18-02-2021

NOVA VDELANA PROGRAMSKA OPREMA. NOV KOMPLET ZA SNEMANJE FILMOV. NOVE PRILOŽNOSTI.

Amsterdam, Nizozemska, 18. februar 2021: Nikon danes z veseljem objavlja novo vdelano programsko opremo za brezzrcalne fotoaparate polnega formata Z 7II in Z 6II (Nikonov format FX). Nikon z veseljem objavlja tudi nov osnovni komplet za snemanje filmov za Z 6II.

Vdelana programska oprema različice 1.10 bo izdana 25. februarja 2021. Ta posodobitev vdelane programske opreme izboljšuje delovanje AF z zaznavanjem oči v fotoaparatih Z 7II in Z 6II ter omogoča dodatne oblike zapisa in poteke dela za videoposnetke pri snemanju z modelom Z 6II. Nov osnovni komplet za snemanje filmov za Z 6II daje filmskim ustvarjalcem vsa osnovna orodja, potrebna za doseganje naslednje ravni videovsebine.

Po posodobitvi vdelane programske opreme fotoaparatov Z 6II in Z 7II na različico 1.10 bodo ti lahko zaznali oči človeških motivov, tudi če je velikost obraza v kadru majhna. Izboljšave bodo opazne tudi pri fotografiranju v načinih z AF s samodejno izbiro območja (ljudje) in AF s širokim območjem (L-ljudje). Ta posodobitev vdelane programske opreme dodaja možnostim snemanja videoposnetkov, ki jih ponuja Z 6II, podporo za videoposnetke 4K UHD/60p¹, za Z 7II in Z 6II pa omogoča video izhod v obliki zapisa RAW² ³ v zunanje snemalnike Blackmagic Design⁴ ⁶.  Filmski ustvarjalci bodo lahko po posodobitvi snemali⁵ v oblikah zapisa Blackmagic RAW in ProRes RAW.

Blackmagic RAW je kodek, ki ga je preprosto uporabljati in ponuja vse prednosti snemanja v obliki zapisa RAW. Blackmagic RAW uporablja več novih tehnologij, kot je novi napredni algoritem za odstranjevanje mozaikov, in zagotavlja slike brez vizualnih izgub, ki so kot nalašč za poteke dela z visoko ločljivost, velikim številom slik na sekundo in visokim dinamičnim razponom.

Novi osnovni komplet za snemanje filmov za Z 6II bo na voljo od konca februarja naprej. Ta komplet za filmske ustvarjalce vsebuje brezzrcalni fotoaparat polnega formata Nikon Z 6II, ki že ima omogočeno funkcijo video izhoda RAW. Vključuje tudi snemalnik Atomos Ninja V, Nikonov adapter bajoneta FTZ, kletko za fotoaparat s hitro sprostitvijo SmallRig in najpomembnejšo dodatno opremo, kot so baterije. Vsa osnovna orodja, ki jih potrebujete za prehod na naslednjo raven snemanja videovsebine.

Vdelano programsko opremo 1.10 za Z 7II prenesite (od 25. februarja) tukaj
Vdelano programsko opremo 1.10 za Z 6II prenesite (od 25. februarja) tukaj


¹Ko je izbrana ta možnost, je območje slike fiksirano v formatu za videoposnetke, ki temelji na DX, kakovost videoposnetkov pa v načinu »Normal«.
²Funkcijo za video izhod v obliki zapisa RAW lahko za doplačilo omogoči Nikonov servisni center. Nikonov servisni center poiščite tukaj. Pri fotoaparatih Nikon Z 6II, kupljenih v okviru osnovnega kompleta za snemanje filmov Z 6II, je funkcija video izhoda RAW že omogočena.
³Pri modelu Z 7II lahko videoposnetke v polni ločljivosti HD v obliki zapisa RAW snemate v formatu za videoposnetke, ki temelji na FX, videoposnetke v obliki zapisa 4K UHD RAW pa v formatu, ki temelji na DX. Ko uporabljate Z 6II, je snemanje videoposnetkov v obliki zapisa RAW v ločljivosti 4K UHD ali polni ločljivosti HD mogoče v formatih videoposnetkov, ki temeljijo na FX in DX.
⁴Atomos NINJA V in zdaj tudi Blackmagic Design Video Assist 5" 12G HDR ter 7" 12G HDR lahko uporabite za snemanje videoposnetkov v obliki Nikon RAW v oblikah zapisa ProRes RAW oziroma Blackmagic RAW. Delovanje ni zajamčeno z drugimi snemalniki, kot so tisti, navedeni zgoraj (veljavno 18. februarja 2021). Poleg tega je za videoposnetke ProRes RAW, posnete na zunanji snemalnik Ninja V proizvajalca Atomos, podprta združljivost z nastavitvami ISO in kontrolniki barvne temperature, dodane v Applov program Final Cut Pro različice 10.4.9 in novejše. S tem se razširijo možnosti urejanja videoposnetkov pri uporabi programa Final Cut Pro.
⁵  Video izhod RAW pri nastavitvi velikosti okvirja/števila slik na sekundo 4K UHD/60p ni podprt.
⁶ 
Blackmagic Design bo v prihodnji posodobitvi izdal posodobitev programske opreme, ki dodaja Nikon Z 7II in Z 6II kot modela, podprta za snemanje v obliki zapisa Blackmagic RAW v modelih Video Assist 12G.