19-05-2022

NIKON SE JE NA TEKMOVANJU TIPA WORLD AWARDS 2022 IZKAZAL S TREMI NAGRADAMI

Amsterdam, Nizozemska, 19. maj 2022: Danes Nikon s ponosom objavlja, da je na tekmovanju TIPA World Awards 2022 prejel tri nagrade v različnih kategorijah. Fotoaparat Nikon Z fc je prejel nagrado »Best APS-C Camera« (Najboljši fotoaparat APS-C), Nikon Z 9 pa nagrado »Best Full Frame Professional Camera« (Najboljši profesionalni fotoaparat polnega formata). V kategorijah objektivov je NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S prejel nagrado »Best Full Frame Prime Telephoto lens« (Najboljši teleobjektiv polnega formata s fiksno goriščnico). Tri raznolike zmage so dokaz Nikonove sposobnosti prilagajanja in razvoja vodilnih izdelkov v panogi za vse fotografe – od ljubiteljskih do poklicnih fotografov.

Žirija nagrad TIPA je Z fc pohvalila, ker inovativno tehnologijo združuje s klasično obliko, ki odraža Nikonovo dediščino. Z 9 pa je požel njihovo odobravanjem z odpravo mehanskega zaklopa, s čimer se poveča hitrost fotoaparata. Objektiv NIKKOR Z 400mm f/2.8 TV VR S je bil uspešen zaradi sijajnih funkcij, kot sta vgrajeni 1,4-kratni telekonverter in zmanjšanje tresljajev, zaradi česar je idealen objektiv za vsako vrsto fotografije.

Zmage na tekmovanju TIPA World Award nadgrajujejo Nikonovo osupljivo zbirko dosežkov njegovega paradnega brezzrcalnega fotoaparata Z 9, vključno z nagrado za najboljši fotoaparat združenja Red Dot, nagrado DPReview Gold Award in nagrado za izdelek na natečaju iF DESIGN AWARD. Ti dosežki izpostavljajo izjemno hitrost obdelave, s katero se ponaša ta fotoaparat, tehnologije, ki temeljijo na UI, in ergonomsko oblikovanje.Obrazložitev združenja TIPA za dobitnika nagrade »Best APS-C Camera« – Nikon Z fc

Klasično obliko in kontrolnike združite s sodobno tehnologijo in imeli boste dobro predstavo, zakaj je Z fc tako privlačen. Njegovo oblikovanje je odlična tema za pogovor, zlasti med fotografi, ki občudujejo retro občutek, pri čemer pa je tehnologija najsodobnejša – tipalo CMOS z 20,9 mio slikovnih točk, slikovni procesor EXPEED 6, ki omogoča fotografiranje z 11 posnetki na sekundo, videoposnetki UHD 4K pri 30p in izvorno zmogljivostjo ISO do 51.200. Z fc je kot nalašč za najnovejše dogajanje na področju pretočnega predvajanja v živo in vloganja, saj ponuja gibljiv zaslon LCD na dotik, možnosti povezovanja in skupne rabe, združljivostjo z zunanjimi mikrofoni in velik 3-palčni zaslon LCD s spremenljivim kotom. Žirija nagrad TIPA je zlasti cenila dejstvo, da lahko mlajši uporabniki, katerih starši (ali stari starši!) so bili uporabniki Nikonovih SLR-jev, uporabljajo objektive serije F starejše generacije z adapterjem bajoneta FTZ, tako da fotografija postane del družinske dediščine.

Obrazložitev združenja TIPA za fotoaparat Nikon Z 9 – zmagovalca v kategoriji »Best Full Frame Professional Camera«

Združite nagon in reflekse poklicnega fotografa ter slikovna orodja, ki so na voljo v modelu Nikon Z 9, in imate skoraj nepremagljivo kombinacijo. S tipalom CMOS, ki ima 45,7 milijonov slikovnih točk, slike ostanejo odlične tudi pri obrezovanju, zato je to idealen fotoaparat za fotografiranje divjih živalih in pokrajin ter za portrete. Ena od glavnih sprememb v zasnovi, ki je spodbudila zanimanje članov združenja TIPA, je odprava mehanskega zaklopa, zaradi česar je to zelo hiter fotoaparat, saj lahko zajame do 30 posnetkov na sekundo v obliki zapisa JPEG in 20 posnetkov na sekundo v obliki zapisa RAW, poleg tega pa lahko v rafalu medpomni do neverjetnih 1000 slik v obliki zapisa RAW. Ta fotoaparat ponuja tudi veliko različnih ločljivosti in hitrosti snemanja, vključno z videoposnetki 8K/30p, kar omogoča nekaj več kot dve uri neprekinjenega snemanja, zato je zelo primeren tudi kot videokamera. Številne posodobitve vdelane programske opreme, na primer možnost snemanja 12-bitnig videoposnetkov v obliki RAW 8K/60 v fotoaparatu, bodo tudi v prihodnje del privlačnosti tega fotoaparata.

Obrazložitev združenja TIPA za objektiv NIKKOR Z 400mm F/2.8 TC VR S – dobitnika nagrade »Best Full Frame Prime Telephoto Lens«

Ko so člani skupine TIPA pregledali ponudbo teleobjektivov s fiksno goriščnico, namenjene profesionalnim športnih fotografom, fotografom, ki »lovijo« divje živali, in vsem fotografom, ki želijo prednosti hitrega teleobjektiva z zmanjšanjem tresljajev, je bil NIKKOR Z 400 mm jasna izbira, zlasti glede na to, da ima vgrajen tudi 1,4-kratni telekonverter za preprost in takojšen preklop na 560 mm pri zaslonki f/4. Objektiv ima gumijaste tesnila za zaščito pred škodljivimi učinki prahu in vlage ter je izdelan z lečami iz ED-stekla (izjemno nizka disperzija), Super ED stekla, lahkega fluorita in SR-stekla, ki skoraj povsem odpravljajo barvne/komatske aberacije in barvne proge, kar so pomembne lastnosti za delo na lokaciji. »Svileno gladka« zvočniška tuljava (VCM) zagotavlja gladek in tih AF, pri čemer je na voljo tudi način ročnega ostrenja NIKKOR Z 400 mm ponuja tudi impresivno kompenzacijo VR s 5,5 EV.

Nagrade TIPA World Awards so splošno priznane kot pokazatelj vrhunskih podjetij in izdelkov najvišje kakovosti v panogi. Ponuja tudi pomembno merilo in vodilo potrošnikom pri sprejemanju odločitev glede nakupa.

Za več informacij obiščite spletno mesto združenja TIPA: www.tipa.com

Več o družbi Nikon

Nikon je vodilni ponudnik fotografskih in slikovnih izdelkov in storitev. Njegova inovativna optična tehnologija, pa naj gre za potrošniške fotoaparate, objektive in dodatno opremo ali tiste za profesionalce, temelji na več kot 100 letih izkušenj. Blagovna znamka Nikon je po vsem svetu priznana po tem, da postavlja nove standarde v zasnovi in zmogljivosti, Nikonovi revolucionarni brezzrcalni fotoaparati serije Z in objektivi NIKKOR Z pa predstavljajo novo razsežnost optične zmogljivosti.

Nikon se zavzema, da bi bil vodilni na področju fotografske kulture, in nekaterim od najboljših vizualnih umetnikov sveta omogoča, da z vizualnim pripovedovanjem dosegajo svoj ustvarjalni potencial. Njegova večkrat nagrajena oprema fotografom in snemalcem omogoča, da svojo ustvarjalno vizijo uresničujejo na najvišji ravni.

Kot zaupanja vreden in vizionarski partner združuje vse ravni ustvarjalcev vsebin prek svoje angažirane skupnosti, tehničnega strokovnega znanja, ki je brez primere, in dostopa do izobraževalnih virov s pobudami, kot je šola Nikon School.