16-09-2020

NOVI OBJEKTIVI NIKKOR Z PREMIKAJO MEJNIKE IN ŠIRIJO SERIJO NIKON Z

Amsterdam, Nizozemska, 16. september 2020: Nikon danes predstavlja dva nova objektiva NIKKOR Z: svoj prvi objektiv serije Z f/1,2 s fiksno goriščnico NIKKOR Z 50mm f/1.2 S in NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S – najkrajši ultraširokokotni zoom objektiv polnega formata f/2,8¹. Vsak od teh objektivov uvaja pomembne zmogljivosti za vedno večji brezzrcalni sistem Nikon Z.

NIKKOR Z 50mm f/1.2 S zaseda posebno mesto v ponudbi Nikonove serije Z. Zaradi neverjetne optična zmogljivost, brezhibnega samodejnega ostrenja in izjemnega estetskega nadzora je ta objektiv s fiksno goriščnico na profesionalni ravni legenda v nastajanju. Naj gre za kompleksna mehka ozadja ali podrobno opredeljene točkovne vire svetlobe: profesionalni fotografi bodo odkrivali nove ravni globine in podrobnosti, ki so mogoče pri klasični 50-milimetrski goriščni razdalji, ne glede na to, ali fotografirajo ali snemajo videoposnetke. Ta objektiv v celoti izkoristi izjemno zmožnost zbiranja svetlobe, ki jih omogoča Nikonov bajonet Z, svetlobna moč f/1,2 pa omogoča izjemno širok nadzor globinske ostrine.

NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S dopolnjuje Nikonovo trojico visokozmogljivih objektivov serije Z. Z vrhunsko zmogljivostjo upodabljanja in kompaktno zgradbo ta objektiv zares izstopa. Napredna optična zasnova, široki bajonet Z in konstantna zaslonka f/2,8 omogočata navdušujoče rezultate, primerljive celo z objektivi s fiksno goriščnico. Pojemanje svetlobe ob robu je učinkovito nadzorovano tudi pri fotografiranju s široko odprto zaslonko, podvojeni viri svetlobe in notranji odboj pa sta temeljito odpravljena za osupljivo jasnost. Fotografi lahko prikažejo vso lepoto sleherne arhitekturne kompozicije, pokrajine in nočne krajine, ki jo izberejo za svoj motiv.

Dirk Jasper, produktni vodja pri družbi Nikon Europe, pravi: »To so pomembni novi objektivi NIKKOR Z in ponosni smo, da jih lahko ponudimo profesionalnim fotografom. Naš novi 14–24-milimetrski objektiv odlično dopolnjuje našo »trojico« profesionalnih zoom objektivov NIKKOR Z, medtem ko je 50-milimetrski objektiv s fiksno goriščnico za brezzrcalni sistem zrcala cenovno dostopnejša izbira za profesionalce, ki želijo optično zmogljivost, ki je blizu naši izjemni liniji S-line Noct, ne da bi se pri tem morali odpovedati samodejnemu ostrenju.«

Umetniško delo v podrobnostih. NIKKOR Z 50mm f/1.2 S

Profesionalni 50-milimetrski objektiv s fiksno goriščnico in zaslonko f/1,2 Kompleksna mehka ozadja. Podrobno opredeljeni točkovni viri svetlobe. Izjemna ostrina od roba do roba. Izjemen pri šibki svetlobi.
Napredna optična zasnova. Združuje 17 leč v 15 skupinah, vključno z 2 lečama objektiva iz ED-stekla in 2 asferičnima lečama.
Nezmotljivo samodejno ostrenje. Samodejno ostrenje je hitro, gladko in izjemno tiho. Izostreno območje upodobljeno ostro tudi pri fotografiranju z majhnih razdalj ali s plitvo globinsko ostrino.
Presenetljivo čiste slike. Nikonovi protiodsevna nanokristalna prevleka in prevleka ARNEO preprečujeta podvojene vire svetlobe in notranji odboj tudi pri osvetlitvi od zadaj.
Filmski videoposnetki. Velika svetlobna moč omogoča izjemen nadzor globinske ostrine. Učinek spreminjanja kota zajema pri ostrenju je skoraj povsem odpravljen.
Profesionalno upravljanje. Nastavni obroč je neslišen, gumb Fn pa je mogoče prilagoditi po meri. Z zaslonom OLED za prikaz podatkov lahko hitro in enostavno potrdite pomembne podatke o fotografiranju.
Zatesnjen proti vremenskim vplivom. Vsi premični deli ohišja objektiva so zatesnjeni, kovinski nastavek za objektiv pa je zaščiten z gumijastim tesnilom.

Mojster prostora. NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S

Profesionalni ultraširokokotni zoom objektiv z zaslonko f/2,8. Velik premer bajoneta Z in fiksna zaslonka f/2,8 zagotavljata navdušujoče rezultate.
Izjemna optična zmogljivost. Izjemna ostrina od roba do roba. Nikonovi nanokristalna prevleka in prevleka ARNEO drastično zmanjšata podvojene vire svetlobe in notranji odboj.
Vzdržljiv in zanesljiv. Temeljito tesnjenje okoli vseh premičnih delov ohišja objektiva poskrbi za zaščito pred vdorom prahu in vlage. Uporaba aluminijske zlitine zmanjšuje težo in izboljšuje vzdržljivost.
Pripravljen za videoposnetke. Samodejno ostrenje je gladko in neslišno ter skoraj brez učinka spreminjanja kota zajema pri ostrenju ali pomika izostritve pri uporabi zooma. Natančno upravljanje globinske ostrine je na voljo kar na objektivu.
Omogoča namestitev filtrov. Uporabite lahko 112-milimetrske navojne filtre skupaj z vključeno sončno zaslonko. Reža za filter na zadnji strani omogoča uporabo barvnih filtrov iz gela.


¹ Med zoom objektivi za digitalne fotoaparate Nikon polnega formata (format Nikon FX) z izmenljivimi objektivi, ki imajo goriščno razdaljo 14 mm ali manj in svetlobno moč f/2,8 skozi celoten obseg zooma (velja septembra 2020). Izjava temelji na Nikonovih raziskavah.