14-04-2022

NIKON JE IZDAL NOVO VDELANO PROGRAMSKO OPREMO IN VISOKOZMOGLJIVO POMNILNIŠKO KARTICO ZA FOTOAPARATE SERIJE Z

Amsterdam, Nizozemska, 14. april 2022: Nikon je danes predstavil novo vdelano programsko opremo za paradni brezzrcalni fotoaparat Z 9 ter brezzrcalnA fotoaparatA Z 7II in Z 6II. Vdelana programska oprema različice 2.0 za fotoaparat Z 9 uvaja vrsto visokozmogljivih posodobitev, s katerimi bo ta fotoaparat še naprej vrhunska izbira za fotografije in videoposnetke. Vdelana programska oprema različice 1.4 za fotoaparata Z 6II in Z 7II izboljšuje izostritev pri fotografijah in videoposnetkih. Poleg tega je Nikon danes predstavil še pomnilniško kartico Nikon 660 GB CFexpress (vrste B), ki bo zlahka kos visokoločljivostnim videoposnetkom in neverjetnim hitrostim rafalnega fotografiranja, ki jih omogoča Z 9.

Vdelana programska oprema različice 2.0 za Z 9 ponuja velike nadgradnje za tiste, ki snemajo videoposnetke. Snemalci videoposnetkov bodo lahko v fotoaparatu snemali v obliki RAW 8.3K/60p, s ProRes RAW HQ (do 4K/60p) ali Nikonovo novo obliko zapisa N-RAW (do 8K/60p in 4K/120p) pa bodo možni neverjetno ostri posnetki v ločljivosti 4K/60p Ultra HD, nadvzorčeni z 12-bitnega posnetka 8K v fotoaparatu. Druge nove funkcije, s katerimi se odzivamo na zahteve profesionalcev, ki fotografirajo z modelom Z 9, vključujejo prikaz valovne oblike, rdeči kazalnik okvirja REC in meni i po meri za priročen prikaz nastavitev videoposnetka med snemanjem.

Vdelana programska oprema 2.0 za Z 9 ponuja tudi pomembne nadgradnje za fotografe. Po posodobitvi je mogoče nastavitve za AF prilagoditi z do 20 izbirnimi vzorci AF s širokim območjem, za svetel (3000 nit) prikaz v elektronskem iskalu fotoaparata pa je mogoče vklopiti višjo hitrost osveževanja (do 120 posnetkov na sekundo). Druge nove funkcije vključujejo zajem slike pred sprožitvijo in možnost priklica položajev izostritve z več gumbi fotoaparata.

Za fotoaparata Z 6II in Z 7II vdelana programska oprema različice 1.4 optimizira algoritem za AF s samodejno izbiro območja, kar zagotavlja izboljšano izostritev na motivih v ospredju, ki so v središču kadra. Poleg tega bo podpora za linearno ročno ostrenje snemalcem videoposnetkov omogočila izjemno natančno reproduciranje razdalje ostrenja od točk A do B. Oba fotoaparata bosta zdaj združljiva z Nikonov daljinskim upravljalnikom Bluetooth ML-L7.

Nikonova nova pomnilniška kartica CFexpress s 660 GB (vrste B), ki je bila prav tako predstavljena danes, je visokozmogljiva kartica, združljiva s fotoaparatom Z 9. Zasnovana je za zahteve neprekinjenega fotografiranja z ultra veliko hitrostjo in snemanja videoposnetkov pri ločljivostih nad 8K z visokimi hitrostmi snemanja, zato dosega hitrosti branja do 1700 MB/s in hitrosti zapisovanja do 1500 MB/s.

Vdelana programska oprema različice 2.0 za fotoaparat Z 9 bo v Nikonovem centru za prenose na voljo 20. aprila 2022

Videoposnetki 8.3K/60p v fotoaparatu: interno snemanje videoposnetkov RAW 8.3K pri ultragladki hitrosti 60p. Snemajte v obliki N-RAW za videoposnetke v ultravisoki ločljivosti 8.3K (8256 × 4644) s celotno širino tipala v modelu Z 9.
4K UHD, nadvzorčen z 8K: posnemite neverjetno ostre posnetke 4K/60p UHD, nadvzorčene z 8K.¹
12-bitna oblika RAW v fotoaparatu: s ProRes RAW HQ (do 4K/60p) ali Nikonovo novo obliko zapisa N-RAW (do 8K/60p in 4K/120p).
Prikaz valovne oblike: hitro potrdite težavne osvetlitve, pa naj gre za fotografiranje v obliki N-Log ali RAW.
Meni i po meri: na zaslonu hkrati prikažite glavne nastavitve za videoposnetke. Ločljivost in hitrost snemanja potrdite prek zgornjega zaslona fotoaparata. 
Rdeč okvir REC: ob pritisku gumba za snemanje videoposnetka se na zaslonu prikaže rdeč okvir REC.
Fotografije v ločljivosti 8K: izločite zaporedne fotografije visoke ločljivosti z do 10 sekund posnetkov v ločljivosti 8K.
Do 20 izbirnih vzorcev za AF s širokim območjem: ostanite izostreni na akcijo in se izognete fiksnim oviram, kot so teniške mreže ali druge ovire.
Elektronsko iskalo – hitrost osveževanja do 120 slik na sekundo: za svetel (3000 nit) zaslon elektronskega iskala v fotoaparatu. Popolna izbira za fotografiranje hitro se premikajočih predmetov, kot so dirkalni avti.
Priklic izostritve: položaje ostrenja dodelite več gumbom fotoaparata: vsak gumb lahko prikliče drug ali isti položaj ostrenja.
Zajem slike pred sprožitvijo: posnemite slike do sekundo, preden v celoti pritisnete na sprožilec. Nastavite lahko tudi rafalno zajemanje do 4 sekunde po pritisku sprožilca.

In to ni vse! Za celoten seznam posodobitev v različici vdelane programske opreme 2.0 obiščite Nikonov center za prenose.

Vdelana programska oprema različice 1.4 za fotoaparata Z 7II in Z 6II – na voljo v Nikonovem centru za prenose (Z 7II/Z 6II) od 20. 4. 2022

Izboljšan AF s samodejno izbiro območja: boljše zaznavanje in ostrenje motivov v ospredju v sredini kadra.
Podpora za linearno ročno ostrenje: snemalci videoposnetkov lahko natančno reproducira razdaljo ostrenja od točk A do B.
Združljivost z Nikonovim daljinskim upravljalnikom Bluetooth ML-L7: omogoča upravljanje najpomembnejših funkcij fotoaparata pri oddaljenem fotografiranju. Ima ločena gumba za sprožilec in snemanje videoposnetkov.

Obiščite Nikonov center za prenose in prenesite vdelano programsko opremo različice 1.4 za Z 7II in vdelano programsko opremo različice 1.4 za Z 6II.

¹Snemate lahko videoposnetke v ločljivosti 4K UHD, nadvzorčene z 8K, v videoformatih, ki temeljijo na formatu FX: [4128×2322 60p/50p] ali [3840×2160/60p/50p].

Več o družbi Nikon

Nikon je vodilni ponudnik fotografskih in slikovnih izdelkov in storitev. Njegova inovativna optična tehnologija, pa naj gre za potrošniške fotoaparate, objektive, sistemsko dodatno opremo ter optiko za šport in prosti čas ali za fotoaparate za profesionalce, temelji na več kot 100 letih izkušenj. Blagovna znamka Nikon je po vsem svetu priznana po tem, da postavlja nove standarde v zasnovi in zmogljivosti, Nikonovi revolucionarni brezzrcalni fotoaparati serije Z in objektivi NIKKOR Z pa predstavljajo novo razsežnost optične zmogljivosti.

Nikon se zavzema, da bi bil vodilni na področju fotografske kulture, in nekaterim od najboljših vizualnih umetnikov sveta omogoča, da z vizualnim pripovedovanjem dosegajo svoj ustvarjalni potencial. Njegova večkrat nagrajena fotografska oprema fotografom in snemalcem omogoča, da svojo ustvarjalno vizijo uresničujejo na najvišji ravni. Z nagrajeno optiko za šport in prosti čas je svet bližji za dejavnosti od opazovanje ptic in zvezd do gledališča, športa in potovanj.

Nikon kot zaupanja vreden in vizionarski partner združuje vse ravni ustvarjalcev vsebin prek svoje angažirane skupnosti, tehničnega strokovnega znanja, ki je brez primere, in dostopa do izobraževalnih virov s pobudami, kot je šola Nikon School.