, posnetih s fotoaparati, v strežnik FTP¹.

NX Field bo izdala organizacija NPS (Nikon Professional Services), prek katere Nikon zagotavlja podporo in storitve poklicnim fotografom po vsem svetu. Sistem je združljiv z digitalnimi fotoaparati SLR Nikon D6 in D5, v prihodnosti pa načrtujemo tudi podporo za brezzrcalne fotoaparate, kot so Nikon Z 9, Z 7II in Z 6II.

Sistem s povezovanjem več združljivih Nikonovih digitalnih fotoaparatov SLR omogoča »glavnemu« fotoaparatu hkratni nadzor proženja zaklopa v oddaljenih fotoaparatih. Fotoaparate je mogoče povezati prek žične povezave krajevnega omrežja ali brezžične povezave².

Ko prenesete aplikacijo NX Field, lahko sprožilec v oddaljenih fotoaparatih upravljate iz pametnih telefonov ali tabličnih naprav. Aplikacijo lahko zlahka uporabite za oddaljeno izvedbo številnih opravil, vključno s preverjanjem pogleda v živo skozi objektiv, spreminjanjem nastavitev fotoaparata ter preverjanjem in nalaganjem slik, posnetih s fotoaparati.

Sistem NX Field podpira oddaljeno fotografiranje prek povezave 5G³ ali interneta, tako da ga je mogoče uporabiti tudi na poti. Omogoči lahko na primer, da nekdo, ki ni na Japonskem, upravlja fotoaparate v Tokiu.

Ker NX Field omogoča postavitev oddaljenih fotoaparatov na težko dostopnih mestih, na primer na ciljni črti tekmovanja ali v bližini stropa stadiona, boste lahko z njim ujeli fotografije odločilnih trenutkov in delčkov sekunde s perspektiv in kotov, ki so bili nekoč skoraj nedosegljivi.

Poleg tega sistem omogoča takojšnjo in samodejno nalaganje fotografij, posnetih z glavnim in oddaljenimi fotoaparati, v strežnik FTP.

Nikon bo programsko opremo NX Field stalno posodabljal in podpiral profesionalne fotografe, dejavne v prvih vrstah poročanja o novicah in športu.

Za uporabo funkcije NX Field je treba v fotoaparat namestiti (za doplačilo) namensko strojno programsko opremo in v pametno napravo prenesti aplikacijo NX Field⁴. Podrobnosti o namestitvi so na spletnem mestu NPS.

¹ FTP je kratica za angleški izraz »file transfer protocol« (protokol za prenos datotek).
² Brezžična povezava je mogoča pri uporabi brezžičnega oddajnika WT-5 ali WT-6.
³ Nekaj omejitev je. Potreben je usmerjevalnik, ki podpira posredovanje vrat. Za varno internetno komunikacijo pri upravljanju oddaljenega fotoaparata priporočamo uporabo navideznega zasebnega omrežja (VPN).
⁴ Aplikacijo NX Field za pametne naprave lahko brezplačno prenesete iz trgovine App Store®. Ko namestite namensko strojno programsko opremo fotoaparata, lahko uporabite iPhone® ali iPad®, v katerem je nameščena aplikacija. Več informacij je na spletnem mestu NPS.

Več o družbi Nikon

Nikon je vodilni ponudnik fotografskih in slikovnih izdelkov in storitev. Njegova inovativna optična tehnologija, pa naj gre za potrošniške fotoaparate, objektive in dodatno opremo ali tiste za profesionalce, temelji na več kot 100 letih izkušenj. Blagovna znamka Nikon je po vsem svetu priznana po tem, da postavlja nove standarde v zasnovi in zmogljivosti, Nikonovi revolucionarni brezzrcalni fotoaparati serije Z in objektivi NIKKOR Z pa predstavljajo novo razsežnost optične zmogljivosti.

Nikon se zavzema, da bi bil vodilni na področju fotografske kulture, in nekaterim od najboljših vizualnih umetnikov sveta omogoča, da z vizualnim pripovedovanjem dosegajo svoj ustvarjalni potencial. Njegova večkrat nagrajena oprema fotografom in snemalcem omogoča, da svojo ustvarjalno vizijo uresničujejo na najvišji ravni.

Kot zaupanja vreden in vizionarski partner združuje vse ravni ustvarjalcev vsebin prek svoje angažirane skupnosti, tehničnega strokovnega znanja, ki je brez primere, in dostopa do izobraževalnih virov s pobudami, kot je šola Nikon School.