17-08-2021

NIKON JE OSVOJIL ŠTIRI NAGRADE EISA AWARDS 2021–2022

Amsterdam, Nizozemska, 17. avgust 2021: Nikon danes z veseljem objavlja, da so štirje njegovi izdelki prejeli nagrade EISA Awards 2021–2022 Brezzrcalni fotoaparat Nikon Z 6II je prejel nagrado »Advanced Camera« (Napredni fotoaparat), Nikon Z 5 pa »Best Buy Camera« (Najboljši nakup fotoaparata). Med zmagovalci je bilo tudi več objektivov NIKKOR: NIKKOR Z MC 50mm f/2.8 je prejel nagrado za najboljši »Macro Lens« (makro objektiv), medtem ko je bil NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR S najboljši v kategoriji »Professional Telephoto Zoom Lens« (profesionalni teleobjektivi).

Eden od Nikonovih najnaprednejših brezzrcalnih modelov, Z 6II, je prejel za svoj sijajen sistem samodejnega ostrenja in funkcije za obdelavo slik, zaradi česar je prva izbira med izkušenimi fotografi. Tipalo polnega formata, elektronsko iskalo in velika občutljivost ISO so dejavniki, ki so prispevali, da je bil Z 5 prepoznan kot fotoaparat polnega formata, ki ponuja najboljšo vrednost na trgu. V kategorijah objektivov sta bila NIKKOR Z MC 50mm f/2.8 in NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR S pohvaljena zaradi optične odličnosti in visokokakovostne zasnove.

Osvojene nagrade kažejo, da Nikon še naprej gradi na svojih dokazanih izkušnjah pri zasnovi in inženirski odličnosti ter ponuja razburljivo in inovativno opremo, ki izpolnjuje potrebe fotografov tako z ustvarjalnega kot s tehničnega vidika.

Obrazložitev združenja EISA za nagrado »Advanced Camera« 2021–2022, ki jo je prejel Nikon Z 6II

Nikon Z 6II je vsestranski fotoaparat s tipalom BSI CMOS polnega formata s 24,5 milijona slikovnih točk, ki lahko snema videoposnetke v kakovosti do 4K Ultra HD pri hitrosti do 60 posnetkov na sekundo. Ima sistem samodejnega ostrenja naslednje generacije, ki lahko deluje pri stopnjah osvetlitve do –4,5 EV, dva slikovna procesorja EXPEED 6 pa omogočata hitrejšo obdelavo slik in večji medpomnilnik za neprekinjeno fotografiranje v primerjavi s svojim predhodnikom. Z 6II ima tudi dvojno režo za kartice, in sicer eno za kartice CFexpress/XQD in drugo za standardne kartice SD. Napajati ga je mogoče prek vmesnika USB-C in je v celoti združljiv z navpičnim baterijskim držalom. To je eden najbolj dovršenih fotoaparatov, ki so na voljo resnim ljubiteljskim fotografom.

Obrazložitev združenja EISA za nagrado »Best Buy Camera« 2021–2022, ki jo je prejel Nikon Z 5

Nikon Z 5 je kompakten in lahek fotoaparat, opremljen s tipalom polnega formata s 24,3 milijona slikovnih točk, nameščenim na mehanskem stabilizacijskem sistemu. Zelo prijetno ga je uporabljati, saj ima veliko držalo, ročico za hitro spreminjanje možnosti, zaslon na dotik in ostro elektronsko iskalo s 3,6 milijona slikovnimi pikami. Z največjo občutljivostjo ISO 51.200 je Nikon Z 5 kos še tako zahtevnim svetlobnim pogojem. Ima zelo učinkovit 273-točkovni sistem samodejnega ostrenja, ki samodejno prepozna človeške oči in obraze, pa tudi obraze in oči nekaterih domačih živali. Ta fotoaparat lahko snema tudi videoposnetke v kakovosti 4K, sicer z izrezom 1,7x. Na splošno ponuja ta fotoaparat polnega formata najboljšo vrednost na trgu.

Obrazložitev združenja EISA za nagrado »Macro Lens« 2021-2022, ki jo je prejel NIKKOR Z MC 50mm f/2.8

Ta cenovno dostopen, kompakten in lahek standardni makro objektiv za fotoaparate Nikon Z ponuja razmerje reprodukcije 1:1 pri najmanjši razdalji ostrenja 16 cm. Optična zasnova uporablja steklene asferične leče in leče z izjemno nizko disperzijo za čim manjšo barvno aberacijo. Fluorova prevleka ščiti sprednjo lečo objektiva, ohišje objektiva pa je zatesnjeno, tako da je zaščiteno pred prahom, umazanijo in vlago, kar omogoča uporabo v zahtevnih pogojih. Ima neslišen nastavni obroč, s katerim lahko nastavite zaslonko ali občutljivost ISO. Pri uporabi s fotoaparatom serije Z formata DX ima objektiv kot zajema enak 75 mm objektivu, zato je odlična izbira tako za bližnje posnetke kot tudi za portrete.

Obrazložitev združenja EISA za nagrado »Professional Telephoto Zoom Lens« 2021–2022, ki jo je prejel objektiv NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR S

Kot je pričakovati od objektiva, ki je narejen za vrhunsko profesionalno uporabo, je ta svetlobno močan zoom teleobjektiv med najnaprednejšimi. Je optično izjemen in združuje visoke ravni ostrine z učinkovitim odpravljanjem aberacij. Ponaša se tudi z vodoodpornim ohišjem, hitrim in neslišnim samodejnim ostrenjem ter natančno in učinkovito optično stabilizacijo. Nastavni obroč, ki ga je mogoče prilagoditi po meri, dva programska gumba in zaslon na zgornji strani zagotavljajo raven nadzora, ki je brez primere. Rezultat je fantastičen objektiv, ki je kot nalašč za najširšo paleto uporab, pa naj gre za divje živali in šport ali portrete in poročno fotografijo.

Nagrade združenja EISA vsako leto izpostavljajo tiste nove izdelke, ki združujejo najnaprednejšo tehnologijo, uporabne funkcije in vrhunsko zmogljivost. Nagrade pokrivajo vrsto izdelkov od cenovno najbolj ugodnih izdelkov visoke vrednosti do najbolj zaželenih izrazov sodobne zabavne elektronike. Stalno se spreminjajoče kategorije nagrad odražajo razvoj oblikovanja in povezljivosti izdelkov, vendar je vsak dobitnik nagrade EISA še vedno najboljši v svojem razredu.

Več informacij najdete na spletnem mestu EISA: https://www.eisa.eu/

Več o družbi Nikon

Nikon je vodilni ponudnik fotografskih in slikovnih izdelkov in storitev. Njegova inovativna optična tehnologija, pa naj gre za potrošniške fotoaparate, objektive in dodatno opremo ali tiste za profesionalce, temelji na več kot 100 letih izkušenj. Blagovna znamka Nikon je po vsem svetu priznana po tem, da postavlja nove standarde v zasnovi in zmogljivosti, Nikonovi revolucionarni brezzrcalni fotoaparati serije Z in objektivi NIKKOR Z pa predstavljajo novo razsežnost optične zmogljivosti.

Nikon se zavzema, da bi bil vodilni na področju fotografske kulture, in nekaterim od najboljših vizualnih umetnikov sveta omogoča, da z vizualnim pripovedovanjem dosegajo svoj ustvarjalni potencial. Njegova večkrat nagrajena oprema fotografom in snemalcem omogoča, da svojo ustvarjalno vizijo uresničujejo na najvišji ravni.

Kot zaupanja vreden in vizionarski partner združuje vse ravni ustvarjalcev vsebin prek svoje angažirane skupnosti, tehničnega strokovnega znanja, ki je brez primere, in dostopa do izobraževalnih virov s pobudami, kot je šola Nikon School.