02-06-2021

Razkrijte vso lepoto, ki jo vidite, s prvimi makro objektivi serije Z

Amsterdam, Nizozemska, 2. junij 2021: Nikon danes predstavlja prva dva makro objektiva v družini fotoaparatov Nikon Z. Presenetljivo lahek NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S je profesionalni makro objektiv serije S, ki omogoča osupljivo realistično globino in podrobnosti. NIKKOR Z MC 50mm f/2.8 je kompakten, lahek in vsestranski objektiv, ki je popolna izbira za fotografe, ki šele spoznavajo makrofotografijo in želijo zajeti živahne bližinske posnetke.

Profesionalni NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S se ponaša z razmerjem reprodukcije 1 : 1, brezhibnim ostrenjem in izjemnim upodabljanje, zato je mojster fotografije v naravni velikosti. S kotom zajema srednjega teleobjektiva je ta objektiv optimiziran za makrofotografijo, pa naj gre za fotografije ali videoposnetke, prav tako osupljiv pa je, ko gre za podrobno portretiranje: ostrina in kontrast sta neverjetna, prav nič pa ne zaostaja tudi bokeh. Nadzor je natančen in prilagodljiv, fotografi pa lahko obrnejo smer ostrenja tega objektiva, kar je prednost pri delu v mešanih produkcijskih okoljih.

Novi NIKKOR Z MC 50mm f/2.8 je odličen objektiv za na pot, ki lahko izpostavi lepoto v še tako vsakdanjih motivih. Od privlačnih fotografij hrane do višinskih posnetkov rož – fotografi lahko zlahka posnamejo izjemno ostre makro posnetke naravne velikosti (1 : 1) ter osupljive bližinske posnetke majhnih motivov in podrobnosti. Ostrenje je hitro in natančno, tudi če je sprednji del tega makro objektiva zgolj 5,6 cm od motiva. Uporabniki lahko izkoristijo klasično 50-mm goriščno razdaljo in naravno perspektivo za fotografiranje vsega, od portretov do uličnih prizorov.

Dirk Jasper, vodja za izdelke pri družbi Nikon Europe, je povedal: »Dolgo pričakovani 105 mmmakro objektiv omogoča osupljivo lepe makro posnetke s sistemom Z in je popolna izbira za profesionalne in fotografije in ljubitelje makrofotografije.Tudi njegov manjši in cenovno dostopnejši brat lahko veliko ponudi: novi 50-mm makro objektiv je popolna izbira, če želite začeti fotografirati resnične makrofotografije. In če želite zgolj vsestranski 50-mm objektiv, s katerim boste lahko posneli tudi neverjetne bližinske posnetke, je to to.«

#CreateYourLight: NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S v praksi

Donna Crous, fotografinja hrane in Nikonova ambasadorka za Evropo pravi: »Imela sem srečo, da sem lahko delala z novim makro objektivom NIKKOR Z 105 mm pri fotografiranju za akcijo Create Your Light z Nikonom. Njegova zmogljivost me je popolnoma osupla, zlasti pri slabši svetlobi. To je zagotovo temeljni objektiv za vsakega fotografa hrane, ki cenijo plitvo globinsko ostrino, hitrost ostrenja in čudovit bokeh – zato, ker imamo vsi tako radi tiste čudoviti kroglice bokeh!«

Povzetek najpomembnejših funkcij: NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S

Profesionalni srednji makro teleobjektiv z zaslonko f/2,8: S-Line: nova razsežnost v optični zasnovi. Hiter in neslišen večostritveni sistem.
Realistične slike z izjemno globino: širok bajonet Z in fiksna zaslonka f/2,8 z zaobljeno odprtino in devetimi lamelami omogočata idealno zaokrožen in naraven učinek mehkega ozadja.
Hitro in brezhibno ostrenje: ostrina je vrhunska od čisto blizu pa do neskončnosti. Barvne napake so znatno zmanjšane, kar sistemu AF omogoča, da ostri z neverjetno hitrostjo in natančnostjo.
Čudovito jasen: Nikonovi protiodsevna prevleka ARNEO in nanokristalna prevleka preprečujeta podvojene vire svetlobe in notranji odboj. Funkcija zmanjšanja tresljajev v objektivu (VR) deluje skupaj z VR v fotoaparatu in zagotavlja stabilne posnetke iz roke tudi pri šibki svetlobi. 
Natančnost pri bližnjih fotografijah: najmanjša razdalja ostrenja je samo 0,29 m, omejitev ostrenja AF pa omogoča hiter zajem motivov na razdaljah od 0,29 do 0,50 m. Pri ročnem ostrenju lahko obseg ostrenja prilagodite svojemu načinu dela.
Makro videoposnetki izkoristite tih AF ter gladko in stabilno upravljanje zaslonke. Učinek spreminjanja kota zajema pri ostrenju je skoraj odpravljen, tako da lahko ostrino prilagajate brez vpliva na kot zajema posnetka.
Nikonova vsestranskost: smer ostrenja tega objektiva lahko zlahka obrnete.¹ Sprejme tudi enake 62-milimetrske navojne filtre kot priljubljeni AF-S Micro-NIKKOR 105 mm.
Narejen za delo: bajonet in vsi premični deli so zatesnjeni za zaščito pred vdorom prahu in vlage. Nikonova fluorova prevleka odbija vodo, prah in umazanijo.²

Povzetek najpomembnejših funkcij: NIKKOR Z MC 50mm f/2.8

Odlični makro posnetki: oznake na ohišju objektiva jasno označujejo, ali fotografirate z razmerjem povečave 1 : 4, 1 : 2 ali 1 : 1 (naravna velikost).
Sijajne vsakodnevne fotografije: izkoristite klasično 50-mm goriščno razdaljo in naravno perspektivo za fotografiranje vsega, od portretov do uličnih prizorov.
Bližinski posnetki, ostri kot igla: najmanjša razdalja ostrenja le 0,16 m omogoča izjemno natančno izostritev, tudi če je sprednji del tega makro objektiva zgolj 5,6 cm od motiva. VR v fotoaparatu poskrbi za stabilne posnetke.
Izpostavite motiv: izjemna optika in zaobljena zaslonka f/2,8 z 9 lamelami omogočata čudovit bokeh.
Stikalo za omejitev ostrenja: stikalo za omejitev ostrenja AF omogoča objektivu hitrejše ostrenje pri motivih v razponu 0,16–0,30 m.
Kompakten in lahek: ravnanje s tem objektivom je preprosto, saj je sijajno uravnotežen tako pri fotoaparatih serije Z polnega formata kot tudi pri fotoaparatih formata DX.
75 mm pri izrezu formata DX: pri uporabi z brezzrcalnim fotoaparatom serije Z formata DX ima ta objektiv 75-mm kot zajema. Odlična izbira za portrete ali ožje izreze malih motivov pri makro fotografiranju.
Natančno, preprosto upravljanje: upravljanje zaslonke, ISO in še več z neslišnim nastavnim obročem. Prek objektiva takoj preklopite med ročnim in samodejnim ostrenjem.
Zaščitna prevleka: Nikonova fluorova prevleka ščiti sprednji del objektiva in omogoča preprosto čiščenje površine. To je kot nalašč, če so vaše ustvarjalno območje zunanja prostranstva.

¹Ko fotoaparat uporabljate z Nikonovimi fotoaparati Z, izdanimi oktobra 2020 ali pozneje.
² Zaščita objektiva proti prahu in kapljanju vode ni zajamčena v vseh pogojih.