28-10-2021

NIKON JE PREDSTAVIL PROGRAMSKO OPREMO NX TETHER IN APLIKACIJO NX MOBILEAIR, KI PODPIRATA POTEK DELA POKLICNIH FOTOGRAFOV

Amsterdam, Nizozemska, 28. oktober 2021: Nikon z veseljem objavlja izdajo aplikacije NX MobileAir za pametne telefone, ki slike, posnete z Nikonovimi digitalnimi fotoaparati, samodejno prenese v strežnik FTP (File Transfer Protocol), ne da bi potrebovali računalnik. Predstavil je tudi NX Tether – programsko opremo za povezano fotografiranje* za Nikonove digitalne fotoaparate, ki jo je preprosto uporabljati in omogoča prilagajanje nastavitev fotoaparata v računalniku ter podpira oddaljeno fotografiranje.

NX MobileAir

NX Tether

NX MobileAir je aplikacija za pametne telefone, ki zagotavlja učinkovit in hiter prenos slik ter zanesljivost, ki ju potrebujejo poklicni fotografi na terenu. S povezovanjem Nikonovega digitalnega fotoaparata s pametnim telefonom prek kabla USB je mogoče sliko samodejno prenesti v pametno napravo skupaj z dodanimi metapodatki IPTC (International Press Telecommunications Council), takoj ko je fotografija posneta.

Potek dela od fotografiranja do končnega izdelka se pospeši s podporo za prenos slik v strežnik FTP, ki je vnaprej registriran v aplikaciji. Poleg tega lahko uporabniki glede na okoliščine preklapljajo med samodejnim ali ročnim prenosom, ročno izberejo slike za urejanje in prenos ali skupaj s slikami v pametno napravo prenesejo glasovne beležke in urejajo podatke IPTC med predvajanjem beležk.

Aplikacija podpira prenos v strežnik FTP tudi za slike, shranjene v pametnih napravah ali posnete z digitalnimi fotoaparati, ki niso znamke Nikon. Uporabniki lahko tako fotografije urejajo tudi v okoliščinah, kjer računalnika ni mogoče imeti ali pa ga je težko umestiti, in sicer kar v pametni napravi, s čimer se izboljša učinkovitost dela.

NX Tether je programska oprema, ki fotografom omogoča, da fotoaparat Nikon povežejo z računalnikom prek vmesnika USB, brezžično ali prek žičnega omrežja. Ker ima uporabniški vmesnik enostavno in konsolidirano postavitev za osnovne funkcije, potrebne za povezano fotografiranje, je mogoče nastavitev fotoaparata nastaviti s kar najmanj koraki. Nadzorno ploščo lahko povsem zmanjšate, tako da si lahko neovirano ogledate slike.

Poleg tega uporabnike z zvočnimi opozorili in na zaslonu obvesti o morebitnih težavah, kot so napake pri prenosu. Tako se lahko fotografi z manj skrbmi osredotočijo na fotografiranje, tudi ko delajo proč od računalnika. Ta programska oprema brezhibno deluje z Nikonovim programom NX Studio ter orodji za urejanje in obdelavo drugih proizvajalcev, kot so Lightroom, Photoshop in CaptureOne, kar zagotavlja nemoten potek dela pri povezanem fotografiranju.

Programsko opremo NX Tether lahko prenesete iz Nikonovega centra za prenose.
Aplikacija NX MobileAir bo v Evropi na voljo v trgovinah Google Play in App Store leta 2022.

Danes ob 18.00 bo na YouTubovem kanalu družbe Nikon Europe predvajan kratek videoposnetek v živo, na katerem bo med drugim tudi pogovor v živo z vprašanji in odgovori o najnovejši predstavitvi fotoaparata Z 9.

Medtem bo Nikon celovito dopolnitev svojega sistema serije Z s paradnim konjem Z 9, ki je bil predstavljen 28. oktobra, obeležil z brezplačnim virtualnim dogodkom naslednji teden. Nikon bo 5. novembra gostil prireditev #NikonDays, ki bo ponudila vpogled v zakulisje izdelka z interaktivnimi predavanji ter mojstrskimi tečaji z navdihujočimi fotografi in Nikonovimi strokovnjaki. Priporočamo, da se čim prej registrirate, in gostje se lahko prijavijo na spletnem mestu https://nikondays.nikoneurope.com

Glavne funkcije aplikacije NX MobileAir

• Podpira ročni prenos v pametno napravo pri izbiri posameznih slik.
• Število albumov, ki jih je mogoče ustvariti, je neomejeno.
• Zanesljiv in hiter prenos slik je mogoč prek žične povezave USB brez prilagajanja nastavitev v fotoaparatu**.
• Podpira standard hitre komunikacije v mobilnem omrežju 5G.
• Nastavitve funkcij, ki učinkovito preprečujejo napake pri uporabi, kot je zaklepanje zaslona med uporabo ter onemogočanje preklopa v stanje mirovanja ali samodejnega zaklepanja pametne naprave, pa tudi možnost za vnovično pošiljanje v primeru napak pri uvozu.
• Metapodatke IPTC in nastavitve nalaganja prek FTP je mogoče nastaviti za posamezne albume.
• Ponuja prikaz stanja obdelave med prenosom FTP.
• Uvozite lahko prednastavitve za IPTC, nastavljene v računalniku, in izvozite prednastavitve za IPTC, nastavljene v aplikaciji.

Glavne funkcije aplikacije NX Tether

• Na voljo za brezplačen prenos in uporabo.
• Uporablja enake ikone za upravljanje kot vmesniki Nikonovih digitalnih fotoaparatov, kar omogoča intuitivno upravljanje.
• Podpira funkcijo, ki uporabnike z zvočnimi opozorili in na zaslonu obvesti o napakah pri prenosu.

Informacije o različicah programske opreme, podprtih operacijskih sistemih in združljivosti fotoaparatov so na strani za prenos tukaj.

Specifikacije, oblika, ime izdelka in priložena oprema se lahko razlikujejo glede na državo ali območje. Tehnični podatki in oprema se lahko spremenijo brez obvestila ali kakršne koli obveznosti za proizvajalca.

*Postopek povezovanja fotoaparata z računalnikom ali tabličnim računalnikom in sprotnega potrjevanja slik na zaslonu med fotografiranjem
**Samo pri povezovanju s pametno napravo, združljivo z Androidom. Pri povezovanju z iPhonom je treba spremeniti nastavitev omrežnega menija.

Več o družbi Nikon

Nikon je vodilni ponudnik fotografskih in slikovnih izdelkov in storitev. Njegova inovativna optična tehnologija, pa naj gre za potrošniške fotoaparate, objektive in dodatno opremo ali tiste za profesionalce, temelji na več kot 100 letih izkušenj. Blagovna znamka Nikon je po vsem svetu priznana po tem, da postavlja nove standarde v zasnovi in zmogljivosti, Nikonovi revolucionarni brezzrcalni fotoaparati serije Z in objektivi NIKKOR Z pa predstavljajo novo razsežnost optične zmogljivosti.

Nikon se zavzema, da bi bil vodilni na področju fotografske kulture, in nekaterim od najboljših vizualnih umetnikov sveta omogoča, da z vizualnim pripovedovanjem dosegajo svoj ustvarjalni potencial. Njegova večkrat nagrajena oprema fotografom in snemalcem omogoča, da svojo ustvarjalno vizijo uresničujejo na najvišji ravni.

Kot zaupanja vreden in vizionarski partner združuje vse ravni ustvarjalcev vsebin prek svoje angažirane skupnosti, tehničnega strokovnega znanja, ki je brez primere, in dostopa do izobraževalnih virov s pobudami, kot je šola Nikon School.